U zagrebačkom Domu hrvatskih likovnih umjetnika, široj javnosti galeriji znanoj kao Džamija, tijekom travnja i svibnja bit će izloženo više od 150 fotografija slavnog Petera Lindbergha, jednog od nekoliko najvećih živućih fotografskih imena današnjice

peter lindbergh, hdlu, zagreb

Izložbeni radovi, čiji će zagrebački postav osmisliti sam Peter Lindbergh, odabrani su iz dvaju zasebnih umjetničkih serija Images of Women i The Unknown od kuda i proizlazi sam naziv izložbe. Ovo je prva Lindberghova izložba u ovom dijelu Europe od 1998. godine, kada je izlagao u Beču, te ujedno i jedina Lindberghova europska samostalna izložba u ovoj godini.

„Na zagrebačkoj izložbi predstavit ću izbor iz dvije serije svojih fotografija koje sam snimio ranije tijekom karijere. Riječ je o fotografijama iz serije 'Images of Woman' s radovima koji su definirali i stvorili novi pojam ženstvenosti krajem 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, dok drugi dio čine fotografije iz opusa 'The Unknown" u kojem su ljudska bića, akteri fotografija, izloženi strahu koji još uvijek nisu spoznali, u kojem je sve fikcija ... " kratko je najavio sadržaj svoje izložbe u Zagrebu sam umjetnik, Peter Lindbergh.

Iako danas slovi za jednog od najprestižnijih svjetskih fotografa ovaj neprikoslovljeni modni vizionar i danas svojim radom ne spada u konvencionalne fotografske okvire. Lindberghov fotografski put i početak doista je bio drugačiji, jer za razliku od svojih kolega on u početku nije oduvijek znao da se želi baviti fotografijom i umjetnošću. Umjesto toga Lindberghov put obilježili su razni i neobični poslovi da bi se s fotoaparatom prvi put susreo u ranim tridesetima. Lindergh je svoju fotografsku karijeru započeo je 1971. u Njemačkoj u vrijeme studija slikarstva, kada počinje raditi kao asistent na velikim foto snimanjima slavnog Hans Luxa. Ubrzo se osamostaljuje i seli u Pariz gdje zahvaljujući svojoj kreativnosti ali i kvaliteti svog rada vrlo brzo postaje cijenjeni i željeni fotograf. Nakon prvog ozbiljnijeg angažmana za francuski Vogue za njega i njegov rad počinju se doslovno otimati urednici najprestižnijih modnih i lifestyle magazina, kao i marketinški odjeli najvećih modnih i kozmetičkih kuća za koje snima reklamne, foto i TV kampanje. Dobitnik brojnih prestižnih nagrada između kojih i fotografskog oskara Lucie Award za dostignuća upravo u modnoj fotografiji, Lindbergh je poznat prvenstveno po tome što je upravo kroz svoje fotografije stvorio svjetske supermodele snimivši 1990. crno-bijelu naslovnicu britanskog Voguea s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Tatjanom Patiz, Christy Turlington i Lindom Evangelistom. Zanimljivo je kako u početku njegova rada nitko nije niti mogao slutiti da će upravo Lindbergh postati jedan od najpoznatijih, najtraženijih i najcijenjenijih modnih fotografa budući svoj prestiž i ugled nikada nije stjecao isključivo kroz trend ili stil već je za njega osobno, kako i sam kaže, „Žena je uvijek važnija od odjeće koju nosi".

„Izložba Petera Lindbergha u Zagrebu je slijed svega što smo prethodnih nekoliko godina radili s projektom Noir Festivala, dovodeći velike živuće svjetske umjetnike u Zagreb. Iako nije direktno vezan uz pojam noira upravo u svojim radovima Lindbergh slavi jednostavnu, izazovnu ljepotu žene u kojoj je njena osobnost i životna mističnost važnija od onoga što nosi na sebi.", izjavila je organizatorica Lindberghove izložbe u Zagrebu, Ana Petričić Gojanović.

Izložba Petera Lindbergha u Zagrebu bit će postavljena u cijelom prostoru Doma hrvatskih likovnih umjetnika – u galeriji PM, galeriji PRSTEN i galeriji BAČVA. Osim fotografija izložba će u jednom svoj dijelu sadržavati i video instalaciju koju je sam umjetnik, inspiriran upravo arhitekturom galerije, ekskluzivno prilagodio za svoju zagrebački izložbu! Upravo i po ovoj videoinstalaciji Lindberghova izložba u Zagrebu razlikuje se od svih koje je predstavio ili u kojima je sudjelovao proteklih godina kao i u skorijoj budućnosti.

Lindberghov odabir Doma hrvatskih likovnih umjetnika za svoju zagrebačku izložbu ponosno je komentirala i ravnateljica HDLU-a, Gaella Alexandra Gottwald: „Dolazak izložbe Petera Lindbergha u HDLU velika je čast za nas iz nekoliko razloga. Dokaz je to izvrsnosti i inspiracije koju naša predivna i nesvakidašnja kružna građevina ostavlja na umjetnike, domaće i one iz svijeta, one na početku karijere kao i one već etablirane i poznate. Ova naša nevjerojatna građevina dio je osobnosti grada Zagreba i svrstava nas na kartu posebnih, novih i zanimljivih svjetskih destinacija sa snažnom i dojmljivom umjetničkom i kulturnom ponudom.", dodavši: „Za mene osobno ovo je ujedno i trenutak u kojem sam iznimno ponosa! Naime, prije samo četiri godine borili smo se s mogućnošću zatvaranja ove galerije. Danas pak u njoj ugošćujemo izložbu jednog od nekoliko najvećih i najpriznatijih modnih fotografa današnjice i svih vremena. Ovaj projekt dokaz je kako se može uspjeti i u onim najtežim trenucima, kako umjetnost može nadići sve probleme".

PETER LINDBERGH: Images of Women & The Unknown
8. travnja – 10. svibnja 2014.
Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb, Hrvatska

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.