Neovisno o beauty trendovima, postoje određena pravila o tome koje boje make-upa idu uz određenu boju očiju i kose. Naravno, ne treba ih se držati pod svaku cijenu, ali uvelike će vam olakšati šminkanje, posebno u žurbi

boje make upaCrnke

Kod crnki osobnost igra vrlo važnu ulogu u izboru boja. Možete izabrati orijentalni izgled tako da ostanete u crnim tonovima za oči, s naglašenom maskarom, crnom olovkom ili eye-linerom. Ili možete izabrati sasvim obratno - ekscentrični izgled - i ne ustručavati se živih i flashy boja. Tako, ako ste crnka, možete koristiti i boju fuksije, neonsko plavu, boju zelene jabuke, crvenu... Naročito ako vam se čini da je sasvim crni look preozbiljan. Iskoristite vašu prednost u odnosu na plavuše, koje si baš ne mogu dopustiti prejaku šminku, osim ako ih pažljivo šminka profesionalac. 

Nikako! - crnkama se nikako ne preporuča korištenje smeđe i sive boje jer im one daju uspavani i tugaljivi izgled.

Plavuše

Što se tiče plavuša, uvijek postoji razlika između prave i „lažne" plavuše, jer postajući plavušom, mijenja se i čitav imidž. Neke nijanse plave, automatski zahtijeva i nježniju šminku i izbjegavanje nanosa šminke u „tonama"! Kako je ten u plavuša često blijed, valja u tom slučaju imati blagi look i ostati u nježnim tonovima, u svijetlim i pastelnim nijansama. „Lažnim" plavušama izvanredno pristaje klasičan smokey-eyes, u kontrastu s nježno namazanim usnama (tek roskasto ili bež sjajilo). 

Nikako! - prejake i previše žive nijanse boja koje daju vulgaran izgled.

Riđokose

Prave riđokose žene trebale bi koristiti jesenske boje kako bi naglasile svoju vatrenu ljepotu. Ako ste prirodna crvenokosa svijetle puti i želite to naglasiti, izaberite šminku svježih nijansi, bez velike pretjeranosti. Međutim ima mnogo „lažnih" crvenokosih žena, koje su izabrale tu boju kose kako bi se istaknule ili jednostavno jer im se sviđa. One, naprotiv, trebaju vatrene nijanse boja, u skladu sa svojom ekstrovertiranom prirodom i treba im harmonija jakih toplih boja. Ne bježite od zlatnih tonova, žute boje, kaki nijansi i toplih zelenih tonova. 

Nikako! - intenzivno plava i ljubičasta. Te boje riđokosim ženama daje hladan izgled.

boje make upa, crnke, plavuse, crvenokose

Plave oči

U slikarstvu, plavu boju dobro nadopunjava žuta. Ali kako se zapravo ne možemo šminkati žutom bojom, koriste se srodne boje: bakrena, zlatna, tonovi boje mandarine, naranče ili breskve. Ako optirate za klasiku, onda nećete pogriješiti ni s plavim nijansama. 

Smeđe oči

Trebate dobro proučiti šarenicu svoga oka, jer smeđe oko nije sasvim smeđe. Na njemu se vide točkice i upravo boje tih točkica treba dobro proučiti. Tako će se bademaste oči bolje uokviriti zlatno-bakrenim tonovima, dok će tamno smeđu boju šarenice sa zelenkastim točkicama bolje osvježiti bordo tonovi.

make up, boje ociju

Zelene oči

Sjenila s crvenim pigmentima su idealna. Pa ako želite naglasiti taj vaš smaragdni pogled, možete izabrati sve moguće nijanse ružičaste boje, kao i bordo tonove, posebno ako imaju u sebi nijansu crvene boje. Ljubičasta je također dobar izbor.  

Crne oči

Načelno se podrazumijeva da uz crne oči ide i crna kosa i da sve to skupa daje markantan egzotični look. I zato, ako nanesete crnu olovku na orijentalni način, to može biti vrlo uspješno, ali i ne mora. Jer nekim crnkama to odgovara, dok drugima daje vrlo oštar izgled. U slučaju, dakle, da vam ne odgovara taj način šminkanja, treba koristiti više svijetle i dugine boje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.