Ulje jojobe učinkovito štiti kožu jer održava njezinu vlažnost i omekšava je. Vosak je poseban u odnosu na druga biljna ulja upravo zbog svog sastava koji je sličan ljudskom sebumu. Kako se savršeno podudara sa sastavom kože, odlično djeluje na sprječavanje nastanka bora i izuzetno je djelotvoran i za suhu i za masnu kožu

jojoba

„Zlato" Inka

Učeći o bogatom svijetu biljnih i eteričnih ulja, čini se kao da svaki narod ima svoje "zlato" - argan se posebno cijeni u Maroku, shea maslac u Africi, a zlato Inka bila je jojoba.

Jojoba ili Simmondsia chinensis samoniklo raste u pustinjskim predjelima Sjeverne Amerike i Meksika. Više od 10 godina rasta potrebno je da ova biljka dosegne svoju zrelost. Plodovi nastaju samo na ženskim stabljikama, a hladnim prešanjem dobiva se vosak blijedozlatne boje koji se sastoji od zasićenih masnih kiselina i alkohola.

Inke su jojobu koristili za njegu kože u isušenoj pustinjskoj klimi, kod upalnih procesa, te  liječenja ogrebotina. Njihovo znanje preuzeli su kasnije španjolski misionari. Danas se jojoba koristi kod tretiranja akni, ali i za smanjivanje produkcije sebuma. Ulje jojobe izrazito štiti kožu jer održava njezinu vlažnost i omekšava je.

Vosak je poseban u odnosu na druga biljna ulja upravo zbog svog sastava koji je sličan ljudskom sebumu. Kako se savršeno podudara sa sastavom kože, odlično djeluje u sprječavanju nastanka bora i izuzetno je djelotvoran za suhu kožu. Čisti vosak nije adekvatan za masažu stoga je potrebno miješati ga s drugim uljima. Obično se koristi u omjeru 10-20%.

Savršena pomoć za masnu kožu

Osobe koje imaju masnu kožu najčešće izbjegavaju nanositi biljna ulja na lice. Ipak, takvo uvjerenje nije najtočnije jer neka ulja upravo pogoduju masnoj koži (liješnjak, makadamija), a između ostalog i  jojojba. Evo jednostavne mješavine za njegu svih tipova kože: u tamnoj staklenoj posudi izmiješajte: 20 ml jojobe, 25 ml koštica marelice, te 10 ml ulja žutog noćurka. U to dodajte 8 kapi geranija egipatskog i 4 kapi kamilice rimske. Ova mješavina obnovit će gipkost kože, poboljšati mikrocirkulaciju, spriječiti nastanak bora, ali i djelovati na nečistoće. U srednjim godinama, ili ukoliko trebate dodatnu njegu za spriječavanje bora, dodajte još 5 kapi  bušina.

Tretiranje lakših rana jojobom

Da biste bili spremni kad vaš klinac padne i oguli kožu, unaprijed pripremite slijedeću uljnu mješavinu: 20ml jojobe, 20 ml nevena, 4 kapi kamilice rimske i 4 kapi lavande prave. Ova mješavina dezinficirat će ranu, zacijeliti kožu od ožiljka. Čuvajte u staklenoj, tamnoj bočici.

Za zdravlje i sjaj kose

jojoba za zdravu kosu i nokte

Kosa je važan pokazatelj zdravlja. No, da bi kosa bila njegovana, sjajna, gipka i neispucana, povremeno je potrebno nanijeti pakung. Jojobin pakung za masnu kosu lak je i jednostavan - ulje nanesite na korijen kose 20-tak minuta prije pranja. Kod suhe i lomljive kose ulje  prethodno lagano zagrijte (na parnoj kupelji), te nanesite preko vlasišta i pokrijte ručnikom. Imate li prhut omjer noćurak-jojoba neka bude 50:50. U svim slučajevima ulje nanesite na kosu i ostavite da odstoji neko vrijeme (10-20min). Operite kosu šamponom.

Jojoba je vrlo postojana i otporna na kvarenje, stoga može stajati godinama. Također, se ne mijenja grijanjem. S obzirom da vosak u probavnom sustavu nije razgradiv, jojoba se ne koristi oralno kao neka druga biljna ulja.

Napomena: trudnice i dojilje ne bi smjele koristiti eterična ulja. Imate li pitanja svakako se obratite aromaterapeutu ili fitoterapeutu.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.