Većina žena s kojima razgovaram, za šminkanje koristi aplikatore koji su pakirani sa sjenilima, puderima ili rumenilima. Tek mali dio njih ima nekoliko kistova za šminkanje, ali nisu sigurne kako ih koristiti ili koriste li ih pravilno. Način na koji nanosite šminku na lice je jednako važan kao i šminka koju ste odabrali

Irena Herceg
Irena Herceg

Beauty Tips & Tricks

Odlučite li koristiti kistove za šminkanje umjesto aplikatora koji dolaze u originalnom pakiranju proizvoda, primijetit ćete veliku razliku. Koristeći kistove pri šminkanju postižemo svjež i prirodan izgled, kakvom teži današnja moderna žena. Dakle, svakako predlažem uložiti u kistove za šminkanje. Zbunjujuće je to što ih na tržištu ima svakojakih. Ako se odlučite kupiti kistove, kao prvo, oni moraju biti mekani i ugodni na vašoj koži, ne smiju vas grebati pa ih prije kupnje isprobajte direktno na lice. Zatim obratite pažnju da im ne pada dlaka (lagano to u dućanu isprobajte ili potražite na Internetu iskustva korisnica).

Za praškaste teksture (sjenila, rumenila, kameni puder...) odaberite kistove od prirodne dlake, dok su za kremaste teksture (tekući puder, korektor, ruž...) bolji kistovi od sintetičkih vlakana. Razlog je jednostavan - prirodna dlaka podložnija je razvoju bakterija (detaljnije sam to objasnila niže u tekstu, opisujući pojedine kistove i spužvice).

Kistovima s kraćom i gušćom dlakom ostavljamo veći intenzitet boje i bolju pokrivenost, dok mekanim kistovima s dužom dlakom postižemo transparentnost.

Kistove je potrebno održavati i redovito prati tekućim sapunom ili nježnim šamponom. Ako ih svakodnevno koristite samo vi, one od prirodne dlake operite jednom do dva puta mjesečno, a one od sintetičkih vlakana najmanje dva puta tjedno. Kad ih operete, ostavite ih na čistom ručniku da se prirodno osuše.

Tekući puder i korektor

spužvice za make up
      Spužvice za tekući puder

kistovi za make up
     Kistovi za tekući puder i korektore

Umjesto prstiju probajte koristiti spužvice. Spužvicu namočite vodom i dobro ju iscijedite jer mokra neće upiti tekući puder i njome ćete ga transparentno razmazati. Također za tekući puder i korektor koristimo kistove od sintetičkih vlakana. Onaj za tekući puder je nešto veći od kista za korektor, ali sličnog su oblika. Sintetička vlakna nisu tako pogodna za razvijanje bakterija kao prirodna dlaka i njima se tekuće teksture puno ljepše nanesu i razmažu. Ovakve kistove i spužvice potrebno je redovito svaki dan ili bar nekoliko puta tjedno prati tekućim sapunom ili nježnim šamponom.

Kist za puder u prahu ili kamenu

Ovaj kist mora biti nježan, mekan i od prirodne dlake. Ne treba biti suviše velik. Njime je potrebno malo pudera u prahu transparentno nanijeti na cijelo lice kako bi se tekući puder fiksirao te na taj način postižemo prirodan mat izgled.

kistovi za make up
     Kistovi za pudere u prahu i kamenu te rumenila u kamenu 

Kist za rumenilo

Kist za rumenilo također mora biti od prirodne dlake. Veličina ovog kista ovisi o veličini vašeg lica, ali svakako je bolje da je manji nego prevelik. On mora biti mekan kako bi nanoseći rumenilo postigli prirodan izgled, kao da ste se prirodno zarumenili.

Kistovi za sjenila

kistovi za make up

 

Kistovi za praškasta sjenila moraju biti od prirodne dlake. Za nanošenje sjenila trebate imati nekoliko kistova. Svakako je najvažniji i morate imati kist za blendanje kojim ćete lijepo razmazati sjenilo, odnosno, kojim ćete sjenčati. Kist za blendanje je jajolikog oblika, mekane, prirodne duge dlake. Ovaj kist može biti manji i veći te je veličinu potrebno prilagoditi veličini vašega oka, da vam ne bude niti premalen niti prevelik. Drugi kist za sjenilo bi trebao biti manji, gušće i kraće dlake, kojim želite postići veći intenzitet boje. Treći kist je nešto veći, dulje mekane dlake kojim se nanose svjetlija sjenila i ostavlja manji intenzitet boje. Četvrti kist koji biste morali imati je mali stješnjen, ravno rezan kist, kratke dlake. Ovim kistom nanosite sjenilo uz same trepavice, duž gornjeg i/ili donjeg kapka.

Kist za obrve

kistovi za make up

Ako koristite olovku za obrve, ovaj kist vam ne treba, ali koristite li sjenilo za obrve, on je savršen. Ovaj kist je koso rezan i relativno krut te se njime savršeno nanosi sjenilo na obrve, popunjava nedostatke i češlja ih.

www.irenamakeupartist.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.