Prošlog je tjedna u Zagrebu, u Jurišićevoj 21, u veži, otvoren vrlo osebujan frizerski salon – Mandala – salon koji spaja uslugu njege i oblikovanja kose s kulturnim sadržajima. U Mandalu, osim po novu boju kose ili frizuru, možete doći na izložbe, koncerte, čitanje knjiga...

mandala, jurišićeva 21, zagreb

Mandalin tim čine Vlasta Menges i Darko Purić, strastveni zaljubljenici u frizerstvo, ali i život općenito. U svojoj dugogodišnjoj karijeri oboje imaju raznovrsna iskustva. Vlasta je više od 13 godina radila u renomiranom zagrebačkom salonu kao direktorica koloracije. Vječna želja za napretkom vodila ju je na razne seminare i edukacije kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Najčešće je to bio London i akademija Vidal Sassoon. U želji da frizerstvo napreduje i u Hrvatskoj, i sama je provodila mnoge edukacije s različitim timovima, a prije otvaranja salona s Darkom radila je kao edukator u vodećoj svjetskoj kozmetičkoj tvrtki L'Oréal za profesionalni brend Matrix.

mandala, jurišićeva 21, zagreb

mandala, jurišićeva 21, zagreb

Za to vrijeme, Darko je gradio svoju impresivnu karijeru. Kao sin frizerke, u salonu je bio od malih nogu, što govori o tome koliko je duga ljubav prema frizerstvu. Još kao 22-godišnjak otvara svoj prvi salon u rodnome mjestu, a samo godinu kasnije seli svoje poslovanje u Čakovec, u kojem i danas ima salon. No kako Darko ne poznaje granice ili kad dođe blizu njih, širi svoje interese, evo ga sada i u Zagrebu. Edukacija je i u njegovu životu sveprisutna te već niz godina radi kao edukator.

mandala, jurišićeva 21, zagreb

mandala, jurišićeva 21, zagreb

Nakon dugogodišnjeg prijateljstva i zajedničkih suradnji na nekim projektima, Vlasta i Darko otkrili su da imaju zajedničke želje, ideje, strasti i ljubavi kako u svom poslu, tako i u životu. Zbog toga, skupa su otvorili Mandalu. Tijekom mjeseca u Mandali se izmjenjuju tjedan književnosti (čitanja poezije, kratkih priča, upoznavanje literature mladih književnika kako domaće, tako i svjetske scene), tjedan glazbe (slušaonice, koncerti, razmjena starih vinila...), tjedan životnog uživanja (radionice i predavanja na temu hrane, zdravlja, samoupoznavanja, psihologije, izrade fraktala, vlastitih mandala, astrologije i mnogih drugih alternativa koje obogaćuju život).

mandala, jurišićeva 21, zagreb

Uz tjedne izmjene programa, u Mandali imate priliku uživati u slikarstvu (kako renomiranih, tako i još neafirmiranih) likovnih umjetnika, a postav izložbe mijenja se svaka dva mjeseca. Trenutačno je otvorena izložba akademske umjetnice Petre Lidije Ševeljević te tatoo artistice Nikke Dott. Na policama Mandale nalaze se knjige zanimljivih naslova koje su put do salona našle u suradnji s portalom Najbolje knjige, a ako vam se neki od naslova svidi, tamo ga možete i posuditi.

mandala, jurišićeva 21, zagreb

Vlasta Menges i Darko Purić

Vlasta i Darko kažu kako im je važno stvoriti okruženje koje je u skladu s ljudima i prirodom. Za uređenje prostora pozabavili su se restauracijom starih komada namještaja. Neki od njih su dobili novo ruho, a neki potpuno novu namjenu i oblik. Neki proizvodi imaju ambalažu od materijala koji su već prethodno reciklirani, a neki od njih i višenamjensku. Ambalaža koja se koristi i otpad koji nastaje u radu odlazi u reciklažu. Također, prva od ideja vraćanja „duga" prirodi jest odvajanje jedne kune od svake stranke za pošumljavanje.

Mandala, Jurišićeva 21, Zagreb

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.