Američki filmski blockbuster „Igre gladi“ koji možete vidjeti i u domaćim kinima, tematizira suvremenu opsjednutost reality-showovima te ironizira njihovu sve veću beskrupuloznost, surovost i maloumnost. No ono što nas je, uz zanimljivu tematiku filma, također privuklo jest izvanredna kostimografija koju potpisuje kostimografkinja i stlistica Judianna Makovsky

igre gladi

Američka višestruko nagrađivana kostimografkinja i stilistica Judianna Makovsky (širokoj publici vjerojatno znana po odličnim kostimima iz filma „Harry Potter i Kamen Mudraca“ te kultnog trilera „Đavolji odvjetnik“), potpisuje senzacionalne kostime za film „Igre gladi“ koji je poharao kino-blagajne i pretvorio se u istinski filmski fenomen. Ključ uspjeha filma svakako je tematiziranje sveopće pošasti reality-showova te ironiziranje posvemašnjeg debiliteta i niskog ukusa kojem takve emisije podilaze. Osim intrigantnog scenarija, solidne režije i zanimljive glumačke ekipe (od poznatih su ovdje Elizabeth Banks, Woody Harelson, Lenny Kravitz, Wes Bentley, Stanley Tucci i Donald Sutherland.), ono što će privući mnoge estete jest – izvanredna kostimografija i komadi visoke mode kojih je film prepun.

igre gladi

Kostimi su inspirirani stilom Marije Antoinette pa ćete moći vidjeti pregršt šarenih i ekstravagantnih perika (zelenih, ružičastih, srebrno-ljubičastih…), raskošne krinoline i korzete, zanimljive šeširiće… Muški likovi nose Prada odjela, a jedan od najzanimljivijih likova Effie (Elizabeth Banks), neprestano je u kadru u kreacijama za koje je Judianna Makovsky pronašla inspiraciju u kolekcijama Alexandera McQueena i Jeana Paula Gaultiera te umjetnicima poput Salvadora Dalija ili nadrealističke dizajnerice Else Shiaparelli. Osim inspiracije spomenutim dizajnerima, u filmu su i modni dodaci kuća Alexander McQueen i JPG.

igre gladi

A o čemu je riječ u filmu? „Igre gladi“ snimljene su prema istoimenom bestselleru autorice i scenaristice filma Suzanne Collins. Napeta postapokaliptična priča plete se oko 16-godišnje Katniss Everdeen koja živi u Panemu, državi koja se nalazi na mjestu bivših sjevernoameričkih država koje su nestale nakon velikog rata koji je inicirao ustanak 13 pobunjenih distrikata.  Svake godine u ruševinama bivšeg SAD-a, glavni grad Panema prisiljava svaki od 12 distrikata da pošalje dvoje tinejdžera - mladića i djevojku, kao sudionike natjecanja u Igrama gladi - do smrti. Riječ je o najgledanijem reality TV događaju koji prati čitava nacija. Uvrnuta je to kazna za ustanke u prošlosti i stalna vladina taktika zastrašivanja. 

Bestseler Suzanne Collins prvi je dio trilogije prodane u više od 26 milijuna primjeraka samo u SAD-u. Film je režirao Gary Ross, prema scenariju kojeg su napisali Ross, Suzanne Collins i Billy Ray.

igre gladi

Šesnaestogodišnja Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) dobrovoljno se prijavljuje umjesto svoje mlađe sestre Primrose. Oslanja se na svoje izoštrene instinkte, a mentor joj je pijani bivši pobjednik Haymitch Abernathy (Woody Harrelson).  Katniss jedva da ima ikakve šanse preživjeti Igre gladi čijih je 24 natjecatelja izvučeno lutrijom ili su volonteri. Povratka nema. Iz Distrikta 12 stižu Katniss i pekarev sin Peeta Mellark (Josh Hutcherson). Trebaju se boriti protiv mladih iz drugih, bogatijih distrikata, koji se čitav život pripremaju za Igre.  Dok se priprema i vježba, počinje i uviđati da se ne radi samo o tome da preživi, već da će morati donositi teške odluke vezane uz humanost, sigurnost, povjerenje te ljubav ili život. Autorica romana kaže da je kao inspiracija poslužio antički grčki mit o Tezeju, ali i njeno iskustvo promatranja reality TV-a, koji su kombinacija stvarnog terora i zabave i koji uvelike oblikuju budućnost društva.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.