HomeExchange.com najveća je internetska stranica koja već više od 20 godina pomaže članovima (trenutno ih je više od 46000) u zamjeni smještajnih kapaciteta (kuća, stanova, vikendica). Zamjena kao alternativa plaćanju smještaja u hotelima ili apartmanima donosi niz prednosti. Najveća je zasigurno ona – financijska. Postoji i hrvatska inačica - MijenjamVikendicu.com

home exchange

Godine 1992. Ed Kushins iz Kalifornije osnovao je HomeExchange.com, pionira ovakvog tipa zamjene. Danas je to najveći i najbrže rastući portal za zamjenu smještajnih kapaciteta. 2012. godine članovi su ostvarili više od 75000 zamjena u 150 država. HomeExchange.com omogućava obiteljima diljem svijeta da zamijene svoju kuću ili stan i uživaju u jedinstvenom putovanju, neistraženim destinacijama, bijegu od masovnog turizma. HomeExchange.com dostupan je na 15 svjetskih jezika. Od lipnja 2011.godine mreži se priključuje i hrvatska podružnica s imenom MijenjamVikendicu, a Hrvatska je svibanj 2013. završila sa 114 ponuda nekretnina za zamjenu. Novopokrenuta je i međunarodna stranica HomeExchangeGold.com namijenjena luksuznim nekretninama.

U Hrvatskoj je ideja Homexchange-a još nedovoljno poznata, pa je ovo idealno vrijeme da se hrvatska inačica projekta - Mijenjamvikendicu.com predstavi. Najbolji je način za to razbijanje mitova te odgovori na najčešća pitanja koja se javljaju kod onih koji još nisu prepoznali sve prednosti ovakvog načina odmora.

Evo najčešćih pitanja i odgovora vezanih za Home Exchange:

home exchange

1. Zamjena je za one koji mogu ponuditi luksuzan smještaj ili atraktivnu lokaciju?
- Upravo suprotno: s više od 46000 članova iz 150 država, HomeExchange.com nudi šarolik izbor kuća i stanova koji odlično prikazuje ljudsku raznolikost. Mali stan u jednoj od svjetskih metropola vrlo je lako zamijeniti za veliku kuću na selu.

2. Zamjena kuća s nekim koga ne poznaješ? Nikad ne znaš s kakvim ljudima imaš posla!
- HomeExchange.com osnovao je još prije 20-ak godina Ed Kushins iz Kalifornije koji je predvidio mogućnost zamjene smještaja između ljudi sličnih svjetonazora. Poanta je ostvariti željenu zamjenu baziranu na povjerenju između dvije strane. Ono se stječe kroz komunikaciju koju je danas doista moguće ostvariti na najrazličitije načine.

3. Ne mogu zamisliti da svoj "dom" dam nekom na korištenje. To je moj intimni prostor.
- HomeExchange.com bazira se na jednostavnoj ideji: "Ti boraviš u mojoj kući, ja u tvojoj. Ljude s kojima ćeš se zamijeniti vjerojatno muči ista stvar. Dok se već nakon prve zamjene ne uvjere u suprotno! Vrijedne stvari uvijek možete pohraniti na neko sigurno mjesto, zar ne?! Sjetite se i onog poznatog savjeta osiguravajućih kuća -  dok si na putu, najbolji način za otjerati lopove je da netko boravi u tvom domu!"

4. Moram li mijenjati kuću na duže vrijeme?
- HomeExchange.com ne bavi se isključivo dugoročnim zamjenama: možeš dogovoriti vikend zamjenu s nekim tko živi tek nekoliko stotina kilometara od tebe. To je odličan način za organizaciju tvoje prve zamjene.

5. Zamjena mora biti istovremena, zar ne?
- Iako su istovremene zamjene najčešće, velik broj članova HomeExchange.com dogovore zamjene u različita vremena kako bi uskladili svoje godišnje odmore.

6. Ako zamjenu dogovaraju članovi među sobom, zašto onda stranica naplaćuje članarinu?
- HomeExchange.com naplaćuje godišnju članarinu od 479.88 kuna što uključuje neograničen broj zamjena bez dodatnih troškova. Članarina omogućuje  pristup bazi od više od 46000 ponuda u cijelom svijetu, aHomeExchange.com ima ulogu pouzdane treće strane koja garantira da su članovi, koji su na stranici objavili svoju ponudu ozbiljni i pouzdani.

home exchange

7. Je li stvarno moguće uštedjeti zamjenom?
- Zamjena kuća je najjeftiniji godišnji odmor. Jedino što plaćate su putni troškovi, ostali troškovi su isti kao da ste ostali kod kuće. Procjenjuje se da članovi HomeExchange.com udvostručuju svoju kupovnu moć dok su na odmoru. Ne troše ni lipe na smještaj (ušteda 50%), a kada zamijene i automobile tada je ušteda i do 70%. Članovi HomeExchange.com godišnje uštede $100 milijuna dolara na smještaj.

8. Potpisuju li osobe koje dogovore zamjenu ugovor?
- Zahvaljujući "The ABCs of Home Exchange" (Abeceda zamjene kuća) na HomeExchange.com, članovi mogu preuzeti primjere ugovora koje mogu koristiti kada dogovaraju zamjenu. Ovi ugovori pomažu pri izgradnji povjerenja između dviju strana.

9. Ljeto samo što nije počelo. Sigurno je već prekasno za organizaciju zamjene?!
- Svako doba godine je pravo vrijeme za učlanjenje i zamjenu! 46000 članova Homeexchange- a dijelić su velikog svijeta putnika: neki putovanja planiraju puno unaprijed, dok su drugi spontaniji. Zbog  toga na stranici pored standardne postoji i "last-minute" ponuda namijenjena onima koji svoje odluke o putovanjima donose u zadnji čas!

10. Kamo sa svojim kućnim ljubimcem za vrijeme zamjene?
- Preporuka je da članovi u svojoj ponudi navedu sve detalje o svojoj kući, susjedstvu i gradu, ne zaboravljajući pritom na bitne stvari koje čine njihovu svakodnevicu kao što su npr.briga o kućnim ljubimcima, vrtu i bazenu. Homexchange članovi - ljubitelji životinja, najčešće pronađu jedni druge i bez problema dogovore i brigu za kućne ljubimce.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.