Ove sezone se poigrajte! Svojim stilom, izgledom, karakterom... Predstavljamo vam vodič kroz najljepše modne trendove proljeća i ljeta te inspiraciju kako da nanovo definirate svoj izgled i stil. Jedinstveno i etno, divlje i avanturistički, lepršavo i ženstveno ili pak ekscentrično i glamurozno? Na vama je da izaberete ...

Esned Nezić
Esned Nezić

Fashion Circus

Trend 1: Vraćamo se korijenima

Nažalost, naše današnje društvo donekle je istraumatizirano nekom neugodnom prošlošću - vječnim predrasudama urbanih prema ruralnim sredinama. Pa tko će nositi narodnu nošnju na kavici u gradu? A upravo etno-moda jedan je od najljepših trendova ovog proljeća i ljeta. Pogotovo su pokojnog dizajnera Alexandera McQueena za aktualnu kolekciju inspirirala egzotična i daleka afrička plemena i njihove tradicije te je tako stvorio predivne kreacije u najljepšim bojama i s najzanimljivijim uzorcima.

Autohtona divljina našla je svoj put u grad, ne preko doseljenika, nego kroz najglamuroznija vrata - ona modna. Baš nam je zbog toga drago, jer napokon imamo priliku pokazati svoju tradiciju na haljinama, hlačama, šeširima, bluzama pa i - torbicama! Evo savjet za hrabre i maštovite: izdvojite vremena, posjetite sela oko svojih gradova i vidite što stare bake nose. Ili, ako nemate vremena, otiđite na tržnicu. Promatrajte i razmislite, što od toga bi i vi mogli nositi. Zapamtite ili pofotkajte zanimljive uzorke i krojeve. Sastavite svoj etno-stil i budite prepoznatljive. U svijetu se trenutno luduje za unikatnom modom. Bila je na redu Afrika, a uskoro će i naše podneblje biti u centru pozornosti - u to smo sigurni!

alexander mcqueen, proljece, ljeto 2010

Trend 2: O da, hodajte i gole!

Ili „nude", kako se to kaže modnim jezikom. Avangardni nude look je prirodan i elegantan i izražava se svim bojama koje podsjećaju na boju kože: od kremaste, bež, slonovače, preko boje pijeska, boje bijele kave, svijetlo-ružičaste pa do svjetlo smeđe. Hit proljeća su duge i lepršave haljine od svilenog šifona poput onih koje smo mogli vidjeti na reviji Donne Karan u New Yorku. In su i nude kombinezoni i kaputići, kao i accessoires i cipele. Posebno se preporučuje da nosite nude look u cjelini - od glave (npr. šešira) do pete (npr. visokih potpetica).

Trend 3: Metalni look

Srebro i zlato ne nosimo samo kao nakit, već odnedavno i na našoj odjeći. Za ovo proljeće i ljeto modni stručnjaci preporučuju sjajne materijale, pogotovo sa šljokicama ili (u skupljoj verziji) od svilenog brokata. Metalni izgled jedan je od najglamuroznijih trendova ove sezone. A zato što znamo da previše glamura može vrlo brzo izgledati neprikladno i pretrpano, morate "dozirati" srebrenu i zlatnu boju veoma pažljivo! Ako se primjerice odlučite za zlatnu haljinu sa šljokicama, ni u kojem slučaju nemojte uz nju nositi nešto drugo što je zlatno ili srebreno. Na sigurnoj ste strani ako kombinirate vaš outfit s crnom bojom!

metalni look i nude look

Trend 4: Zaljubljeni u traper

Dizajneri i ove sezone vole traper i prerađuju ga u haljinama, košuljama, majicama pa i torbicama. Tako možete u novoj kolekciji svjetski poznatog dizajnera Hervea Legera naći savršene mini-haljine i chic jaknice od trapera koje vas začaraju prvim pogledom i to svojim specijalnim seksi krojevima i prelijepim plavim nijansama. Traper se može odlično kombinirati uz crnu, bijelu te tamnoplavu boju! A dućanima ćete pored jeans kolekcija, naći i takozvane jeggings (mješavina tajica i traperica), mini-suknjice, bluze, šešire itd.

herve leger, proljece, ljeto 2010

Easy Fashion Looks s našim Style-Bookom

Sve spomenute trendove ćete tokom ove sezone pronaći i u našem Style-Booku koji izlazi svaki ponedjeljak i to jedino na portalu Femina.hr! Ideja za Style-Book nastala je sredinom 2009. godine, jer smo mislili da je potrebno modu predstavljati na zabavan i što jednostavniji način, a ne komplicirano i pretenciozno. Stoga smo paralelno stvorili i Easy Fashion Looks-koncept, pomoću kojeg u svakom Style-Booku prikazujemo jedan veliki trend i vizualno korak-po-korak dajemo upute, kako ga je najlakše realizirati! Ponekad to radimo principom Low Budget-Mid Budget-High Budget (modom za svaki budžet), a ponekad prikazom odjevnih kombinacija za tri starosne dobi (25-35, 35-45, 45-55 i dalje). Kroz Style-Book samo za vas istražujemo modne trendove po čitavom svijetu!

www.esned.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.