U Bečkom se Belvedereu od 11. travnja do 6. srpnja ove godine može pogledati jedan poseban izložbeni projekt. Riječ je o projektu pod nazivom „Klimt & Warhol – Kuss & Kiss" koji spaja dva velikana umjetnosti 20. stoljeća, Gustava Klimta i Andyja Warhola

gustav klimt, poljubac

Pedeseta obljetnica od nastanka Warholova eksperimentalnog filma Kiss poslužila je kao odličan povod za jedno ovakvo sučeljavanje na temu poljupca. Jer dok se Klimt eksplicitno posvećuje prikazu erotski nabijenog klasičnog trenutka poljupca, Warholov je Kiss eksperimentalno prenaglašen i time postaje simbolom revolucionarnih pozicija u kontekstu društveno duboko ukorijenjenog reakcionarnog stava. Oba su rada na svoj način utjecala na svoju okolinu te su proširila društveno-političko shvaćanje svog vremena.

andy warhol, poljubac

Umjetničko je značenje Warholov Kiss dobio svojim kritičkom refleksijom stroge cenzure seksualnih sadržaja u američkoj filmskoj produkciji, koja se pod nazivom Hays Cod provodila do 1967. godine, a propisivala je da maksimalno trajanje scene poljupca u filmu mora biti ograničeno na 3 sekunde. Warhol je pak u svom filmu koji je snimljen 1964. godine povezao velik broj različitih sekvenci parova koji se ljube - nevažno kojeg spola i seksualne orijentacije - te njegov poljubac tako traje pune 54 minute.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.