Točno 9 godina nakon otvorenja svoje prve knjižare specijalizirane za duh, um i tijelo, izdavačka kuća Planetopija preselila je knjižaru na novu lokaciju, u Ilicu 68, gdje u prekrasno dizajniranom prostoru spaja ljubav prema knjizi i čitanju i ljubav prema planetu Zemlji

planetopija

U skladu s jedinstvenom poslovnom filozofijom Biovega grupe čiji je Planetopija dio, a koju predstavlja „3 E" – stalno nastojanje balansiranja etike i ekologije s ekonomijom - Planetopija je proširila svoju nakladničku viziju i na svoju novu knjižaru: kroz odabir knjiga, ponudu proizvoda te dizajn knjižare. Na jednom mjestu spaja se ljubav prema dobroj, kvalitetnoj knjizi sa stavom o životnom stilu u skladu s prirodom i idejom očuvanja okoliša.

Posjetitelji će tako uz bogatu ponudu knjiga pronaći i brojne eko-proizvode za svakodnevnu upotrebu ili poseban dar. Ovime se želi približiti ideja o osviještenoj kupovini kojom neposredno mijenjamo svijet na bolje i pružiti inspiraciju za zeleniji životni stil. Radi se o recikliranim, 100% prirodnim, organskim, solarnim i fair trade proizvodima koji svojim dizajnom zadovoljavaju visoke estetske standarde.

planetopija

Proširena ponuda knjiga

U većem prostoru knjižara nudi proširenu ponudu odabranih knjiga na hrvatskom i engleskom jeziku – od priručnika o zdravlju i prehrani, preko knjiga za osobni razvoj i klasika do birane beletristike, poezije i publicistike. Za roditelje i djecu tu je poseban kutak sa slikovnicama i knjigama za djecu i mlade, bogatim izborom knjiga o roditeljstvu, te drvenim i solarnim igračkama domaćih i stranih proizvođača.

Eko-ponuda mode, nakita, poklona i home dekora

U ekološkom dijelu asortimana su proizvodi iznimno kvalitetnih robnih marki kao što je priznati njemački brand Werkhaus, vrećice za kupovinu popularnog australskog brenda Envirosax i torbe od celuloze talijanske marke Essent-ial, osvježivači prostora Udea, Sodasan i Primavera life, eko veganske mirisne svijeće grčkog brenda Nimbus Candles, Manduka prostirke za jogu, XD Design solarni punjači, Clairfontaine reciklirana papirna galanterija, Oops i Ever Earth eko igračke za djecu, brojni Kikkerlandovi proizvodi i drugi koje od sada objedinjene na jednom mjestu možete pronaći u Planetopijinoj knjižari.

Tu je i asortiman domaćih proizvođača kao što su nagrađivani brand Ekoteka, drvene i didaktičke igračke za djecu Margareta Toys i Ponge Toys, nakit i mirisni čunjići Whisper of Nature, Story Teller Cube, nakit Zets, vertikalni vrtovi Walligami i drugi zanimljivi proizvodi.

planetopija

 planetopija

Dizajn temeljen na recikliranju i ponovnoj upotrebi

Ideja održivosti utkana je i u dizajn prostora. Za novi koncept uređenja prostora, pri kojem se pazilo da se iskoristi što više iz dosadašnje knjižare, bila je zadužena agencija Brigada koja je ideju razvijala u suradnji s Planetopijom, a Brigada je zaslužna za dizajn većine elemenata u trgovini. Studio za oblikovanje Bee biro bio je pak zadužen za grafičke elemente u prostoru i izlozima. Novi namještaj napravljen je od recikliranog drva, a u kutak za predah smještena je fotelja iz radinosti Smetnjak gospodina Miroslava Belcara koji obnavlja stare i odbačene fotelje.

"Željeli smo biti racionalni u potrošnji i korištenju materijala koji su nam bili na raspolaganju. Iskoristili smo sve što je bilo moguće – police iz prethodne knjižare preselili smo u novi prostor i stvorili kutak koji će nas i naše vjerne kupce podsjećati na našu prvu knjižaru u Ilici 72. Namještaj kojeg smo zatekli u prostoru zadržali smo i preoblikovali u police za knjige. Nismo htjeli stvarati otpad, štoviše otpad smo pretvorili u namještaj - patchwork namještaj napravljen je od starih fosni i dasaka. Tako smo uštedjeli na sirovinama za izradu namještaja, pa se ekologija povoljno odrazila i na troškovnik.", ističe Marina Kralj Vidačak, direktorica Planetopije.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.