Najobožavanija od svih napasti - čokolada - ima svoje dobre i loše strane za zdravlje. Sistematizirali smo ih, kako biste sami mogli vidjeti koliko lica ima ova čudesna namirnica. Proučite argumente „za" i „protiv" pa sami odmjerite svoju idealnu dnevnu količinu. Svakako, prednosti čokolade nadmašuju nedostatke

čokoladaDobre strane:

Jača kožu

Znanstvenici sa Sveučilišta Heinrich Heine u Düsseldorfu izlagali su osobe koje redovito uživaju u čokoladi UV zračenju i otkrili da su nakon šest tjedana imale 15% manje crvenila u usporedbi s onima koje ne jedu čokoladu. Vjeruje se da sastojci u čokoladi djeluju poput UV-filtra. Nakon 12 tjedana koža ljubitelja čokolade bila je 16% čvršća, 13% vlažnija te čak 42% manje ljuskava. Očigledno je da čokolada poboljšava krvotok i kožu bolje opskrbljuje hranjivim tvarima.

Ne uzrokuje akne

Dugo se smatralo kako čokolada potiče pojavu prištića, no znanstvenici sa Sveučilišta u Newcastleu proučili su dokaze i otkrili da čokolada ne potiče pojavu prištića.

Ublažava umor

Kod pacijenata oboljelih od sindroma kroničnog umora, dnevna konzumacija 45 grama tamne čokolade tijekom osam tjedana dovela je do smanjenja umora. Znanstvenici vjeruju da čokolada potiče neuroprijenosnike odgovorne za upravljanje spavanjem i raspoloženjem.

Važna za krvotok

Znanstvenici Sveučilišta Harvard tvrde da je udio moždanih udara, srčanih bolesti, raka i šećerne bolesti manji od 10% među pripadnicima panamskog plemena Kuna, koji tjedno konzumiranju čak 40 šalica kakaa. U kakau se nalazi spoj epikatehin, koji povećava razinu dušičnog oksida te na taj način dovodi do proširenja krvnih žila i poboljšanog protoka krvi.

Aktivira mozak

Istraživanje mozga na zdravim ženama pomoću slikovnih tehnika otkrilo je da kakao bogat flavanolom na 2-3 sata povećava protok krvi u mozgu. Znanstvenici vjeruju da bi kakao mogao koristiti starijim osobama koje boluju od demencije i Alzheimerove bolesti.

Zaustavlja dijeljenje stanica raka dojke

Znanstvenici sa Sveučilišta u Geurgetownu došli su do zapanjujućih rezultata: otkrili su da flavanoli u čokoladi zaustavljaju dijeljenje stanica raka dojke. Smatraju kako bi se ovo otkriće moglo primijeniti i na druge oblike raka.

žena jede čokoladuLoše strane:

Nedovoljna kvaliteta sastojaka

Proizvođači čokolade u procesu često odstranjuju zdrave flavanole poput epikatehina zbog njihova gorka okusa. Čokolade s 80% kakaa imaju vrlo gorak okus, za neke čak i neugodan, a za optimalne zdravstvene učinke treba izabrati tamnu čokoladu s velikim udjelom kakaa - više od 60%.

Puno masnoća

Većina čokolada obiluje energijom - jedan red mliječne čokolade ima 150 kcal (kilokalorija), a treba znati da u prosjeku 50% enrgije u čokoladi dolazi od masti. Ipak, utješno je da otprilike polovica zasićenih masti u čokoladi otpada na stearinsku kiselinu koja ne podiže razinu "lošeg" LDL-kolesterola, već samo "dobrog" HDL-kolesterola. Osim toga, masti u čokoladi pomažu kontrolirati otpuštanje glukoze u naše tijelo. Glikemički indeks većine čokolada u prosjeku iznosi niskih 45, što znači da nije stopostotno loša ni za ljude sa šećernom bolesti.

Slabljenje kostiju

Voditelj istraživanja u australskoj bolnici Royal Perth, Jonathan Hodgoson, smatra kako je moguće da oksalati u čokoladi sprječavaju apsorbciju kalcija, a šećer pak potiče njegovo izlučivanje iz organizma. Naime, u bolnici Royal Perth provedeno je istraživanje na starijim ženama koje su svakodnevno jele čokoladu. Rezultati su pokazali kako su njihove kosti bile slabije od onih koje su čokoladu jele manje od jednom na tjedan.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.