Jedna divna tamnozelena knjiga s prekrasnom cvjetnom naslovnicom totalno je ovih dana izdominirala hrvatskim izlozima knjižara i diže veliku prašinu kao novi ženski "woman power" hit. Riječ je o publicističkom djelu "Ženski povratak sebi", koji je napisala poljska autorica Natalia de Barbaro - psihologinja, komunikacijska trenerica, kolumnistica i pjesnikinja 

natalia de barbaro zenski povratak sebi

Natalia de Barbaro poznaje žene "u dušu", ne samo zato što je žena, već i zato što je godinama vodila ženske radionice i individualno radila sa ženama. Njezina radionica "Vlastita soba" promijenila je živote brojnih polaznica. Njeni tekstovi i kolumne, ali i nova knjiga, svoje uporište nalaze u obrazovanju iz psihologije, a krasi je i iznimna lingvistička istančanost. Ima pjesničko oko i sposobnost dešifriranja značenja u svakodnevnim događajima. Piše dirljivo, počevši od jednostavnih opažanja i svakodnevnih sitnica. Kao stručnjakinja za književnost i velika obožavateljica američkih televizijskih serija, često priče dopunjava primjerima i metaforama koje će konzumenti zapadnjačke kulture lako prepoznati. De Barbarine će vas priče ganuti, zabaviti te nerijetko iznenaditi vještinom usporedbi i univerzalnošću poruke. Natalia de Barbaro surađuje s najutjecajnijim časopisima i novinama na poljskom tržištu. Kolumnistica je Wysokie Obcasyja, feminističkog tjednog priloga najvećih poljskih dnevnih novina, a piše i za Tygodnik Powszechny (liberalni katolički časopis) te za mjesečnik o psihologiji Charaktery.

U Poljskoj, "Ženski povratak sebi" je golema književna uspješnica, a na dobrom je putu da to postane i diljem svijeta. Ono što je najzanimljivije – prvo strano izdanje knjige, izvan granica Poljske, upravo se dogodilo u Hrvatskoj – "Ženski povratak sebi" izašao je u izdanju zagrebačke izdavačke kuće Poetika. 

"Ženski povratak sebi" poetična je priča o tri lika čije glasove u unutarnjem dijalogu čuju sve žene. Ti su likovi plod tradicionalnog odgoja. Tradicionalno odgojena djevojčica, danas odrasla žena, od kolijevke zna da “ljutnja nagrđuje ljepotu”, da mora biti blaga, ljubazna i pristojna te uvijek zadovoljavati visoke moralne standarde. I, naravno, očekivanja kada je riječ o izvršavanju njezinih dužnosti – kod kuće (suprug, djeca, savršeno održavan dom) i na poslu (dobar posao koji nipošto ne smije biti važniji od dobrobiti najmilijih). Dodajmo tome i obvezu brige o izgledu, a ne zaboravimo i nultu toleranciju na pogreške bilo kakve vrste. Zbog takva pritiska kojem su od malih nogu izložene žene s vremenom nauče biti poslušne, više očekivati od sebe nego od drugih i žrtvovati vlastitu dobrobit i komfor te odustajati od ispunjavanja vlastitih potreba. Natalia de Barbaro prepoznala je te tri sklonosti i dodijelila im ženske nadimke: Pokorna, Snježna Kraljica i Mučenica.

U drugom dijelu knjige de Barbaro se upušta u neobičan proces pomaganja čitateljici da otkrije svoju “Tankoćutnu vodičicu” i svoje unutarnje glasove preobrazi u one koji će joj dobro služiti. U tom je smislu riječ o knjizi sa sretnim završetkom. S Natalijom de Barbaro imali smo priliku kratko porazgovarati o njenoj novoj knjizi i nadahnućima koja su je vodila... 

Natalia de Barbaro cijela2

Koji su bili vaši osobni razlozi za pisanje ove knjige? Što vas je nadahnulo? Kako ste i zašto počeli raditi na knjizi?

- Osjećala sam da imam tu knjigu u sebi i kada mi se kalendar obveza na poslu trenerice za komunikaciju i rukovodstvo zbog COVID-a iznenada ispraznio, shvatila sam da napokon imam vremena za pisanje. Htjela sam podijeliti sve što me 50 godina života naučilo i pokazati koliko toga nas žene veže. Željela sam da preko ove knjige žene otkriju osjećaj pripadnosti. 

Knjiga je postala pravi društveni i kulturni fenomen. Je li vas iznenadio takav uspjeh?

- Da. Znala sam da će se dobro prodavati, ali da ste mi prije dvije godine rekli da ću u godinu dana prodati 420.000 primjeraka, ne bih vam vjerovala. No objašnjenje tog fenomena zapravo je prilično jednostavno – žene kupuju ovu knjigu za druge žene: prijateljice, majke, sestre, kćeri. I mislim da je to jako dirljivo. 

Tko su vam najdraži autori?

- Uglavnom čitam romane i poeziju, samo ponekad i žanr “osobnog rasta” (nisam baš luda za tim izrazom). Uvijek moram imati roman koji trenutačno čitam, kao svojevrstan paralelan život u koji uranjam. Olga Tokarczuk, Elizabeth Strout, Jonathan Franzen, Paul Auster, Alessandro Baricco samo su neki od pisaca koje volim. Čitam i poeziju Czesława Miłosza, Josifa Brodskoga te Elizabeth Bishop. Jako sam uživala i u pjesmama vaše Tatjane Gromače. 

Kako izlazite na kraj s emocionalnim previranjima i nalazite unutrašnji mir u turbulentnim vremenima u kojima živimo?

- Zapravo mi se čini da su vremena ovako ili onako uvijek turbulentna i da je jedini mir u nama. S vremena na vrijeme ne mogu se nositi sa svime pa maratonski gledam serije ili skrolam po Facebooku. U svjetlijim trenucima vježbam jogu, čitam knjigu ili kroz prozor gledam u stablo trešnje. Pomaže mi i angažiranost u neposrednoj okolini, ono “sada i ovdje”. Volim pitanje Eckharta Tollea “Imate li sad kakav problem?” jer se pokazalo da gotovo nikad nemamo problem baš sad.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.