U hotelu The Regent Esplanade Zagreb predstavljena je kolekcija naočala za proljeće-ljeto 2011. s potpisom kultnog britanskog branda Cutler&Gross. Graham Cutler i Tony Gross prošle su godine proslavili 40 godina uspješnog rada koji, prema mišljenju njihovih mnogobrojnih obožavatelja, itekako nadilazi optičarsku vještinu. To su kreativci zbog kojih su i ljudi koji dobro vide poželjeli nositi dioptrijske naočale. O sunčanima da i ne govorimo

cutler and gross, kolekcija proljeće, ljeto 2011

Sirena i Časnik

Svoju inspiraciju za kolekciju naočala za vid i sunčanih naočala za sljedeću sezonu, kreativci iz Cutlera&Grossa pronašli su u prekrasnoj pjesmi Tima Buckleyja "Pjesma sireni", iz 1967., nastaloj u ozračju Ljeta ljubavi i posvemašnje zaluđenosti hipijevskim načinom života s kraja 60-ih. Kolekcija stoga i nosi naziv „Sirena i Časnik" te priziva pospane oceane, izmaglice i zelenu morsku travu, svjetlucava plavetnila i crnine, ribarske mreže i pijesak - sva morska blaga kojima Sirena zavodi svog mornara, Časnika.

On, zanesen, uzvraća Sireni ljubavlju i nadopunjuje njenu ljepotu smaragdno zelenom, zadimljenom bojom kvarcnog kamena, bojama benzina i kornjačevine. Okviri naočala su klasični, premazani lakom bez sjaja: mat, tako šik... Čitav lookbook napravljen je u morskom štihu i asocira na legendu o vodenoj nimfi Ondine koja se zaljubila u viteza. Suvremena Ondine i dalje je romantična i eterična, ali nosi C&G naočale.

cutler and gross, kolekcija proljeće, ljeto 2010

Optičarski fetiš nad fetišima

Pitanje nije tko nosi naočale Cutler&Gross, nego tko ih ne nosi? Lista je poduža, ali spomenimo samo neka imena koja su s Cutler&Grossom na nosu izgradila svoj prepoznatljiv stil. Prije svega, Elton John jedan od njihovih najgorljivijih fanova i ljubitelj najotkačenijih modela, zatim i Bono Vox, Hugh Grant, Michael Cane, pa Daniel Craig u James Bond serijalu, Kate Hudson u filmu „Devet"... Victoria Beckham, nakon što je najprije bila njihova dugogodišnja poklonica, s tvrtkom je ostvarila i poslovnu suradnju. Naočale s Victorijinim potpisom, za nju se dizajniraju u Cutleru&Grossu. C&G su nosili i David Hockney, Ava Gardner, Grace Jones...

Još od 1969. godine londonski dvojac optičara Graham Cutler i Tony Gross kreira prekrasne okvire za naočale za vid te sunčane naočale. Upravo njima mnogi štreberi s pepeljarkama mogu zahvaliti što su postali jako cool. Da nije bile Cutlera&Grossa, osobe koje imaju probleme s vidom možda bi i dalje svoj „defekt" smatrale velikim minusom. Ovako, imaju i medicinski razlog nositi tako cool modni dodatak kao što su C&G cvike. Postoje i oni koji nemaju problema s vidom, a nikako ne mogu bez dioptrijskih naočala s potpisom slavnog britanskog dvojca - oni okvire nose na obična stakla - samo radin okvira. To je općepoznato!

cutler and gross, proljeće, ljeto 2010

Svakako, kroz 40 godina rada, Tony Gross do vrhunca je doveo sugestivnu i teatralnu moć sunčanih i dioptrijskih naočala. Inspiraciju crpi iz retro estetike film noira te erotske literature i filmova i odlično se nadopunjuje s Grahamom Cutlerom koji je u dvojcu zadužen za kvalitetu i vrhunsku preciznost. Značajna godina za brand je 1982. kada se C&G tandemu pridružila dizajnerica Marie Wilkinson i ostala do danas. Otada, lica s C&G naočalama krasila su mnoge naslovnice poznatih magazina od Tatlera, preko Voguea, do i-D-a... Imate li vi svoj besmrtni C&G model?

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.