Mario Treščec jedan je od onih samozatajnih i talentiranih kreativaca koji se nikada ne razmeću riječima i nikada ljude ne zamaraju samohvalom. Umjesto Marija govore njegova djela. Osim toga, u njegovom vam poznatom zagrebačkom frizerskom salonu Kefa, pogled neprestano bježi prema nebrojenim peharima, medaljama i diplomama. Donosimo vam intervju s jednim od najboljih domaćih frizera čiji su uspjesi poznati daleko izvan domovine

mario treščec

Veliki pariški uspjeh

Upravo ste se vratili iz Pariza sa Svjetskog frizerskog prvenstva gdje ste imali ogroman uspjeh - 4. mjesto u kategoriji „Fantazija". Kakvi su dojmovi iz Pariza, kako je izgledao taj spektakl frizura?
- U Parizu na natjecanju bilo je odlično! Istinski spektakl za sve koji su se ondje nalazili. Sve najveće i najbolje frizerske akademije iz cijeloga svijeta, najbolji natjecatelji iz cijeloga svijeta, najjače kozmetičke kuće u svijetu - svi smo ondje došli s jednim ciljem, a to je prezentirati ono najbolje i najnovije od nas. Doduše, tempo je bio naporan, a vrijeme precizno isplanirano za sve obveze koje su nas čekale i koje smo redom ispunjavali. Nema odstupanja od zacrtanih ciljeva i koncentracija je na najvišoj razini. Neopisiv je osjećaj zadovoljstva i sreće kada je frizura napokon izrađena i kada vidite svoj rad kompletno završen i spreman za ocjenjivanje, u gomili drugih izvrsnih radova na velikoj pozornici u borbi za što bolji plasman. Konkurencija je bila velika i zdrava, odnosno bili su prezentirani vrhunski i tehnički teški radovi tako da je bilo napeto i neizvjesno do samog proglašenja nagrada. I kad ono, evo jedna nagrada i u moje ruke - prekrasan osjećaj! : )

Koji su trenutno najveći trendovi u svijetu što se tiče kose? Što se nosi?
- Trenutno najveći trend je poluduga i kratka kosa, mekanih linija i voluminoznijeg oblika. Boje su tople i skladne, bez velikih kontrasta.

mario treščec, frizura na natjecanju u parizu 2010
Marijeva frizura za pariško natjecanje bila je inspirirana „Malim princom" i glavnim likom žene koja je stvorila svoj mali svijet i čvrsto ga drži u ruci - frizuru nosi Tea Benčak

Vaša kreacija je doista fascinantna! Odakle inspiracija?
- Hvala na komplimentu! :) Kod mene inspiracija nikad nije problem, volim "fantazirati" i ova kategorija natjecanja je upravo stvorena za nas koji nemamo granica u stvaranju. Mozak mi radi 100 na sat, imam nebrojeno puno ideja, većinu njih realiziram, a neke još za sada čekaju svoju realizaciju pohranjene u ladici snova : )... Tema priče koju sam predstavio natjecateljskom frizurom je inspirirana "Malim princom". Glavni lik je žena koja je stvorila svoj svijet i čvrsto ga drži u jednoj ruci. Prolazeći kroz godine, kao kroz vremeplov, brzinom svijetlosti, boreći se za vlastito postojanje i opstanak te stvaranje svog planeta i svijeta, obojana je nijansama sive boje. Njena nježnost i istina krije se ispod ledenog oklopa koji je sagradila oko sebe, samim time odlazi u drugi plan. Sva mudrost, iskustvo i snaga, moćna rafiniranost i snaga vladavine nalazi se u krošnji velikog stabla koje je izraslo na njenoj glavi i pruža se niz ruku, gradeći i štiteći tako svoj mali planet besmrtnosti i snažne osobnosti...

mario treščec, frizura za pariško natjecanje 2010

Kako uopće nastaje jedna tako složena „skulptura od kose"?
- Izrada je trajala 3 mjeseca. Izrađena je od vlasnih umetaka i kose modela koji je nosio cijelu priču. "Skulptura" frizura je iznimno precizne izrade, iziskuje puno vremena, koncentracije, kreativnosti, ali pruža i jako puno zadovoljstva. Cijela moja ideja i fantazija ne bih bila tako uspješna da nisam imao oko sebe dobre i drage ljude koji se sudjelovali sa mnom u mom stvaranju i svojim idejama upotpunili moju priču. Djevojka koja je iznijela cijelu stvar i saživjela se s njom zove se Tea Benčak, za haljinu su zaslužna dva pretalentirana i divna stvorenja Stjepan Čuka i Nikola Kokanović, šminkom ju je dodatno zaledila Asja Novaković, logističku podršku već dugi niz godina s velikim zadovoljstvom čini Ivan Kruljac, kolegica i dugogodišnja mentorica Đurđica Čurčić, zatim Lidija Štokić, Savez Hrvatskih Frizera. Zahvaljujem naravno i sponzoru DM-u, ostalim kolegama, svojoj obitelji, prijateljima i klijentima... Doista, veliko hvala od srca na bezuvjetnoj pomoći.

