Nije lako svakodnevno prolaziti pored fensi modnih dućana i shvatiti kako si naprosto ni ovaj mjesec ne možete priuštiti sve one lijepe dizajnerske krpice i cipele koje bi obogatile vašu garderobu. Međutim, jeste li čule da postoji i šoping na pametan i štedljiv način? I još k tome vrlo uzbudljiv

Esned Nezić
Esned Nezić

Fashion Circus

Ne možemo više slušati riječi „recesija" i „kriza", pa se trudimo ekstra pozitivno razmišljati i pretvarati se da nismo tu gdje jesmo, nego u bogatijem Parizu, New Yorku ili Londonu... Naravno, prepozitivno razmišljanje automatski nas ne dovodi u poželjni financijski raj ili u jednu od spomenutih fashion metropola, pa se moramo opet spustiti na zemlju i pogledati realnosti u oči.

Dobro, kako to izgleda na računu? Okej, loše. Ali halo, niste jedine! Znamo, nije lako svakodnevno šetati pored fensi modnih dućana i shvatiti da si ne možete priuštiti sve one lijepe dizajnerske krpice i cipele koje bi obogatile vašu garderobu. Međutim, jeste li čule da postoji i šoping na pametan i štedljiv način? Njegove tajne - koje će vas učiniti sretnima, a i lijepima - otkrivamo u nastavku...

1. Jedan komad za dvije cure

Dogovorite se s mamom, sestrom ili frendicom, pa ako ste slične građe i ukusa, kupite skupa jedan komad odjeće. Dogovorite se kad će ga koja od vas nositi i, naravno, pažljivo ga operite svaki puta prije upotrebe. Ili naprosto posudite lijepu krpicu koja vam se sviđa, a ne možete je kupiti. Frendica nabavi slatku haljinicu - jedanput je ona nosi, drugi puta vi (možda s nekim drugim accessoiresima). Kako? Lako. Zamolite je fino i pristojno i vratite nekom drugom uslugom, npr. pozivom u kino, pranjem suđa ili izvođenjem psa. Ili možda posudbom vašeg modnog komada za kojim ona „umire", a da vi to niste niti znali...

boohoo

2. Jeftino preko interneta

U Engleskoj su se već davno etablirale i odlično funkcioniraju - discount shopping stranice, tj. stranice specijalizirane za robu na popustu. Na njima možete kupiti trendi modu za nisku cijenu! Na primjer preko www.boohoo.com nude se duge haljine za 20 funti (cca. 167 kn), a visoke potpetice za 25 funti (cca. 209 kn). Dostavljaju i u Hrvatsku. Poštarina za svaku narudžbu je 8.99 funti (cca. 75 kn), neovisno koliko ste naručili i koliko je teška pošiljka. Tako dobivate British Fashion po povoljnoj cijeni. Ako zajedno s frendicama naručite više komada, čak i poštarinu možete podijeliti!

3. Hrelić

Kamo u nedjelju prijepodne? Na Hrelić. Zašto? Zato jer poznati zagrebački buvljak oduševljava sve više trendseterica i jer se tamo mogu naći oni pravi second hand hot-komadi po smiješno niskim cijenama. Sve se nudi: od naočala za sunčanje, preko majica i haljina, pa sve do cipela i nakita. Ako ste zabrinuti za higijenu, odjeću operite, a ostale stvari dezinficirajte alkoholom. Ovako imate originalnu vintage robu već od 5 kn.

4. Second Hand putovanja

Hrelić vam se ne sviđa? Onda posjetite second hand dućane po većim gradovima u susjedstvu, poput Budimpešte ili Beča. Posebno preporučamo shop "Polyklamott" u bečkom šestom becirku ili "Pinocchio" u devetom becirku, gdje možete naći vintage modu u izvanrednom stanju. Više informacija možete dobiti na www.polyklamott.at odnosno www.pinocchio-ab.at. Tako putujete i šopingirajte, a pritom nemate grižnju savjesti da ste previše potrošile. ;)

zagrebacki hrelic i becki second hand pinocchio

5. Designer Outlets

Ako već ne možete odoljeti svjetskim dizajnerima, onda barem posjetite neke od najvećih designer outleta poput Roses u Sv. Križu/Začretje ili McArthur/Glen u Parndorfu ili Salzburgu (Austrija), gdje vas čeka veliki izbor povoljnih kreacija. Preporučamo i istraživanje po online fashion outletima, poput www.theoutnet.com. Tu se radi o outlet verziji poznate shopping stranice www.net-a-porter.com, koja već radi godinu dana i dostavlja robu po čitavom svijetu. Obavezno pri posjeti kliknite prvo na SALE - da vidite što je sniženo! Dakle, riješeno - kupujete dizajnersku odjeću, ali ne peglate previše kreditnu!

theoutnet

www.esned.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.