Većina žena svakodnevno i pomno njeguje kožu različitim kozmetičkim preparatima i bombardirana je savjetima da su za kožu najvažniji – dobar san, zdrava prehrana, niska razina stresa i pravilna njega. No mnoge od nas nisu svjesne da neke uobičajene male životne navike također treba izbaciti radi ljepote kože. Koje su to navike?

lijepa i zdrava koža

Kava: jedan od najdražih napitaka isušuje kožu pa tako doprinosi njenom preuranjenom starenju i smanjenoj elastičnosti. Umjesto kave radije pijte vodu, nezaslađene čajeve i nezaslađene voćne sokove.

Klor: nakon umivanja lica vodom iz slavine sigurno ponekad imate osjećaj da vas koža zateže i da je dodatno suha – to je zbog klora. Klor dehidrira kožu. Zbog toga radije za čišćenje koristite losione i micelarne otopine te umijte kožu čajem od kamilice. Ako idete na bazen prepun klora i nakon toga se otuširate vodom iz slavine u kojoj također ima klora, vratite joj vlažnost hranjivim mlijekom ili losionom za tijelo.

Slano i slatko: sol će dehidrirati kožu, a povećana razina šećera u krvi može doprinijeti propadanju kolagena. Hranu ne solite previše, a umjesto industrijskog šećera jedite sušeno voće i med.

Zurenje u mobitel: gledanje prema dolje u sitan zaslon mobitela napreže oči i kožu oko očiju te kapke – kapci mogu početi vući prema dolje, a škiljenje u svijetleći mobitel, osim što nije dobro za oči, loše je i za kožu oko očiju. Također položaj vrata prema dolje uzrokuje propadanje kolagena u vratu te opuštanje kože. Glavu držite ravno kad radite za računalom i kad gledate u mobitel.

Previše kozmetike i makeupa: ne kažemo da ne trebate njegovati kožu i ne kažemo da se ne trebate šminkati, dapače. No, ne koristite previše kozmetičkih proizvoda jer vam koža neće disati, a kisik je važan za kožu. Također, znanstvenici tvrde da prosječna žena tijekom dana kroz kozmetičke proizvode na kožu nanese oko 500 različitih molekula – sve to uzrokuje umor kože. Odlučite se za najnužnije i to koristite, bez pretjerivanja.

Mršavljenje: ne mršavite naglo i nipošto se ne izgladnjujte. Gladovanje uzorkuje dehidraciju kože, ubrzava starenje i loše utječe na boju i teksturu kože – ona će postati siva, beživotna i nefleksibilna. Ako ste na dijeti, vodite računa da bude postupna i da unosite dovoljno vitamina i minerala.

Depiliranje i pilingiranje: ne depilirajte se prečesto jer i čupanje dlačica i brijanje dlačica oštećuju površinski sloj kože. Ne depilirajte se svakih nekoliko dana – ponekad dajte koži malo odmora. Ista je stvar s pilingom – jednom tjedno je sasvim dovoljno – i to sitnim granulama lice, a krupnijim tijelo.

Prčkanje po licu: osvijestite činjenicu da ne bi bilo dobro neprestano dodirivati lice, oči, kapke... Prljavim rukama ne dotičite lice, posebno ne oči, jer ćete na njega nepotrebno nanijeti dodatne bakterije.

Alkohol i pušenje: opće je poznato da alkohol loše utječe na kožu. Isušuje je, ali vrlo često stvara i nadutost lica koja u ekstremnijim slučajevima mijenja njegovu fizijonomiju. Ne kažemo da ne smijete za gušt popiti čašicu svoga omiljenog vina, ali ne pretjerujte. O pušenju i njegovom djelovanju na kožu sve već znate - treba li ponavljati?!

Stare jastučnice: mijenjajte jastučnice svakih tjedan dana jer se na njima nakupljaju vaše kreme, mrtve stanice kože, preparati s kose i slično. Sve se to ponovno hvata za vaše lice i može izazvati iritacije.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.