Prošli su dani kada je svaki pod u većini soba bio ukrašen tepihom velike površine. Nije da imamo nešto protiv tepiha, ali pad njihove popularnosti otvorio je vrata neviđenim mogućnostima. Toliko materijala i dizajna... Ali kako odabrati onaj najbolji?

interijeri podovi

Kada je riječ o dnevnoj sobi, morate birati pažljivo. Uostalom, to je soba u kojoj vjerojatno provodite većinu slobodnog vremena. Uvijek ćete imati novi pod pred očima. Ali nije riječ samo o dizajnu. Izvedba i materijal također su važni. Pod ne samo da mora podnijeti sav namještaj, već i izdržati dječje igre ili oštre kandže vašeg kućnog ljubimca. Danas su posebno popularni podovi od drveta i drugih materijala koji oponašaju njegov izgled. Izbor se često javlja između drva, vinila i laminata. Svaki materijal ima svoje prednosti i nedostatke. Jedan je izdržljiviji, drugi je ugodniji na dodir. 

Drveni pod 

Drvo može doslovno preobraziti svaki interijer. Ne samo da dobro izgleda, već i ugodno grije i općenito čini dnevnu sobu ugodnijom. Osim toga, riječ je o prirodnom materijalu koji vjerojatno neće tek tako izaći iz mode, a doprinosi i boljoj mikroklimi u prostoriji. Drveni podovi također jako dobro izoliraju buku, u slučaju oštećenja obično se mogu obnoviti i općenito vam mogu jako dugo služiti. No, vlaga im nimalo ne ide na ruku, na što morate pripaziti. Također je potrebno računati s većom nabavnom cijenom

Danas su drveni podovi dostupni u mnogo različitih oblika. To mogu biti velike masivne daske, klasični drveni parketi koji se mogu slagati na različite načine i stvarati zanimljive oblike, ili pak drveni plutajući podovi. U ovom slučaju često se koriste sendvič paneli, koji su izrađeni od nekoliko slojeva drveta. Kvalitetno, tvrđe drvo ovdje obično čini samo gornji (nagazni) dio panela, a ostali slojevi se onda izrađuju od drugog, jeftinijeg drveta. Zahvaljujući tome, sendvič paneli predstavljaju pristupačniju alternativu klasičnom drvenom parketu. 

Laminat 

Laminatni pod se, kao i sendvič pod, pravi od nekoliko slojeva materijala. Međutim, gornji dio ovdje nije napravljen od drveta, već od slojeva papira. Na njima je otisnut željeni uzorak pa laminatni pod može imati mnogo različitih oblika i dekora. Neki podovi savršeno oponašaju drvo, drugi čak izgledaju poput kamena ili drugih materijala. Za veću izdržljivost ploče se premazuju toplinski ojačanom melaminskom smolom koja štiti dekorativni dio poda. 

U glavne prednosti spadaju, osim široke palete dekora, zahvaljujući kojima pod možete jednostavno prilagoditi svakoj vrsti interijera, niska nabavna cijena te jednostavno postavljanje i naknadno održavanje. S druge strane, treba uzeti u obzir da je laminat u odnosu na drvo tvrđi, hladniji, a hodanje po njemu je malo "bučnije". Ako dođe do oštećenja, ovdje nije moguća nikakva renovacija i pod je uvijek potrebno zamijeniti. 

Vinilni pod 

Vinil podovi prilično dobro kombiniraju prednosti oba gore navedena materijala. Također se sastoje od nekoliko slojeva, gdje donji sloj izolira buku i dobro prianja na podlogu, a ostali slojevi zatim brinu o dizajnu i osiguravaju visoku izdržljivost. Vinilni podovi dostupni su u mnogim dekorima, jednostavni su za održavanje, relativno dobro otporni na mehanička oštećenja i vlagu, dugo traju, nešto su topliji i mekši od laminata, ali još uvijek jeftiniji od drveta. S druge strane, oni nemaju tako dobra izolacijska svojstva i u slučaju toplinskih promjena mogu reagirati neznatnim promjenama dimenzija pojedinih dijelova. Međutim, ovaj se rizik može značajno eliminirati odabirom stvarno kvalitetnog vinila. 

Sve u svemu, moglo bi se reći da vinil nema gotovo nikakvih nedostataka. Ekolozi se, međutim, neće baš složiti. Ukratko, riječ je o umjetnoj podnoj oblozi koja je izrađena od polivinil klorida (PVC), a jedna od njegovih komponenti je stoga uglavnom nafta. U nekim kućanstvima vinil polako zamjenjuju relativno novi, sve popularniji kruti materijali (najčešće SPC ili WPC obloge) koji sadrže prirodne komponente, primjerice kamen ili drvo.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.