Atopijski dermatitis kronična je alergija koja se razvija na genetski predodređenim mjestima na koži. Kod gotovo polovice slučajeva on počinje u djetinjstvu prije navršenih 6 mjeseci i traje uglavnom do 5. godine. No sve više odraslih također ima problema sa simptomima atopijskog dermatitisa. Oko 50 milijuna ljudi u Europi (do 20% djece), pati od ovog stanja. Evo nekoliko savjeta kako njegovati atopičnu kožu

lipikar mlijeko protiv atopijskog dermatitisa kod djece

Simptomi atopijskog dermatitisa

Atopična koža je iznimno suha koža koju prati osjećaj zatezanja i svrbež kojeg dermatolozi nazivaju pruritus. Vidljivi simptomi uključuju ljuštenje i ponekad hrapava crvena područja na licu i tijelu, pregibima vrata, laktova i koljena te na dlanovima i stopalima.

Iako se češanjem postiže trenutno olakšanje, ono dovodi do smanjenja funkcije barijere kože i tako potiče penetraciju nadražujućih tvari i alergena, što pak potiče daljni svrbež i tako počinje neugodan začarani krug svrbeža.

Kako njegovati atopičnu kožu?

Pranje treba biti iznimno nježno kako bi se smanjila opasnost od nadraživanja. Od pomoći će biti uporaba jednostavnih tehnika i posebno prilagođenih proizvoda koje će propisati dermatolog. 

- idealno je tuširanje toplom vodom (oko 35˚C) kako bi se izbjegla ponovna pojava svrbeža

- prilikom tuširanja/kupanja istisnite nekoliko kapljica ulja za kupanje kako bi se neutralizirao isušujući učinak vode (idealni su neutralne proizvode bez ulja slatkog badema)

- koristite nježni sapun i gel za pranje bez mirisa ili bogatu kremu za tuširanje za neutralizaciju isušujućeg učinka kalcija u vodi

- temeljito isperite kako biste uklonili proizvod

- nježno sušite kožu tapkanjem bez trljanja

- izbjegavajte trljačice, grube frotirne rukavice za pranje i sl., dovoljno je da se perete rukama

- imajte kratke nokte kako ne biste ozlijedili kožu

la roche posay, lipikar mlijekoVažnost hidratantne njege

Od velike je važnosti pažljivo se držati liječenja kojeg je propisao dermatolog. Svakodnevno nanošenje hidratantne njege koži daje potrebne lipide koji joj nedostaju i obnavlja se barijera kože. Njihovo djelovanje ograničava penetraciju čimbenika koji mogu izazvati iritacije i alergena.

Femina.hr preporuka: Kao odgovor na potrebe svih tipova vrlo suhe i atopiji sklone kože tijela, La Roche-Posay nudi potpunu liniju za pranje i njegu tijela za bebe, djecu i odrasle - LIPIKAR. 

- LIPIKAR BAUME AP - balzam za tijelo koži vraća lipide te djeluje protiv iritacije i svrbeži. Primjeren je za vrlo suhu i atopiji sklonu kožu beba, djece i odraslih.
- LIPIKAR SYNDET - Kremni gel za pranje vrlo suhe kože tijela. Djeluje protiv iritacije.
- LIPIKAR HUILE - Ulje za pranje tijela koje koži vraća lipide te djeluje protiv iritacije.

Cijene: cca. 150 kn

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.