Ljetna i zimska frizura, nova boja kose s novim radnim mjestom, drastična promjena na glavi poslije propale veze... Zvuči poznato? Osim što frizuru biramo prema obliku glave i našem općem stilu, kosa otkriva puno više o nama. Kakvog smo karaktera, zdravlja, raspoloženja ili u kojoj smo životnoj fazi - sve to otkrivaju šiškice, razdjeljci, asimetrične i zalizane frizure

kosa_smedaMnoštvo tanašnih vlasi puštamo, režemo, uvijamo, istežemo, bojimo, njegujemo ili katkada, ah.. da - zanemarujemo. No, rijetko razmišljamo o tome da osim što nas uljepšavaju te mnogobrojne vlasi govore o nama i više no što bismo možda i htjele otkriti. Jer, ako su oči ogledalo duše, onda je kosa ogledalo njezinog stanja i trenutnog stanja čitavog našeg organizma.

Ona poput malog radara detektira sve što nas duboko pogađa, reagira na sve što svakodnevno proživljavamo te odašilje vrlo jasne poruke o nama samima.

Kada smo bolesni, tjeskobni, pod stresom ili konzumiramo previše alkohola, lijekova i teške hrane, kosa gubi sjaj, ubrzano otpada, preuranjeno sijedi, masti se ili suši. Povijesni zapisi jednako tako svjedoče kako je kosa francuske kraljice Marie-Antoinette potpuno posijedila u samo jednoj noći, uoči njenog pogubljenja.

S druge strane, kada prštimo od energije, zdravlja, optimizma i, naravno, ljubavi, kosa iz tih blagodati crpi više vitalnosti, punoće i sjaja nego li iz bilo kakvog multivitaminskog pripravka ili hranjive maske bogate B vitaminima (iako niti ona nije na odmet).

Osim što je indikator fizioloških procesa u tijelu, složena rožnata struktura kose (poput noktiju i ostalih površinskih dlaka građena od gipkog i čvrstog proteina keratina), otkriva štošta o našim životnim navikama, proživljenim iskustvima te, ponajviše, karakteru.

Ona jednostavno zrcali sve što se odvija u našoj glavi, a načinom na koji je nosimo otkriva sliku koju, svjesno ili nesvjesno, želimo dati o sebi.

Plavuše se boje zabavljaju?

U većini civilizacija na različite načine, kosa je kroz povijest bila jedan od najočitijih odraza socijalnog statusa, podrijetla, religijskih uvjerenja, plemenske ili obiteljske pripadnosti, kako žena, tako i muškaraca.

zena_kosa_crvenaI danas, mnogi sociolozi, psiholozi, stručnjaci za simbolizam, povjesničari i hair-stilisti naglašavaju kako ove teze nipošto nisu pretjerane te kategorički tvrde - načinom na koji se češljamo, frizurom koju nosimo, dužinom i bojom kose odašiljemo svima oko sebe niz određenih signala i poruka o sebi.

Tako, ako ste mislili da je razdeljak na sredini glave tek izbor usklađen s vašim oblikom lica, prevarili ste se. On odaje direktne, stabilne, iskrene osobe, uvijek željne reda, simetrije, ravnoteže i pravde.

Ako te čelo prekrili gustim šiškama odat ćete svoju pomalo zatvorenu i sramežljivu stranu, kao i snažnu potrebu za sigurnošću i skrovitim utočištem.

Uvijek otkriveno čelo i kosa začešljana prema natrag znak su dinamičnosti, odlučnosti, komunikativnosti, katkada, čak i beskrupuloznosti.

Iako je to teoretsko generaliziranje koje može potaknuti na razmišljanje, koliko god banalna bila tvrdnja o tome kako se plavuše bolje zabavljaju, ona je ostala kao jedna od najpoznatijih rečenica u pop kulturi.

A budući da je još u biblijsko vrijeme Samson izgubio svoju božansku snagu, kada mu je Dalila ošišala dugu bujnu kosu, neosporno je da se kosi oduvijek davala puno veća važnost od tek prolazne i trendi frizure.

 

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.