Postoji par pravila koja je dobro pratiti kod izrade parfema: parfemi trebaju sadržavati sve tri komponente nota – gornje, srednje i donje - jer su tada bolje balansirani i duže traju; potrebno je dvostruko više gornjih, lako hlapljivih eteričnih ulja i ne treba koristiti više od njih 5

parfemska bočica

Iako svatko od nas ima svoj prirodan miris, najčešće se volimo poistovjećivati s onima industrijski proizvedenima. Ponuda u trgovinama je tolika da svako godišnje doba, pa čak i dio dana, ima svoj miris. Ujutro volimo laganije kombinacije, a navečer neke jače i intenzivnije, pune strasti.

Uz malo mašte, puno zabave parfeme možete napraviti i sami kod kuće, a osim što će sadržavati kvalitetne sastojke, odgovarat će i vašem karakteru kao i potrebama koje imate u određenom trenutku.

Zašto i kako su podijeljene note parfema?

Eterična ulja imaju antiseptički učinak, djeluju na bakterije, viruse i gljivice, tako balansiraju imunološki sustav, ali i utječu na raspoloženje. Kod pripreme parfema, ulja biramo prema njihovoj mirisnoj noti: gornjoj, srednjoj i donjoj, a u koje su podijeljena prema svojoj hlapljivosti.

Gornja nota obuhvaća mirise koji se osjete čim se rasprše po koži. Ta ulja su lagana i svježa, tako bude i potiču osjetila: naranča, bosiljak, grejp, limun trava, bergamot, metvica paprena, mandarina...

Ulja srednje note zovu se i nota "srca" jer podsjećaju na toplinu i ugodu, a to su: lavanda, ruža, palmarosa, geranij, ružmarin, đumbir, ylang ylang, kadulja muškatna...

Donje note su bogati, teški i dugotrajni mirisi: pačuli, tamjan, vetiver, cedar... Ulja donje note usporavaju hlapljenje ostalih ulja.

Postoji par pravila koja je dobro pratiti kod izrade parfema: parfemi trebaju sadržavati sve tri komponente nota jer su tada bolje balansirani i duže traju; potrebno je dvostruko više gornjih, lako hlapljivih ulja i ne koristiti više od 5 različitih eteričnih ulja.

Kako izraditi svoj parfem? 

Izraditi parfem može se na više načina, ovdje ćemo spomenuti dva: s uljem jojobe i s alkoholom.

Za samu pripremu trebate staklenu bočicu i 2 čajne žličice jojobe (3 za osjetljivu kožu). Izaberite ukupno desetak eteričnih ulja (birajući prema notama), kapnite ih najprije na papirnatu pokusnu trakicu kako biste našli miris koji želite. Ostavite 5 minuta i provjerite miris. Ako je miris dobar, u bočicu dodajte jojoba ulje te ukapajte eterična ulja, ukupno 20-25 kapi. Dobro zatvorite i promiješajte te ostavite da odstoji barem 30 dana. Bočicu čuvajte na mračnom i hladnom mjestu.

žena u polju cvijeća

Eterična ulja mogu se na istom principu dodavati u 30% etanol (alkohol) ili vrlo kvalitetnu votku. Na 20 ml alkohola dodajemo 20-40 kapi ulja.

Primjeri komibinacija: orijentalni mirisi (sandal, limun ili patčuli, mandarina), sladak i cvijetni: (ylang ylang, kadulja, limun, lavanda), svjež i citrusni (grejp, limun, metvica, bergamot), stimulirajući (korijander, crni papar, naranča), senzualni (jasmin, kadulja muškatna, ili ruža, sandal, limun).

Najteže je odabrati eterična ulja koje želimo koristiti, no kao i uvijek, i ovdje je potrebno pratiti osjećaj iznutra. Sve ono što vam trenutno treba, sigurno će vam posebno zavibrirati kad ulje primite u ruke: pojavit će se slika nekog sretnog događaja, lijepog odmora, mirnog kutka... Ta koja zatitra u vašim rukama, prava je bočica.

Možda ćete pomisliti da su ovo "sirove" mješavine, da im nedostaje sofisticiranosti, možda ludi dizajn bočica... No vrlo često, industrijski parfemi sadrže kemikalije neromantičnih imena (i sastojaka), dok od prirodnih mirisnih ulja ima tek u tragovima. Volite li ulja, želite li nešto zdravo za sebe, uronite u tajne biljaka te baš kao pravi alkemičar stvorite miris koji će očarati vas i okolinu.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.