Kako biste doživjeli sve boje, okuse i mirise indijske gastronomije, ne morate se zaputiti do te daleke zemlje... Dovoljno je da posjetite restoran Port 74 u marini resorta Le Méridien Lav u Podstrani, gdje će talentirani kuhar Praveen Singh za vas pripremiti autohtone indijske specijalitete

restoran port 74 le meridien lav resort

Zahvaljujući bogatstvu i raznovrsnosti okusa, indijska kuhinja jedna je od najpoznatijih i najspecifičnijih na svijetu. Svaka regija vlastitim jedinstvenim svojstvima i okusima pridonosi tradiciji, a razlog tome je obilje začina i mirodija. Upravo ta kombinacija začina i začinskog bilja, od kojih neki imaju "osvježavajuća", a drugi "vatrena" svojstva, razlog je popularnosti indijske kuhinje. Povrh toga, uvriježeno je vjerovanje da mnogi od tih začina korisno djeluju na sveopće zdravlje.

restoran port 74 le meridien lav resort

Hedonizam je drugi naziv za indijsku gastronomiju, a da biste se u to uvjerili iz prve ruke, dovoljno je da posjetite restoran Port 74 u marini resorta Le Méridien Lav u Podstrani. Naime, u sklopu dana azijske kuhinje, a sve do 5. veljače na meniju restorana Port 74 naći će se autohtoni indijski specijaliteti koje predstavlja talentirani kuhar podrijetlom iz Indije, Praveen Singh.

restoran port 74 le meridien lav resort

Studirajući hotelski menadžment, Praveen Singh zavolio je kuhanje. Svoju je karijeru započeo u svjetskoj prijestolnici luksuznog turizma i vrhunske gastronomije, Dubaiju, uz indijske kuhare koji su mu otkrili  mnoge tajne bogate indijske gastronomije. Ipak, Singh-a je znatiželja i duboko vjerovanje da svaki kuhar u svoja jela mora osim tradicije i kulture iz koje dolazi utkati i životno iskustvo, dovela u Split.

restoran port 74 le meridien lav resort

"Osim želje za usavršavanjem i napredovanjem u svojoj profesiji oduvijek sam želio doživjeti Europu. Vidio sam oglas za posao u hotelu Le Meridien Lav i nisam ni trenutak dvojio. U Split i Splićane sam se zaljubio na prvi pogled, a ostalo je kako kažu povijest", kaže Praveen Singh.

restoran port 74 le meridien lav resort

Uspoređujući indijsku i dalmatinsku kuhinju Singh ističe kako te dvije gastronomije dijele brojne namirnice, a razlikuju se u načinu pripreme: "Dalmatinska kuhinja obiluje svježim i vrlo kvalitetnim namirnicama, a indijska začinima. Indija uistinu s punim pravom nosi ime "Zemlje začina" jer nijedna zemlja ne proizvodi toliko sorti začinskog bilja. Velik dio indijske kuhinje mogao bi se okarakterizirati kao vegetarijanski, ali tradicionalna indijska jela baš kao i dalmatinska uključuju piletinu, janjetinu i ribu. Spojiti to dvoje za mene je i izazov i veselje".

restoran port 74 le meridien lav resort

Indija je zemlja bogate kulinarske baštine koju je skoro pa nemoguće cjelokupnu obuhvatiti i prezentirati, a u danima indijske kuhinje chef Praveen Singh pripremat će neke od indijskih specijaliteta za koje vjeruje da će oduševiti kako kaže "zahtjevna i osjetljiva dalmatinska nepca".

restoran port 74 le meridien lav resort

Na meniju vas, između ostalog, očekuju čuvena Chicken tikka masala, piletina u umaku od luka, rajčica i indijskih začina; Kashmiri pulao aromatizirana riža s orašastim plodovima i suhim voćem; Lagan ka murgh, piletina kuhana u umaku od indijskih oraščića kokosa i šafrana, Chicken biryani, piletina s basmati rižom, začinima i karameliziranim lukom; Kadai paneer sir u umaku od rajčica, luka, paprika i čilija, ali i indijsko jelo za koje chef Praveen Singh tvrdi da su ga gosti restorana Port 74 najbolje prihvatili - Chicken pakora, pržena piletina uz koju se servira umak od zelenog čilija. Posluživat će se i selekcija najfinijih indijskih slastica.

restoran port 74 le meridien lav resort

Kao svoje omiljeno dalmatinsko jelo, chef Praveen Singh navodi pašticadu, jelo za koje će gotovo pa svaki Dalmatinac istaknuti kao najdraže, a na vama je da otkrijete koje je vaše omiljeno indijsko jelo. 

restoran port 74 le meridien lav resort

Dani azijske kuhinje nastavljaju se do kraja veljače, pa se nakon gastronomskog putovanju u Indiju, možete "zaputiti" do dalekog Japana. Mnoge će razveseliti dani sushija u restoranu Port 74, kao i dani odrezaka u ožujku.

Radno vrijeme restorana Port 74 je od ponedjeljka do nedjelje, od 12 do 23 sata. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.