Budući da javno pišem o seksualnosti i bavim se raznim projektima seksualne edukacije, pa tako i na vlastitom Instagramu, često dobijem kojekakve upite za pomoć i kakav savjet. Većinom prednjače upiti za prijedlog i pomoć kod odabira seksualnih igračaka – i jako mi je drago što sam se isprofilirala kao ta osoba na Instagramu! Nakon tih, dolaze upiti vezani za libido, seksualnu želju i povezanost. O libidu sam pisala prije nekoliko mjeseci, u tom tekstu se više fokusirajući na libido kao dio vlastite seksualnosti. U ovom tekstu voljela bih da istražujemo partnersku seksualnost i konekciju

paula lelo kolumna

Kako se povezati s partnerom ili partnericom u seksualnosti, te kako komunicirati o temama vezanima za seks, pitanja su koja se zaista često pojavljuju. I ne pitaju to, kako bismo možda mislile, samo mladi ljudi koji tek ulaze u seksualne i romantične odnose. Znaju mi se javljati i oni s već poprilično iskustva, bilo s raznim partnerima ili s više godina iskustva samo s jednom specifičnom osobom. Seksualna povezanost nije nešto što se u nekom trenutku desi, recimo nakon što ste određeni broj puta spavali zajedno ili nakon što ste određenu količinu vremena bili u seksualnoj vezi. I svakako nije nešto što, nakon što se desi, ostaje zauvijek, bez ikakvog truda i rada, promjena i oscilacija. Seksualna povezanost može jačati, no može i oslabiti, razrijediti se, stanjiti…

I to se može činiti kao nepremostivi problem, može se činiti kao razlog za prekid veze, pogotovo u trenutnom društvu koje nam zahvaljujući Internet dejting aplikacijama daje privid da imamo mnogo drugih izbora po pitanju partnera i da vrlo brzo i jednostavno možemo naći nekoga s kim će ta seksualna povezanost biti bolja, intenzivnija i trajati zauvijek. No seksualna povezanost i partnerska seksualna energija će uvijek zahtijevati rad i trud. Nikada neće trajati zauvijek ako ne posvetimo vremena i pažnje održavanju intimne povezanosti s partnerom.

 Kako su padovi i uzdizanja vlastitog libida sasvim uobičajeni i normalni, tako su sasvim uobičajeni i padovi i uzdizanja u partnerskoj seksualnoj povezanosti i energiji. Razlozi mogu biti mnogobrojni, poput umora, stresa ili rutinskog prakticiranja seksa i seksualnosti koji zbog toga mogu doći do ustaljenosti i ispraznog odrađivanja bez dubinskog osjećaja partnera ili partnerice. Moguće da su u romantičnom odnosu i u komunikaciji prisutni neki problemi koji će se zasigurno preslikati i na seksualni odnos. Moguće da jednostavno osobno ili kao par u tom razdoblju nešto drugo zauzme veći prioritet, što je također sasvim u redu i nije nužno da seksualna povezanost uvijek bude glavni centar fokusa.

paula lelo kolumna

Svaki aspekt romantične veze zahtjeva da se na njemu radi i da ga se održava, pa tako i seksualni. No ne možemo seksualnu povezanost u vezi promatrati kao u vakuumu i odvojenu od drugih aspekata veze i individualnih osoba u njoj. U prijevodu to znači da ako se recimo svađate oko uređenja stana ili ako ne komunicirate, nije realno očekivati da ćete u seksu moći biti izuzetno bliski i povezani, ako to trenutno niste u drugim područjima svoje veze. Također, seksualnost uvijek prvo počinje iznutra svake i svakoga od nas. Dakle ako ti nemaš povezanost s vlastitom seksualnosti i libidom, teško ćeš imati kvalitetnu povezanost s nečijim tuđim. Dakle prvo rad na vlastitom libidu i seksualnosti, zatim rad na kvaliteti romantične veze kao cijele, i tek tada možemo pričati o tome kako uspješno poboljšati i ostvariti seksualnu povezanost i energiju s partnerom!

PREDIGRA

Kada krenete raditi na povratku te povezanosti, prestanite seks promatrati kao nešto što se događa u tom trenu u kojem se događa, već pokušajte seksualnost s partnerom percipirati kao stalnu i uvijek prisutnu. To znači da predigra, jako bitan dio seksa, traje stalno! Ona nije samo onaj značajan dodir po nozi koji je postao signal da ćete sada krenuti skidati odjeću. Ona je u svakoj vašoj interakciji, svakom pogledu, svakom dodiru, svakom razgovoru i smijehu. Vrijeme i prostor koji imate s partnerom a koji nije eksplicitno seksualan, iskoristite za građenje erotskih tenzija i iščekivanja. Svaka vaša interakcija i nježnost gradi k idućem seksualnom iskustvu, neka to bude svjesno.

