U doba lockdowna možda nam je oduzeto druženje uz kavicu u omiljenim ugostiteljskim objektima, ali evo prilike da u toplini svog doma uz božićne lampice ovaj ritual osvježimo i začinimo. Isprobali smo novitet na europskom tržištu kave - Niksen Cold Brew kavu u prahu, koja ima snagu 1,5 espressa. To je prva kava u Europi topiva u hladnoj vodi, što je čini iznimno jednostavnom za upotrebu i prilagođenom današnjem užurbanom, urbanom životnom stilu

niksen cold brew

Nećemo lagati ako kažemo da je kava napitak koji nas povezuje. U početku je to bio napitak dostupan samo imućnom sloju, ali danas je to globalni fenomen, dostupan svima. Osim što piti kavu znači buđenje, često znači i druženje. Ispijanje kavice pravi je ritual, bilo da ju "meditativno" pijuckamo ujutro kako bi se razbudili ili u njoj uživamo u dobrom društvu.

niksen cold brew

Iako trenutno možda i nismo u užurbanom moodu kao inače u ovom blagdanskom razdoblju, dobro je znati da se Niksen Cold Brew kavu u prahu može napraviti bilo kada i bilo gdje, ponijeti na planinarenje, u šetnju ili u goste. Nije potrebno kuhati vodu ni mljeti kavu. Dovoljno je dodati prah u 100 ml hladne vode i vaš je napitak spreman. Također, možete je dodati i u smoothieje i svježe cijeđeni sok od naranče, pa čak i tonik. Ovako pripremljena kava, iako hladna, definitivno će zagrijati sva vaša osjetila neodoljivim okusom i mirisom. Naime, riječ je o 100% arabica kavi, bez aditiva i šećera i, za razliku od regularne instantice, ima pravi okus kave. Oduševile su nas karamelaste i čokoladne note, zbog kojih nije potrebno dodavati šećer. Osim toga, istraživanja pokazuju da je cold brew kava zbog svog hladnog postupka izrade, koji traje i do 16 sati, čak i do 70% manje kisela i zbog toga bolje sjedne na želudac.

niksen cold brew

I kada smo pomislili da su to sve prednosti ovog inovativnog hrvatskog proizvoda, osnivači brenda Niksen, wellbeing koncepta za prevenciju stresa kroz namjerno nečinjenje i prehranu sutrašnjice, ukazali su nam na još jednu: jednostavnom i brzom pripremom kave smanjuje se broj odluka i oslobađa mentalni i fizički prostor i time imate više vremena za svoju kreativnost, prisutnost, kvalitetan odmor, ali i druženje s obitelji. Budite kreativni ovih blagdana i iznenadite  najmilije novim verzijama vašeg najdražeg napitka te podijelite radost Niksena.

Nije bez razloga šeik Abd al Kadir 1587. godine izjavio: "Kava je zajedničkog ljudsko blago i poput zlata svakom čovjeku pruža osjećaj luksuza i otmjenosti. Gdje kavu poslužuju, tamo je prisutna ljupkost, divota, prijateljstvo i sreća. Sve brige nestaju u trenutku kada šalica s vrelom kavom dotakne usne".

Cold Brew kavu možete kupiti u dm prodavaonicama ili webshopu niksennutrio.com.

Svoju omiljenu Cold Brew kavu isprobajte i u "zimskoj" varijanti!

niksen cold brew

NIKSEN PUMPKIN SPICE LATTE

Zimi nam više odgovaraju topliji zalogaji i napitci, zato je zvijezda ovog recepta bundeva (tikva). Osim što je ukusna, puna je nutrijenata uz relativno malo kalorija pa odgovara i osobama čija je prehrana bazirana na niskom unosu ugljikohidrata. S obzirom na to da je još malo njihova sezona, pumpkin spice latte je neizostavan napitak koji s lakoćom možete pripremiti u svojem domu, a zanimljiv recept kreirala je gastro blogerica Kefirolicious.

Predpriprema: Pire od Hokkaido tikve.

Pire je jednostavan za napraviti, a u frižideru ga možete čuvati do tjedan dana.

Postupak: Zagrijte pećnicu na 170°C. Bundevu narežite na dvije polovice, uklonite koštice i pulpu te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko sat vremena, odnosno dok bundeva ne omekša. Odvojite meso od kore, ubacite ga u blender i izblendajte dok ne postane kremast. Pire od Hokkaido bundeve koristimo uz Niksen Cold Brew kavu te mješavinu začina: cimet, đumbir u prahu, muškatni oraščić, klinčić u prahu i piment.

Sastojci i koraci pripreme:

- 200 ml vruće vode

- 2 paketića Niksen Cold Brew kave (bez aditiva, šećera i umjetnih bojila)

- 2 jušne žlice pirea od bundeve

- 200 ml mlijeka od badema

- 1 čajna žlica mješavine začina za pitu od bundeve

- 200 ml vrhnja za šlag od riže

U posudu za blendanje dodajte vruću vodu, Niksen Cold Brew kavu (100 % arabica), pire od bundeve, zagrijano mlijeko od badema i mješavinu začina. Sve izblendajte 10-ak sekundi, prelijte u željene šalice te na kraju dodajte šlag, opustite se i uživajte u ovom blagdanskom napitku.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.