Smanjena količina sunčeve svjetlosti, kraći dani, nagli dolazak hladnoće i kišnih dana te povećana količina posla i sjedenja, sve to može "baciti u bed" i najoptimističnije osobe. Jesenski blues ili jesenska depresija nije ozbiljno stanje, ali bezrazložno može izazvati nepotrebnu tjeskobu, bezvoljnost i zagorčati vam život

jesen

Znaci jesenske depresije su brojni, a najčešći su:

- gubitak energije
- stalna pospanost
- prekomjerna želja za slatkim
- razdražljivost i loše raspoloženje
- glavobolja
- napetost u vratu i mišićima
- loša koncentracija
- apatija
- osjećaj usamljenosti
- gubitak volje za svakodnevnim aktivnostima
- česte promjene raspoloženja
- smanjena želja za seksom

Osim ovih, jesenska depresija može uzrokovati i niz subjektivnih simptoma – od blage melankolije do težih oblika tjeskobe.

Zašto se događa?

Tajna je u sunčevoj svjetlosti. Naime, uslijed manje sunca, ljudsko oko tijekom jeseni (i zime) do mozga dovede manje dnevne svjetlosti, što smanjuje razinu serotonina (hormona sreće) te povećava razinu melatonina (hormona koji se brine o ravnoteži dnevnog i noćnoga ritma organizma). Također, tijelo je manje nego ljeti izloženo suncu koje pospješuje stvaranje vitamina D, a koji pomaže u borbi protiv depresije.

Kako si pomoći?

Iskoristite svaki sunčani dan i što više se izlažite svjetlu. I kroz oblake sunce daje dovoljno energije da potakne rad serotonina. Jedite namirnice bogate vitaminom D ili ga unesite putem dodataka prehrani. Pustite svjetlost u prostore u kojima boravite svijetao i svjetlom ispunjen prostor također poboljšava raspoloženje.

Vježbajte svaki dan jer fizička aktivnost poboljšava raspoloženje. Ako ne volite vježbati, svakako šetajte po svježem zraku. Također, veliki utjecaj ima glazba – slušajte dinamičnu glazbu koja potiče na ples.

Eterična ulja

Koristite eterična ulja citrusa, posebno limuna i naranče.

Naranča jača osjećaj vlastite vrijednosti i svijest da zaslužujemo ljubav, snaži povjerenje u sebe.

Limun unosi vedrinu i budi želju za životom, a grejp omogućava detoks misli i osvježava. Citrusi će svi potaknuti optimizam, razveseliti nas, pomoći da se lakše fokusiramo na budućnost. Iskoristite njihov miris kako biste postavili ciljeve za Novu godinu, osvijestili korake na tom putu, jasno vidjeli što želite, kako i s kime to postići. Čovjek bez smjera i ciljeva teško da će postići svoju zadaću ili ostvariti svoje želje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.