QUALITY TIME

To što neka veza dugo traje, što već znamo puno toga jedno o drugome i što imamo neke ustaljene obrasce, ne znači da bismo trebali prestati poklanjati svoje vrijeme i pažnju upravo toj osobi. Često s partnerom ili partnericom provedemo puno vremena, no je li to zaista quality time ako gledamo TV skupa ili sjedimo na kavi, ali svatko na svojem mobitelu? Quality time s partnerom ili partnericom trebao bi biti vrijeme koje posvećujemo upravo njemu i našem odnosu. Razgovaramo, smijemo se, bolje se upoznajemo – da, čak i ako se već znamo desetljećima. Odredite posebno vrijeme za taj quality time i iskoristite ga za spoj. Za spoj za koji ćete se srediti, isplanirati nešto drugačije od onoga što inače radite tim danima i biti u potpunosti psihički prisutni na tom spoju. 

Meni jako dragi trik za pokretanje intime i bivanja u trenutku s parterom ili partnericom je dugo gledanje u oči. Sjednite jedno nasuprot drugoga, vrlo blizu ali dovoljno udaljeno da se možete nesmetano gledati u oči, bez da vam se vid počne mutiti od blizine. I samo se gledajte. Možda vam na prvu bude neugodno ili smiješno, ali s vremenom sve ćete se više opuštati i sve više uranjati jedno u drugo. Kada radim tu vježbu s partnerom, fizički osjetim kako se opuštam i kako stres izlazi iz mene, kako se predajem trenutku i njemu. Maženje ili seks ili razgovor nakon takvog pogleda postanu zaista svjesni i nešto u čemu smo potpuno prisutni.

paula lelo kolumna

VRIJEME ZA SEKS

Nekima je seks postao rutinska stvar, nešto što znaju točno kada se događa i na koji način. No drugima seks stalno izmiče, pod nedostatkom vremena, energije i volje. U tom slučaju možda bi vam pomoglo dogovoriti vrijeme za seks. I neka to ne bude klasičan seks, s istim pozama i istim scenarijem. Dogovorite posebno iskustvo, nešto drugačije i novo. Vrijeme iščekivanja iskoristite za razmišljanje i razgovor o seksu i scenama koje ste dogovoriti. Pričajte o tome vrlo eksplicitno i direktno. Te razgovore iskoristite kao dio predigre!

SEKS IGRAČKE

Uvijek govorim da bi seks i seksualnost trebali biti prostor igre, zabave i istraživanja. Baš zato jako volim seks igračke i volim ih pogotovo kao pomoć pri ponovnom uspostavljanju seksualne povezanosti s partnerom ili partnericom. Seksualne igračke nisu namijenjene samo masturbaciji, već se jako lijepo mogu koristiti i u paru. Tako mogu donijeti element noviteta i uzbuđenja, te vam pokazati neke možda do tada neistražene dijelove vaše seksualnosti i tako pobuditi partnersku seksualnu energiju.

Kako sam spomenula na početku kolumne da dobivam puno upita za preporuku igračka, mislim da ne bi bilo fer da ovu kolumnu ostavim bez ikakve preporuke i prijedloga… Ako želite kvalitetnu i prekrasnu igračku, moja preporuka je uvijek istražiti što LELO nudi, a nude neke zaista zabavne igračke namijenjene baš parovima! Novitet je TIANI DUO koji se sastoji od vibratora i upravljača. Vibrator je napravljen tako da se jedan dio zatakne u rodnicu, a drugi prisloni uz vulvu i klitoris. Putem upravljača, partner kontrolira intenzitet i obrazac vibracija, a dio vibratora koji se nalazi unutar rodnice također stimulira penis tokom penetracije. Igračka je genijalna za korištenje tokom penetracije koliko i za korištenje samo na partnerici i promatranje njezinog iskustva. A možete ju iskombinirati i s quality timeom i koristiti ju poskrivečki tokom spoja, jako dobro funkcionira i za takve igrice!

paula lelo kolumna

Piše: Paula Brečak
Web: www.thewolfnomad.com
Instagram: www.instagram.com/thewolfnomad/

Powered by: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/ 
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.