Zagrebački plesni ansambl najavljuje novu plesnu predstavu "Rekvijem za Z.", koja će biti premijerno izvedena u sklopu Tjedna suvremenog plesa u ZeKaeM-u, 03. lipnja u 21h, nakon čega slijedi repriza 04. lipnja u 20h.

requiem za z

Nova plesna predstava ZPA nastala je iz intimne potrebe koreografkinje Snježane Abramović Milković da postavljanjem prolaznosti na scenu pokuša dokučiti kako se s tom prolaznošću možemo nositi van scene, istovremeno se djelomično nastavljajući na autoričine prethodne tematske preokupacije, poznate iz njenih koreografija "Interface" i "Ogoljeno" u kojima se, između ostalog, bavila i fenomenima otuđenja u suvremenom društvu. Nastanjujući istodobno dva svijeta, svijet svakodnevice koji je ispunjen metaforičkim ludilom dnevnog ritma, te svijet u kojem je ta logika zaustavljena i zamijenjena radom na dubinskim odnosima, plesači traže odgovore na pitanja o vlastitim i tuđim nestalnostima, nestajanjima, odlascima, nemoćima... otkrivajući da ispod površina frenetičnosti postoje slojevi bliskosti do kojih se nije uvijek najlakše probiti.

Uvodeći u tu igru, osim vlastitih tijela, i jednu kameru kojom upravljaju iz ruke, plesači istovremeno propituju i načine na koje su međuljudski odnosi danas medijatizirani, postavljajući znak pitanja iznad prevladavajućih lamentacija koje pomalo simplificirano tvrde da je sve što tehnologija čini – otuđivanje. Prisutnost kamere i platna (koje je ujedno ovdje i jedina scenografija) tako ne predstavlja prisutnost stranih tijela na sceni, pukih hladnih tehnoloških objekata, već otvara perspektive za suigru između stvarnih tijela i slika tih stvarnih tijela, između pogleda onog koji snima, onih koji su snimani i onih koji sve to gledaju uživo.

requiem za z

Koncept i koreografiju potpisuje Snježana Abramović Milković. Sukreatori i izvođači su: Petra Chelfi, Martina Nevistić, Petra Valentić, Ognjen Vučinić, Nika Lilek i László Takács. Dramaturginja je Jasna Žmak, kostimografiju potpisuju Nada Došen i Kristina Jakovac Bangoura, a za glazbu je zaslužan Uroš Petković.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.