Ne propustite posebnu svjetlosnu intervenciju španjolskog umjetnika Javiera Riere na Umjetničkom paviljonu u sklopu ovogodišnjeg Festivala svjetla Zagreb, koji je sinoć otvoren na 29 lokacija diljem grada

festival svjetla umjetnicki paviljon zagreb

U sklopu ovogodišnjeg Festivala svjetla Zagreb koji je sinoć otvoren na 29 lokacija diljem grada, ne propustite pogledati posebnu svjetlosnu intervenciju na Umjetničkom paviljonu na Trgu kralja Tomislava, s potpisom španjolskog umjetnika Javiera Riere kojeg u Zagreb dovodi Umjetnost za grad u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

festival svjetla umjetnicki paviljon zagreb

Ova svjetlosna intervencija u višeminutnom trajanju, s geometrijskim projekcijama koje se izmjenjuju i pretapaju u prirodnom ritmu i neprekinutom tijeku uz prateći zvuk, poziva na kontemplaciju i posvećeno promatranje umjetničkog rada u javnom prostoru. Posjetitelji su pozvani da zastanu, sjednu na za to predviđena mjesta u središtu parka i „urone” u ovo jedinstveno svjetlosno iskustvo koje priziva stanje kontemplacije, zadivljenosti i spokoja u isti mah. 

festival svjetla umjetnicki paviljon zagreb

Koristeći geometriju kao prirodan jezik, prethodan tvari, koji povezuje našu nutrinu i prirodu, Riera na Umjetničkom paviljonu stvara jedinstveni primjerak svjetlosne umjetnosti te intimno i osjetilno iskustvo. Na drugačiji način od „mappinga”, optičkom i svjetlosnom vibracijom otvara prostor Umjetničkog paviljona prema novoj dimenziji, istovremeno otvarajući i vrata naše percepcije te pružajući sasvim novi pogled na jedan od arhitektonskih simbola grada Zagreba. 

festival svjetla umjetnicki paviljon zagreb

Javier Riera je poznat po geometrijskim svjetlosnim projekcijama usmjerenima na krajolik, meditativnog i kontemplativnog karaktera, kojima istražuje odnos geometrije i prirode, kao i dimenzije skrivene u prostoru u kojem se sama intervencija događa. Njegov rad usredotočen je na iskustvo stvarne intervencije na „prostor i vrijeme krajolika”, čime se približava prijedlozima Land Art pravca. Za Rieru, „sve što se događa u krajoliku moglo bi se opisati i objasniti u terminima matematike, fizike i geometrije, isto kao i u aspektima nevidljive, ali mjerljive energije.” Izlagao je u galerijama i muzejima te javnim prostorima diljem Europe, uključujući Pariz, Madrid, Lyon, Durham, Bilbao i Prag, a u Zagrebu je ovoga puta, svojom specifičnom igrom svjetla, transformirao zgradu Umjetničkog paviljona na Trgu kralja Tomislava. 

festival svjetla umjetnicki paviljon zagreb

Svjetlosna projekcija Ritam i mjera svjetlosti Javiera Riere dio je programa ovogodišnjeg Festivala svjetla Zagreb koji se održava u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i u suradnji s Gradom Zagrebom od 20. do 24. ožujka 2024., svakodnevno od 18 do 23 h.

Više informacija dostupno je na: www.festivalsvjetlazagreb.hr.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.