Kolekcije Ivane Mamić odišu profinjenom minimalističkom estetikom Zemlje izlazećeg sunca, i to posebno haljine/kaputi koje su neka vrsta njenog zaštitnog znaka i sigurno najfascinantniji komadi koje dizajnira

Kada nam je zagrebačka dizajnerica Ivana Mamić rekla kako su neki od njenih najomiljenijih dizajnera Japanci Yohji Yamamoto i Issey Miyake, nismo se previše začudili, jer kada uronite u njene kolekcije, tračak se estetike ovih dvaju modnih velikana itekako dobro vidi. Dapače, i prije no što smo se našli s njom na intervjuu, naveliko smo njene komade uspoređivali s Yamamotom. Profinjenom minimalističkom estetikom Zemlje izlazećeg sunca odišu posebno njene haljine/kaputi, koji zapravo i jesu neka vrsta Ivaninog zaštitnog znaka i najfascinantniji komadi njenih kolekcija. Vrlo elegantna kombinacija gejšastog i ženstvenog ogrtača, s ponešto samurajske strogosti. Sve vrlo (multi)funkcionalno, od prirodnih materijala, decentno, udobno, a opet dojmljivo. Ivana, inače profesorica književnosti, hrvatskog jezika i lingvistike, u modni je biznis ušla kao u nešto što joj predstavlja intimno zadovoljstvo i relaksaciju. No njene kolekcije iz sezone u sezonu pokazuju kako upravo takve „slučajne" strasti lako postanu ozbiljan biznis. Predstavljamo vam Ivaninu novu kolekciju. I Ivanu samu.

ivana mamic, iz nove kolekcije

Dizajniranjem odjeće ste se formalno počeli baviti 2002., ali kada se zapravo rodila vaša strast prema modi?
Strast prema modi osjetila sam kad sam se počela baviti dizajnom, odnosno kad sam ovladala konstrukcijom i šivanjem. Prije toga nisam obraćala pozornost na odjeću, nosila sam ono u čemu sam se ugodno osjećala. Zapravo me više privukao kreativni proces i mogućnost komunikacije sa samom sobom koji završi nečim konkretnim, primjerice haljinom ili kaputom.

Što je, za vas, u toj profesiji tako magično?
U dizajnu konstrukcija, mogućnost da točno u milimetar prenesete ono što vam se mota po glavi i zapravo tek tada poprima oblik. Igranje materijalima, padom, tkanjem, naborima. Treća smjena u rudniku - kad počinje spajanje, obrađivanje, dorada - zapravo zvuči kao najdosadniji dio jer se sve svodi na fizikaliju, ali ima meditativni učinak.

Može li se u Hrvatskoj živjeti od nje (i samo od nje)?
Valjda može. Ne znam. Možda je to pitanje za nekog od renomiranih hrvatskih dizajnera. Vjerojatno vrijedi pravilo kao i u drugim profesijama, biti neizmjerno strpljiv i raditi od jutra do sutra. A ne bi škodile i neke menadžerske sposobnosti.

„Sviđa mi se bujanje domaće modne scene"

Koji vas modni kreatori fasciniraju?
Fasciniraju me istočnjaci Yohji Yamamoto i Issey Miyake zbog funkcionalnosti, udobnosti i naizgled jednostavnosti. John Galliano, Junya Watanabe, Jenni Kayne, Alexander McQueen, Miu Miu, Diane Von Fustenburg, Vera Wang.

ivana mamic, iz nove kolekcije

A domaća modna scena - kako je komentirate?
Koliko pratim, u posljednjih nekoliko godina domaća modna scena buja i to mi se sviđa. Sve je više modnih događaja, i za renomirane dizajnere i za početnike. Ne bi bilo loše da se moda u nas osamostali, odnosno da nije toliko vezana uz estradu i masovne trendove. Od domaćih dizajnera cijenim Branku Donassy, I-gle, Olivera Julara.

ivana mamicTri najbolje odjevene žene u Hrvatskoj, po vašem mišljenju, su...
Ivanka Mazurkijević, Jadranka Ivaniš Yaya i na trećemu mjestu sve one Hrvatice kojima nije problem kombinirati skupi komad dizajnerske odjeće s običnom pamučnom majicom i na to nabaciti masovnu torbu te pokoji komad nakita - sve one s okom.

Kada vas hvata najveći kreativni zanos, kada najintenzivnije stvarate?
Kreativni zanos me hvata kad vidim materijal i osobu kojoj radim. Kad radim u komadu mjesec-dva, kad sam stalno u kontaktu s materijalima, kad spremam kolekciju, tada ideje samo naviru.

KRATKO/SLATKO:

Što vi volite nositi?
I dalje ono u čemu se osjećam udobno. U posljednje vrijeme haljine.
Na sebe nikada ne biste stavili...
Minicu.
Materijali u kojima volite raditi...
Svi prirodni. Pamuk prednjači.
Koji je ovosezonski apsolutni must-have?
Razum pri peglanju kartica.
Inspiraciju crpite iz?
Inspiraciju crpim iz svega. Nekad mi se čini da mi je samo palo na pamet, a katkad primijetim detalj na staroj fasadi koji bi baš dobro izgledao multipliciran na dijelu haljine zvonastoga kroja.
Što na sebi ima dobro odjeven muškarac?
Kaput šinjel.

www.ivanamamic.com

Izbor iz Ivanine najnovije kolekcije pogledajte u galeriji fotografija (snimio: Robert Semenić, make-up: Martina Knapić):

Nova kolekcija dizajnerice Ivane Mamić Nova kolekcija dizajnerice Ivane Mamić Nova kolekcija dizajnerice Ivane Mamić Nova kolekcija dizajnerice Ivane Mamić Nova kolekcija dizajnerice Ivane Mamić
Nova kolekcija dizajnerice Ivane Mamić Nova kolekcija dizajnerice Ivane Mamić Nova kolekcija dizajnerice Ivane Mamić Nova kolekcija dizajnerice Ivane Mamić
Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.