Sjećam se studentskih dana u Veneciji, kada sam s prijateljicama markirala iz škole po nekoliko dana zaredom, kako bih mogla uhvatiti nekog poznatog glumca na izlazu iz hotela tijekom Filmskog festivala! Znale smo čekati i po par sati, i sve to samo da bismo na sekundu uhvatile pogledom našeg idola

Leonora Surian
Leonora Surian

Dnevnik glumice

Obožavam Veneciju, taj čaroban grad, pun povijesti, priča, tajni, spletki, boja, života, glamura i zabave, kulture... Venecija je jednom riječju jedinstvena! Obožavam je i jer sam, živeći petnaest godina u njenoj blizini (Mogliano Veneto), jako dobro upoznala njen mentalitet i njen dijalekt, koji su zaista posebni i pomalo komični, pogotovo ako se nađete usred rasprave domaćica u centru grada, gdje su kuće koji puta samo jedan metar udaljene jedna od druge, a uličice jako, jako tijesne. Veneciju sam upoznala i kroz glazbu, kazalište i kostime, koji su dio moje svakodnevice, kroz povijest, arhitekturu i slikarstvo (npr. slikar Canaletto me fascinira svojim detaljnim slikama nekadašnje Venecije).

U bilo koje doba godine Venecija je krcata turistima koji prođu cijeli svijet kako bi vidjeli neobičan "grad na vodi", obojanih bizantinskih kuća, prepun kanala i bajkovitih mostića, gdje je jedino prijevozno sredstvo barka ili još ljepša i čarobnija - slavna gondola. Vivaldi je u svojoj glazbi jako dobro znao dočarati tu atmosferu nekadašnje Venecije, isto kao i Carlo Goldoni u svojim kazališnim komedijama u kojima je slikovito opisao mentalitet i karakteristike ljudi toga kraja.

Karnevalski kaos

Volim zamišljati, kada prolazim tim uskim ulicama, žene u krinolinama kako silaze s gondola, i u tim tijesnim kaletama "kradu" potajno poljupce venecijanskih "Casanova" i pritom si pokrivaju lice maskama, kako bi pobjegle od indiskretnih pogleda znatiželjnih susjeda koji se kriju iza obojenih zavjesa.

leonora surian u veneciji

Ideja nekadašnjeg života može se dobiti za vrijeme Karnevala, kada se, osim improviziranih maski, po ulicama mogu vidjeti i skupocjeni ručno rađeni kostimi i maske u kojima šeću stariji venecijanski parovi. Tada je po cijeloj Veneciji kaos! Turisti su posvuda - ima toliko gostiju da neke ulice postanu jednosmjerne za pješake, kako bi se pokušala održati prohodnost!

Špijuniranje filmskih zvijezda 

Ali Venecija je i glamur, pogotovo sada za vrijeme Filmskog festivala, kada svi poznati talijanski i svjetski glumci i redatelji zaokupe najluksuznije hotele i restorane i šeću uživajući u ljepotama toga grada.

Sjećam se studentskih dana kada sam s prijateljicama markirala iz škole po par dana zaredom kako bih mogla uhvatiti nekog poznatog glumca na izlazu iz hotela! Znale smo čekati i po par sati, i sve to samo da bismo na sekundu uhvatile pogledom našeg idola koji bi projurio među fanovima s naočalama i kapom na glavi, okružen tjelohraniteljima! Kakvo razočaranje!

venecija

Ali zato je romantika koja vlada Venecijom nenadmašiva - vožnja gondolom u sumrak ili večerica uz svijeće i glazbu u prekrasnom kortilu uz Canal Grande ili pak samo šetnja po kalama - dio su nezaboravnih trenutaka koji me vežu za ovaj grad.

venecija

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.