Mlada dizajnerica Martina Herak, koja je magistrirala modni dizajn na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu, nakon velikog uspjeha svoje revije u rodnom Poreču krajem ovog ljeta, predstavit će se i zagrebačkoj publici na ovogodišnjem 9. Modnom ormaru u studenome

martina herak

U svojim kolekcijama nerijetko spajaš naoko nespojivo – tradiciju i fetišizam...
- Vjerujem da je spajanje tradicije i fetišizma svojevrsni izazov u svim granama umjetnosti. Spajanje nečega što se na prvu čini gotovo nespojivim tjera nas da temu sagledamo iz svih uglova i pokušamo naći zajedničke elemente. Pri stvaranju mini kolekcije na zadanu temu pokušala sam objediniti glavne karakteristike tradicijske odjeće s onom fetišističkom (ili točnije, SM odjećom), od autentičnih materijala do same konstrukcije.

Kako si, u modnom smislu, uspjela naći poveznice između tradicijske odjeće i SM mode?
- Iako nas sam naziv - tradicijska odjeća - asocira na čednost i konzervativnost, u odjeći npr. plemena Masai itekako nailazimo na svojevrsni seksepil. To je posebno vidljivo kod muškaraca; za razliku od fetišističkog SM odijela (crnog lateks odijela ili pak kratkih hlačica pripijenih uz tijelo), muškarac plemena Masai pažnju privlači nošenjem tzv. shuke (platna omotanog oko tijela). U Europi je nošenje suknje, čini mi se, rezervirano samo za Škote koji i dalje plijene pažnju svojom tradicionalnom kratkom kariranom suknjom stavljajući drugima maštu na volju – nose li Škoti uopće donje rublje ispod suknja ili je i dalje riječ o mitu? Crna lateks suknja asocira nas pak na ulogu „gospodarice" u jednoj od sadomazohističkih scena, te je u kolekciji stopljena s koloritom ženske odjeće Masai plemena.

martina herak

martina herak

martina herak

Odakle crpiš inspiraciju za stvaranje svojih neobičnih kolekcija?
- Moja najveća inspiracija je svakako glazba, bez koje ne mogu zamisliti svakodnevicu. Ponekad se javi inspiracija listajući časopise, knjige, promatrajući detalje u svom okruženju, gledajući fotografije. Inspirira me raspoloženje, mirisi, ponekad boje hrane na tanjuru, putovanja, priče, nešto vizualno i nešto što osjetim u trenutku. Podjednako me inspiriraju i tuga i sreća.

Kako bi opisala svoju modnu estetiku?
- Spoj različitih materijala, boja i prozirnosti, spajanje naoko nespojivog, tamnog i svijetlog, nježnog i krutog; sve je to rezultiralo kolekcijom koja je namijenjena ženi koja u sebi prepoznaje lovca, dominu, ali i sklonost tradiciji, ženi koja je svjesna svoje moći i snage, ali i svoje nježnosti.

martina herak

A svoj svakodnevni modni stil?
- Nikad nisam bila netko tko slijepo prati trendove, zato ne mogu za sebe reći da sam predstavnik pomodarstva u Hrvata. Često kupujem u second hand shopovima jer volim onaj trenutak kada ugledam divan komad odjeće za desetak kuna. Volim boje, urednost i klasiku pomiješanu s kreativnim neredom, konstrukciju, dekonstrukciju i originalnost. Volim kada se odjevni predmet stopi s mojim raspoloženjem, jer uvijek volim napomenuti, mi nosimo odjeću, a ne ona nas. Volim udobnost i nisam jedna od onih koja bi satima zbog ljepote mogla nositi dva broja manju haljinu visokog struka. Priznajem, najudobnije se svakako osjećam u svojoj Hello Kitty pidžami koju su i susjedi imali priliku vidjeti dok šećem sa svojim psom. :)

martina herak

     Martina Herak

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.