Nakon što je romanom Ljubavna hipoteza američka spisateljica i neuroznanstvenica Ali Hazelwood osvojila publiku diljem svijeta, u Hrvatskoj je objavljen i njezin drugi roman, Ljubav i neuroni, u izdanju nakladničke kuće Sonatina

ali hazelwood ljubav i neuroni sonatina

Ljubav i neuroni lepršava je romantična komedija koja ispunjava sve kriterije žanra, no istodobno nudi zanimljiv uvid u svijet znanosti. Pisana britkim i duhovitim stilom te obogaćena znanstvenim dosjetkama pomalo u stilu Teorije velikog praska, ova ljubavna priča opravdava ocjenu slavne Christine Lauren koja za Hazelwoodičine romanse kaže da su "spoj duboko inteligentnoga i čarobno eskapističkoga".

Glavna junakinja priče je Bee Königswasser, neuroznanstvenica za koju je zaljubljenost tek neurofiziološki poremećaj, nešto što samo unosi neravnotežu u međuljudske odnose. Kako ona, koja se bavi istraživanjima ljudskog mozga, to ne bi znala? Svoj život stoga je odlučila posvetiti znanosti. No akademski svijet zna biti okrutan, a glavnu riječ često vode muškarci, pa se Bee vodi načelom: Što bi učinila Marie Curie?

Kada joj NASA ponudi posao iz snova, Bee zna da bi ga Marie prihvatila bez oklijevanja. Ali… Marie nikada nije morala surađivati s Levijem Wardom. A naravno da joj je upravo Levi, taj tip koji je netrpeljivost prema njoj iskazao još za vrijeme poslijediplomskog studija, a koji je usput jako privlačan – visok, tamnoput i prodornih zelenih očiju – partner u novom projektu i k tome ju, za početak rada u NASA-i, hvata u naručje kao kakav junak ljubavnih romana kad je na nju zamalo pala gomila laboratorijske opreme.

No kada joj se karijera nađe u škripcu, Bee bi se mogla zakleti da se Levi pretvara u njezina saveznika, jer je počeo podupirati njezine stavove i zamisli… kriomice je pogledava… Ili se to s njom samo poigrava zatiljni režanj njezina mozga? No tu je i njezino srce, koje se počelo ponašati iracionalno, i sada mora donijeti odluku u kojoj joj više ni Marie ne može pomoći. Postaje bitno samo jedno: Što će učiniti Bee Königswasser?

O autorici: Ali Hazelwood je neuroznanstvenica, a u slobodno vrijeme piše romantične komedije. Glavne junakinje njezinih romana pripadnice su, baš kao i ona, znanstvene zajednice, pa se Hazelwood kroz primarno ljubavnu fabulu dotiče i svih izazova s kojima se suočavaju žene u znanosti i suvremenom društvu općenito. Hazelwood je rođena u Italiji, no obrazovanje ju je odvelo u Njemačku i Japan, a naposljetku se preselila u Sjedinjene Američke Države radi stjecanja doktorata iz područja neuroznanosti. Radi kao profesorica, a uz romantične komedije, koje piše iz hobija, objavljuje i ne tako romantične recenzirane znanstvene članke o mozgu. Osim knjige Ljubav i neuroni, na hrvatski je preveden i njezin roman Ljubavna hipoteza.

U ovome zabavnom, a opet nadasve pametnom štivu, hrvatski čitatelji mogu uživati u izvrsnom prijevodu Nevene Erak Camaj.

Roman je dostupan u svim većim knjižarama diljem zemlje i na webshopu www.sonatina.hr. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.