U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu najavljen je početak i bogat program desetog jubilarnog izdanja Modnog ormara. Ova modno-umjetnička manifestacija koja se održava u organizaciji Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu započet će 4. studenog u 19 sati otvaranjem jedinstvene izložbe studenata studija modnog dizajna i njihovih gostiju pod imenom "Izlog u radu 5", koja će biti postavljena u Muzeju suvremene umjetnosti

10. modni ormar

Tradicionalno modno događanje koje je svojom kvalitetom prepoznatljivo domaćoj i inozemnoj javnosti, ali i u stručnim krugovima, promovira i afirmira hrvatski modni dizajn u okviru dizajnerske struke povezivanjem obrazovnih institucija koje školuju kadrove iz područja dizajna. Jedan od najvažnijih ciljeva Modnog ormara je poticanje mladih dizajnera u osmišljavanju i stvaranju vlastitog prepoznatljivog stvaralačko-kreativnog  modnog izričaja. Stoga je i ove godine središnje događanje Modnog ormara predstavljanje revija radova 10 najboljih studenata na temu Eksperimentalna moda, odabranih na natječaju u organizaciji fakulteta sredinom godine koje je na rasporedu u četvrtak, 5. studenog u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru. U četvrtak će tako svoje radove predstaviti Andrea Hess, Gala Marija Vrbančić, Ivana Janjić, Ivana Udiljak, Josipa Ščapec, Luiza Serblin, Marija Lukić i Kristina Videk, Marta Križaj, Monika Merlin i Valineja Vinger.

"Ormar je do sada postigao ono što nam je oduvijek i bio najvažniji cilj – naši su studenti dobili priliku prezentirati se na svjetskoj modnoj sceni. Matija Čop predstavio se u Parizu, modeli Pavle Aleksić prikazani su u australskom magazinu Vogue, bili dijelom Fashion Weeka u Moskvi, Šangaju, a radila je ček i za svjetski brend Zara. Morana Kranjec bila je dijelom London Fashion Weeka i to je samo dio uspješnih priča Modnog ormara, a naši mladi dizajneri dijelom su i renomiranih domaćih modnih izdanja." – izjavila je mentorica Modnog ormara, red.prof.art Nina Režek-Wilson.

10. modni ormar

Prvu će večer, nakon studentske revije, obilježiti i revija kostima pod imenom "Veliki muškarci povijesti", na kojoj ćemo između ostalih vidjeti Sulejmana, Napoleona, Cezara, Dioklecijana, Marka Pola, Faraona Ramzesa II u izvedbi studenata druge godine BA studija modnog dizajna i studenata dipolomskog studija kostimografije, nakon koje slijedi proglašenje pobjednika.

U petak, 6. studenog na rasporedu je revija diplomiranih studenata Tekstilno – tehnološkog fakulteta, već afirmiranih dizajnera, u Zagrebačkom plesnom centru s početkom u 20 sati, a to su revije Martine Herak, Ane Kujundžić, Bibe Šipek, Ane Marie Ricov, Ivice Klarića, Tomislava Jerčića, Xenie Design, Igora Galaša, I-GLE i Renate Svetić.

10. modni ormar

"Modni ormar povezuje jako puno stručnjaka koji se rado odazovu našem pozivu da budu dijelom velike backstage pustolovine Modnog ormara. Ove će godine više od 300 ljudi raditi iza kulisa, a svi su oni volonteri i svi prenose svoja umijeća, kreativnost i znanje na ove mlade i talentirane ljude. Ponosni smo što su neki od njih s nama od prvog dana i hvala im svima što nas podržavaju dugi niz godina." – izjavila je Marija Koprtla, voditeljica backstagea Modnog ormara.

Osim revija i natjecanja, Modni ormar donosi i izložbe modnih fotografija pa će tako u četvrtak 19. studenog biti otvorena izložba Dobranić & Zalukar u Galeriji Ulupuh, a u ponedjeljak 23. studenog izložba pod nazivom Međunarodno vidljivo – osam godina diplomskog studija Kostimografija u Medijateki francuskog instituta.

10. modni ormar

Projekt Modni ormar financira se isključivo sredstvima i suradnjom s partnerima projekta koji ujedno osiguravanju i nagradni fond za pobjednike natječaja, a to su Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Akademija dramskih umjetnosti, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerija ULUPUH i Zagrebački plesni centar, Hrvatska poštanska banka, Artdeco, Šivanol, Hrvatski institut za pokret i ples te Francuski institut u Zagrebu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.