Dokazano je da pravilan izbor prehrane pomaže u borbi protiv bora. Studija koju je provelo Sveučilište La Monash (Melbourne, Australija) na 400 osoba iz Australije, Grčke i Švedske pokazalo je kako izbor hrane pomaže sačuvati mladolikost kože. Evo top 10 namirnica protiv bora s njihove liste!

žena, voće

Borovnice

Izvrstan izvor antioksidansa, a posebno antocijanina, koji pomažu, između ostalog, u sprječavanju starenja stanica i kardiovaskularnih bolesti.

Avokado

Bogat vitaminima B, C i E, vrlo djelotvorno pomaže u borbi protiv starenja. Sastojci koje u sebi sadrži pulpa avokada mogu pokrenuti stvaranje više kolagena koji je jako dobar za glatku kožu.

Buća

Buća, kao i brokula, kupus, prokulica, rotkva, sadrži antioksidanse koji pomažu u sprječavanju bora. Ako se svakodnevno pojede jedna porcija bilo kojeg od ovog povrća (preporuča se lagano kuhanje), to je već dobar način da sačuvamo mladolikost naše kože.

Lubenica

Meso lubenice kao i njezine koštice vrlo su hranjivi. A ako se zajedno pomiješaju i izmiksaju dobije se sok, pravi eliksir mladosti! Meso sadrži vitamine A i C, koji su neophodni za kožu. A koštice su bogate selenom, cinkom i vitaminom E, koji su, zajedno, vrlo korisni protiv preranog starenja kao i protiv srčanih bolesti.

Bakalar

Kao i pastrva, losos, svježa tuna i sardine, bakalar je veliki izvor proteina i esencijalnih masnih kiselina, važnih za obnovu stanica i kože. Bakalar ili njemu srodnu ribu bilo bi dobro jesti barem 1 do 2 puta tjedno.

bakalar

Jetrica

Izvrstan su izvor željeza i vitamina A koji pomaže tijelu da proizvede više keratina, neophodnog za zaštitu kože.

Sojino mlijeko

Vrlo je djelotvorno u sprječavanju bora jer sadrži lecitin (izvrstan izvor vitamina E), kolin i inozitol koji su vrlo efikasni u usporavanju starosti kože.

Smeđa riža

Bogata vlaknima (kao zob i žito), smeđa riža sudjeluje u prevenciji od preranog starenja omogućujući probavnom traktu da dobro radi. Jer, što je bolja probava, to je ljepša koža! Vlakna usporavaju apsorpciju ugljikohidrata i masnoća koji su također važni pri provođenju dijete jer smanjuju apetit.

Orasi i sjemenke

Veliki su izvor cinka, selena i vitamina E. Odličan su učesnik u borbi protiv preranog starenja kože.

Naranče

Pune vitamina C, od velike su pomoći za obnovu tkiva.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.