Najčešće pogreške koje mnogi od nas čine prije spavanja ne utječu samo na kvalitetu i dužinu neophodnog noćnog odmora, već utječu na zdravlje našeg organizma općenito, a posredno i na ljepotu. Kako ih izbjeći i odraditi dobar beauty sleep?!

dita von teese s moschinovom maskom za spavanjeLoše navike prije odlaska u krevet najčešće stvaramo nesvjesno, a one su često uzrok dnevnog umora i pospanosti. No dobar san ne utječe samo na raspoloženje, već i na izgled. Tijekom noći stanice lica obnavljaju se i do osam puta brže, a kada se tijelo odmara, koža radi te skida godine i pore, pokazuju istraživanja.

Samo 25 % Europljana spava preporučenih osam sati kroz noć. Sastavili smo listu najčešćih pogrešaka koje radimo prije spavanja, ali i savjete kako ih izbjeći da bi se postigao dobar i ugodan san i odmor! Te loše navike najčešće stvaramo nesvjesno, a često su uzrok dnevnog umora i pospanosti. Pokušajte ih promijeniti!

1. Gledanje TV-a - iako vam se čini da ne spada u loše navike, gledanje televizije prije spavanja negativno utječe na naš san, a lažna svjetlost koja dopire iz ekrana zavarava naš um da još uvijek nije vrijeme za spavanje. Liječnici kao jedinu dobru stvar prije spavanja preporučuju seks - on pozivitno djeluje na našu psihu te jamči dobar san.

2. Stalno gledanje na sat - provjeravanje koliko vam je vremena ostalo do buđenja samo pojačava vašu tjeskobu. Držite sat dovoljno daleko od kreveta da vas ne bi doveo u iskušenje brojanja.

3. Dugi telefonski razgovori - iako vam se telefonski razgovor s prijateljima i obitelji čini kao uobičajena stvar koju radite prije spavanja, to ipak može biti štetno za kvalitetu vašeg sna. Nedavno istraživanje pokazalo je da oni koji dugo razgovaraju prije spavanja trebaju više vremena da utonu u dubok san.

4. Spavanje u toploj sobi - spavaća soba koja je pregrijana neće vas učiniti odmorenima kao što to možda mislite. Visoka temperatura ne šalje pravi znak vašem mozgu da će imati dobar san. Optimalna temperatura u sobi u kojoj spavate morala bi biti između 15 i 18 ºC, a preporučuje se, najmanje na 20 minuta, prozračiti sobu za spavanje.

5. Ostavljanje upaljenih svjetala - sjaj digitalnih satova, laptopa, treperavog BlackBerryija ili IPhonea, može proizvesti veliku količinu svjetlosti, ali i ozbiljan poremećaj melatonina - hormona kojeg tijelo luči tijekom noći u tami, a poboljšava kvalitetu sna. Lučenje ovog hormona mozgu omogućuje da odredi smjenjivanje noći i dana te regulira cikluse budnosti i spavanja. Dakle, izlaganje očiju takvoj svjetlosti zaustavlja lučenje melatonina. Trebate još dokaza? Prije nego je Thomas Alva Edison otkrio žarulju, ljudi su spavali u prosjeku deset sati.

loše navike prije spavanja, upaljena svjetla

6. Konzumiranje kofeina - kava, čaj i Cola zaista nisu dobar izbor za kasno poslijepodne. Liječnici preporučuju samo napitke bez kofeina, i to najmanje osam sati prije spavanja.

7. Pijuckanje alkohola - iako možda zvuči kao da je skoro sve zabranjeno, važno je znati da se za stvarno ugodan noćni san potrebno držati podalje od alkohola. Alkohol smanjuje kvalitetu spavanja, i iako ćete možda brže zaspati, može dovesti do buđenja tokom noći.

8. Suviše uske pidžame - nedavno istraživanje pokazalo je da spavanje u tijesnim pidžamama ometa tzv. cirkadijurne ritmove (ritmovi koje posjeduje vaše tijelo, vaš tjelesni sat, vezan za hormone i enzime), čime se smanjuje razina melatonina i povećava tjelesna temperatura.

9. Spavanje na trbuhu ili boku - noćni san je najučinkovitiji ako spavate na leđima, i to između sedam i devet sati. Zbog spavanja na boku ili trbuhu vaše lice je položeno na jastuk, što se i vidi ujutro kada je „izgužvano".

10. Spavanje sa šminkom na licu - čišćenje lica je obavezno prije odlaska na spavanje. Tako se spriječava začepljenje pora. Ako ste uistinu lijeni, sakrijte vlažne maramice za skidanje make-upa u svoj noćni ormarić i problem riješen.

I još nešto važno - prije spavanja nikako ne vježbajte te ne odlazite u krevet punog želuca. Važno je znati da, ukoliko samo malo pripazite na neke od ovih stvari možete sami sebi olakšati san, ali i očuvati zdravlje i ljepotu!

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.