Početkom ožujka 2020. šampanjska kuća Ruinart objavila je ime umjetnika  s kojim je dogovorila suradnju za 2020. godinu. Prvi put je ostvarena suradnja s umjetnikom iz Velike Britanije, a izbor je pao na talentiranog umjetnika koji  se može s lakoćom povezati s vrijednostima koje predstavlja šampanjska kuća Ruinart. Riječ je o britanskom umjetniku David Shrigleyju

ruinart i shrigley

Poznato je da Ruinart, najstarija šampanjska kuća, osnovana u prvoj polovici 18. stoljeća, posjeduje jedan od najvećih podruma u Champagni. Kuća Ruinart je nastala u doba prosvjetiteljstva kad su ideje "art de vivre" pozivale ljude da napajaju duše svime što je elegantno, otmjeno i rafinirano. Ruinart je zaista pripadao tom dobu. Bio je jedan od njegovih simbola. Na toj je tradiciji rasla mecenska uloga Ruinarta koja traje i danas. 

ruinart i shrigley

Ruinart ljubomorno čuva svoje uske veze s umjetnicima i umjetnošću. Od Ruinart plakata Alphonsea Muche do primijenjene umjetnosti Maartena Baasa i njegove "kible koja se topi", ova pjenušava vina promoviraju ispunjen, esencijalistički odnos prema životu koji nam možda pomalo i nedostaje. Početkom ožujka 2020. šampanjska kuća Ruinart objavila je ime umjetnika  s kojim je dogovorila suradnju za 2020.godinu. Prvi put da je suradnja ostvarena s umjetnikom iz Velike Britanije, a izbor je pao na talentiranog umjetnika koji  se može s lakoćom povezati s vrijednostima koju predstavlja šampanjska kuća Ruinart. Riječ je o britanskom umjetniku David Shrigleyju.

ruinart i shrigley

Raznolikost njegove umjetnosti prepoznale su osobe Ruinart kuće, zadivljene njegovom jedinstvenom vizijom. David Shrigley prvi put je došao u posjet šampanjskoj kući Ruinart u veljači 2019. Odmah je bio impresioniran i prihvatio je izazov predložene suradnje. Istraživao je vinograde, podrume i sve vezano uz razne druge poslove, poput posebnih trenutaka "cellar mastera", voditelja podruma Frederic Panaiotisa  do novih dimenzija i pogleda na nasljeđe i savoir-faire Ruinart šampanjske kuće općenito.

ruinart i shrigley

David se zatim vratio u svoj studio u Brightonu i započeo crtati svoje interpretacije viđenog i doživljenog. Vrlo kreativan i umjetnički plodan stvorio je više od 100 crteža za ovu suradnju te su predstavnici ovog projekta iz Ruinart kuće morali odabrati neke od najimpresivnijih. Posebnu pažnju usmjerava prema zaštiti prirode i vrlo je osjetljiv na tu temu, koja mu je vrlo važna kako u životu tako i u umjetnosti koju stvara i kroz koju pokušava osvijestiti svijet i učiniti ga boljim mjestom. 

ruinart i shrigley

Posebno nadahnuće Davidu su bili zidovi u Ruinart podrumu koji je stvoren od nekadašnjih rudnika vapna i do 38 metara pod zemljom. Upravo tamo David  je stvorio umjetnička djela na zidovima koje je ukrasio crtežima i modeliranjem na vapnenim površinama. 

ruinart i shrigley

Suradnja pod imenom "Unconventional Bubbles" obuhvaća i 36 crno-bijelih i bojanih crteža kroz koje prikazuje važnost savoir-faire, tradicije i poštovanja prema prirodi, praćena satiričnim komentarima, kao i posebno dizajnirane keramičke i neonske boce, koje su izrađene u studiju umjetnika keramike u Brightonu. Iza svake izrađene boce postoji posebna priča emocija i poveznica onih koji rade na stvaranju šampanjskih mjehurića.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.