Kosa zaslužuje puno poštovanje i nježnost

Koji su vas kolege zaintrigirali na natjecanju?
- Bilo je izvrsnih radova, ali istaknuo bih Ruse. Oni su u natjecateljskom dijelu i ove godine, po mom mišljenju, bili najefektniji. Njihova težina i finoća izrade uvijek me oduševi.

U svome salonu Kefa, imate niz pehara, medalja, diploma i nagrada... Već godinama ste jedan od najnagrađivanijih frizera u Hrvatskoj, a još ste tako mladi. Kako je tekao vaš put prema profesionalnom uspjehu?
- S natjecanjima sam startao još kao učenik u srednjoj školi i nisam se još uvijek zaustavio. Nije nimalo jednostavan put do osvajanja nagrada, puno je tu odricanja od apsolutno svega - najviše od vremena, privatnog života, a ni financija nikad dosta, kao ni edukacije. Kontinuirano radim tijekom cijele godine, jer sam naučio da kampanjskim radom ne dobiješ dobar rezultat, već samo trudom, radom, stalnim usavršavanjem i postavljanjem samom sebi nemogućih misija. Volim teške zadatke i to me dodatno inspirira i tjera da budem još kreativniji i bolji. Najponosniji sam što su moji dosadašnji zacrtani ciljevi ostvareni, bar većina njih. A užitak je kada vidim zadovoljno lice klijenata u salonu (mojih vlastitih i moje izvrsne djelatnice i kolegice Ivane Kulić).

mario treščec

Što vas je privuklo frizerskoj profesiji? Kako promišljate pristup kosi?
- Zanimljivo pitanje, nisam baš nikada previše razmišljao o tome. Jednostavno kao da sam oduvijek znao da ću to raditi i nisam istraživao zašto - naprosto volim to što radim. Volim kosu i prema njoj se odnosim s velikim poštovanjem i nježnošću jer kosa je živi dio našeg tijela, ukras svakoga od nas i treba je čuvati, paziti i poštovati. 

Veliki ste esteta - pratite modu, dizajn, trendove...? Što vas oduševljava?
- Jesam, veliki sam esteta, volim umjetnosti lijepe stvari, a smatram da je i frizerstvo vrsta umjetnosti,samo što nije priznato kao takov. Moda, dizajn, trendovi - sve je to sastavni dio mog posla i potrebno je sve pratiti i biti u skladu s novitetima. Ono što me nedavno oduševilo su dizajneri i studenti "Modnog ormara" s Tekstilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Toliko su kreativni i inovativni da sam ostao oduševljen njihovom sviježinom modnog stvaranja - genijalni su!

U modi su kovrče i - samosvojnost 

Što će se nositi za ove blagdane - kakve frizure savjetujete našim čitateljicama kako bi bile lijepe i trendi na partyjima koji dolaze?
- Vašim dragim čitateljicama savjetujem da za nadolazeće vrijeme svakako pospreme pegle (za kosu) u ladicu i čuvaju ih za neke ljepše dane - vani je velika koncentracija vlage pa ni pegla neće pomoći. Savjetujem vam da svoju prekrasnu i njegovanu kosu obogatite s puno volumena i zaživite njenu funkciju, a to je, kao što sam već rekao - ukras na vašoj glavi. Budite romantične, uvijte kosu na električni štapić tzv. figaro i neka nježnost kovrča i valova u vašoj kosi utopli svaki ledeni pogled prolaznika na ulici - Božić dolazi. I na kraju, za one odvažnije i spremne na veliku revoluciju u svom život i izgledu, napravite ono što već godinama želite, a niste imale priliku - krajnje je vrijeme da budete ono što uistinu jeste! Krenite od kose, uz važnu napomenu - ne eksperimentirajte same kod kuće, već kod profesionalca frizera! : )

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.