Strah od promjena koje život sa sobom nosi sasvim je uobičajen. No kako život predstavlja stalno mijenjanje, tako se s promjenama - većim ili manjim - moramo suočavati iz dana u dan. Kako prevladati strah od promjena i početi ih percipirati kao izazov i uzbuđenje, a ne kao prijetnju vlastitoj sigurnosti?

žena, strah od promjene

Strah od promjene - bez obzira je li riječ o promjeni koju sami iniciramo (svojom odlukom) ili onoj koja se događa spletom životnih okolnosti - u svojoj biti predstavlja neku vrstu unutarnje blokade za osobnim razvojem i napredovanjem. Osobni rast - mentalni, intelektualni i emocionalni -  predstavlja stalno mijenjanje. I život sâm svakodnevna je promjena. S obzirom na takvu „prirodnost" promjene i izmjene, postavlja se pitanje - odakle mnogim ljudima tako veliki strah od promjene?

Odgovor vjerojatno naslućujete i sami i vrlo je jednostavan - strah od promjene izvire iz želje za sigurnošću. Sigurnost (vrlo često) pogrešno tražimo u svijetu izvan nas samih, tzv. objektivnom svijetu. Taj je pristup pogrešan jer predstavlja sigurnosti koja se postiže posjedovanjem materijalnih stvari i oslanjanjem na bliske osobe - posebno tu mislimo na sigurnost stalnog posla, sigurnost koju pruža obitelj, prijatelji, partner... Naravno, takva stabilnost je važna, ali ne i odlučujuća. Stabilnost koja je odlučujuća nalazi se u nama samima. Naime, posjedovanje materijalnih stvari i oslanjanje na bliske osobe samo kreira osjećaj sigurnosti, njezin privid, a ne sigurnost kao takvu. To se najbolje vidi u neočekivanim trenucima naglih promjena kada se naš kreiran „sigurni svijet" iznenada ruši. Kako će osoba reagirati u trenucima velikih i neočekivanih promjena - poput otkaza na poslu, prekida veze s partnerom, bolesti, smrti i sl. -  to ovisi o njenom karakteru.

Svakako, prilagodba na promjenu - bila ona pozitivna ili negativna - uvijek crpi veliku količinu energije. Kako ćemo usmjeriti i iskoristiti tu energiju dok prolazimo kroz proces promjene, ovisi o tome hoćemo li i koliko imati pozitivnog efekta od nje, čak i ako je riječ o negativnoj promjeni. Ta velika količina energije može nas uništiti ili je možemo usmjeriti za osobni razvoj - što ćete od toga odabrati, ovisi samo o vama i stavu kojeg zauzimate u trenutku promjene. Ako zauzmete stav - to je strašno! - usmjeravate energiju na uništenje. To je kao da ste programirali energiju u smjeru bespomoćnosti i ne donosi nikakvo dobro.

Ako zauzmete stav - to je novo iskustvo i izazov! - stavljate energiju u funkciju osobnog razvoja i unutrašnjeg sazrijevanja. Promjene možemo, dakle, percipirati kao vlastite životne testove. Hoćemo li ih proći ili pasti, ovisi o tome kako se odnosimo prema promjeni i energiji koju ona nosi.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.