U okviru novopokrenutog projekta Croatia:Fashion Destination koji je inicirala poznata hrvatska novinarka i urednica Sanja Muzaferija, nakratko su u Zagrebu i Rovinju boravile glavna dizajnerica kultnog britanskog brenda naočala Cutler and Gross, Marie Wilkinson i egzotična dama Monica Chong, kreativna direktorica brenda

marie wilkinson, cutler and gross   
    Marie Wilkinson, osbujna dizajnerica Cutlera and Grossa

Novopokrenuti projekt Croatia:Fashion Destination uvijek kreativne Sanje Muzaferije svake će godine u intimnom i ekskluzivnom okruženju i druženju samo za izabrane, ugostiti jednog velikog svjetskog dizajnera i pokazati mu da i kod nas ima dizajna, u što su se „prve žene“ Cutler and Grossa osobito uvjerile u rovinjskim hotelima Lone i Monte Mulini te boutique hotelu La Grisa u obližnjim Balama, dok su u Zagrebu uživale u hotelu Regent Esplanade. 

cutler and gross

Kad se govori o naočalama, među znalcima se zapravo vrlo često govori upravo o britanskom brandu ručno rađenih naočala Cutler and Gross, koji se bez pretjerivanja smatra jednim od najboljih na svijetu, a obožavaju ih modni insajderi, celebritiji, ali i široka publika. Cutler and Gross postoji od 1969. godine, ali se ključnom godinom za kompaniju smatra 1982. kad se pridružila danas glavna dizajnerica Marie Wilkinson. Otada do danas, naočale s ovim diskretnim potpisom krasile su nebrojene naslovnice „Tatlera“, (slavna je ona iz travnja 2003. godine sa Sophie Dahl koja nosi crveni model u obliku srca), Voguea, šminkerskog magazina 10, ili Pop, Nylon, i-D, TheFace, Arena, Elle, Grazia, Arena Homme i drugih.

cutler and gross

O njima je napisana i knjiga koju potpisuje A.A.Gill koji je ove naočale usporedio s Astonom Martinom među automobilima. Među prvima su ih prepoznali arhitekti, dizajneri i umjetnici poput Davida Hockneya, da bi se njihovim bezvremenskim dizajnom uskoro zarazile i zvijezde poput Grace Jones, Woodyja Allena, Allana Rickmana i Ave Gardner. Danas ih nose Bryan Ferry,  Michael Caine, Valentino Garavani, Hugh Grant, Kate Moss, Jarvis Cocker iz grupe Pulp, Bono Vox, Lady Gaga i Madonna. Vrhunski krojač Saville Rowa Carlo Brandelli ih proglašava najutjecajnijim optičarima svih vremena, dok dandy i pisac Sebastian Horsley uvjereno tvrdi: “Muškarci se uvijek udvaraju ženama koje nose Cutler and Gross naočale”. U novije vrijeme, nosio ih je Daniel Craig u James Bond serijalu i Kate Hudson u filmu „Devet“.

cutler and gross

Suradnja s nekima od najznačajnijih modnih dizajnera i kuća Cutler and Grossu je došla prirodno. Jedna od najbliskijih je veza s Rei Kawakubo iz Comme des Garçons, ali i s Mullberyjem, brandom specijaliziranim za vrhunski modni accessoires poput torbica; britanskim dizajnerom Gilesom Deaconom, Erdemom, Puccijem, Jean-Paulom Gaultierom, Zandrom Rhodes, Albertom Ferretti, Maison Martin Margiela. Dugogodišnja poklonica Victoria Beckham, s njima je ostvarila i poslovnu suradnju. Naočale koje se prodaju pod Victorijinim imenom, za nju dizajniraju upravo u Cutler and Grossu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.