Grčevi i neraspoloženost, anksioznost, nesanica, natečenost, svrbež, ovulacijska bol. Sve to je neprivlačan, ali realističan popis senzacija koje žena može osjetiti prije menstruacije. PMS ili predmenstrualni sindrom ima brojne simptome: neke žene ih imaju, druge pak ne osjećaju ništa. Ali kakvi god simptomi bili, čak i čudni, treba imati na umu da su potpuno normalni. INTIMINA donosi neke od simptoma PMS-a o kojima vam je možda bilo neugodno govoriti ili ih nikada niste povezivali sa PMS-om

intimina report pms

Za većinu nas, PMS uglavnom predstavlja manju neugodnost. Popijemo Aspirin, pronađemo dobar izgovor da kupimo čokoladu ili brzu hranu i osjetimo malu ljutnju kad naš partner zaboravi oprati svoj dio posuđa. No, predmenstrualna stanja mogu inače sretne žene pretvoriti u prave nesretnice.

PMDD ili predmenstrualni distrofični poremećaj u osnovi je vrsta depresije koja se javlja prije, tijekom ili nakon menstruacije. Oni koji su ovaj poremećaj doživjeli opisuju ga kao promjenu od simpatične i ljubazne u ljutu i razdražljivu osobu koja bi mogla u svakom trenutku puknuti. Često je PMDD popraćen mislima o samoubojstvu, slično kao kod depresivnog poremećaja, pa se ženama često postavlja pogrešna dijagnoza, a neke provode godine pitajući se zašto im propisano liječenje ne pomaže. Razlika između PMS-a i PMDD-a je što ovo drugo onesposobljava, što znači da vas sprečava da normalno živite. Vaša produktivnost i sreća će ozbiljno patiti do te mjere da će to biti nemoguće zanemariti. Ako je ovo slučaj kod vas, ne oklijevajte posjetiti liječnika što je prije moguće. Vaše mentalno zdravlje moglo bi ovisiti o tome.

PMS se pogoršava s godinama

Kažu da su 40-e nove 30-e, i u pravu su, čak i kada je riječ o vašoj menstruaciji. Nešto je tako lijepo, mudro i samouvjereno kod žena koje su proživjele zabavne 20-te i samospoznajne 30-e. Nažalost, kad je u pitanju menstruacija, naša tijela imaju u planu nešto puno manje zadivljujuće. Pet do deset godina prije nego što započnemo menopauzu, što je kod većine žena oko 51. godine, PMS postaje sve gori. Estrogen i progesteron fluktuiraju kao i uvijek, osim što u ovom razdoblju stvari postaju malo ekstremnije. Dakle, koje ste god simptome ranije osjećali, poput čudnih žudnji za hranom, natečenosti i grčeva, sada će se oni pogoršati.

Razina hormona počinje se smanjivati približavajući se 50-ima, što može biti malo zbunjujuće. Vaš će se menstrualni ciklus mijenjati, a oni pogoršani simptomi PMS-a mogli bi značiti i početak perimenopauze, razdoblja prije početka menopauze. Ako imate poteškoće u navigaciji svakodnevnog života u vrijeme menstruacije, uvijek se možete obratiti svom liječniku. Za menopauzu danas postoje brojni lijekovi i pripravci koji će vam pomoći da simptome što manje ili uopće ne osjećate.

Izuzetno osjetljiva koža

Sigurno ste primijetili kako je ponekad odlazak u salon za depilaciju bezbolno iskustvo, dok drugi put imate osjećaj da ste na mučenju. Pratite menstruaciju zajedno s rasporedom termina za depilaciju i možda ćete pronaći zanimljiv uzorak. Vaše emocionalno stanje nije jedino što je ultra osjetljivo u to doba mjeseca. Vaša koža također je “na iglama”. Estrogen obično pomaže u zaštiti kože tako što je zadebljava, ali kako razine hormona fluktuiraju, najveći organ vašeg tijela će u vrijeme menstruacije osjećati bol. Držite eliminaciju dlačica na minimumu tijekom mjesečnice želite li izbjeći jaukanje i klonite se brazilske depilacije dok krvarenje ne završi.

Vježbanje vam ide teže nego ikad

Kao da vježbanje samo po sebi nije dovoljno naporno, PMS vam doda još nekoliko utega. Dosadne hormonalne fluktuacije mogu uzrokovati da se tijekom trčanja zadišete više nego inače ili da osjećate bolove u mišićima danima nakon treninga snage. Dok hormoni “luduju”, vašem tijelu će biti teže zacijeliti, a u danima prije menstruacije i disanje će vam se mijenjati. Zadihanost i gubitak daha česte su pojave kod PMS-a, pa čak i modrice, koje se zadržavaju duže nego što je to uobičajeno.

Ne treba nikada zaboraviti da su svi ovi simptomi normalni i da radi njih ne trebate biti uznemireni. Samo imajte na umu da je to način kojim Majka Priroda pokazuje da joj je stalo, iako ponekad može biti prava vještica prema ženama. Nitko nije rekao da je biti žena lako, ali morate se složiti da je i prilično divno.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.