Oleuropein i polifenoli u maslinovom ulju jedni su od najvjernijih saveznika ljepote. Stare Rimljanke hranile su svoju kosu i kožu maslinovim uljem i smatrale ga tajnom mladosti. Tko smo mi da starorimsku mudrost dovedemo u pitanje

maslinovo uljeU doba Staroga Rima, na sjevernoafričkim tržnicama robova (tzv. Berberska obala), zatvorenici su doslovce bili umočeni u kupke s maslinovim uljem da bi se što bolje naglasili mišići muškaraca i obline žena, kako bi se sjajili i ostavili dojam da su u izvrsnoj formi, formi koja je bila neophodna za postizanje što bolje prodajne cijene.

Čudotvorni sastojak - oleuropein

Već tisućama godina, drvo masline simbol je života. Stanovnici Mediteranskog bazena uvijek su koristili maslinovo ulje za hranjenje svoje kose i očuvanje gipke i mlade kože. Danas, znanstvena istraživanja potvrđuju sve dobrobiti maslinovog stabla i plodova koje ono daje. Zapravo, došlo se do otkrića da listovi maslinovog stabla sadrže oleuropein, antibakterijski sastojak koji omogućuje da stablo živi vrlo dugo i da se bori protiv bakterija koje bi ga mogle napasti.

Ako je sâmo stablo zaštićeno tim aktivnim sastojkom, onda može također biti zaštićena i naša koža! Osim toga, maslina je bogata polifenolima, sastojcima poznatima po svom jakom antioksidativnom djelovanju, dakle po djelovanju protiv starenja, općenito cijelog ljudskog organizma, a posebno kože. 

Maslinovo ulje kao sredstvo njege:

Za nokte

Jednom tjedno namočite nokte desetak minuta u mlakom maslinovom ulju; mnogo manje će se lomiti. Na taj se način znatno smanjuje i stvaranje zanoktica, tih malih neugodnih i ponekad bolnih kožica koje se nalaze oko nokta.

Za suhe, crvene i raspucane ruke

Ugrijte malo maslinovog ulja (ne nikako neka druga ulja, jer njihova su svojstva drugačija) u jednoj posudici, najbolje u mikrovalnoj pećnici - pazite da maslinovo ulje bude toplo, ali nikako vruće; u tako toplo ulje namačite ruke 15 do 20 minuta.

masaza lica Za glatke ruke

Masaža maslinovim uljem, pomiješanim sa žličicom šećera učinit će vaše ruke savršeno glatkima! Neobično, ali efikasno.

Za smežurane i hrapave laktove

Razrežite limun na dva dijela; nalite ulja na svaku od dvije polovice; stavite svoje laktove na limune i držite ih u tom položaju 10 minuta. 

Za baršunasti dekolte - protiv sitnih bora

Ako se na vašim prsima naziru sitne bore, stavite obloge od maslinovog ulja i prekrite ih toplom frotirastom rukavicom za kupanje. Ostavite da ulje djeluje 5 do 10 minuta, a zatim isperite.

Za malo jači tretman, pomiješajte jedan žutanjak s maslinovim uljem i tome dodajte malo limunovog soka. Nanosite tu smjesu na poprsje laganim masažama, stavite pamučnu majicu i tako ostavite cijelu noć.

Maska za čišćenje lica

Pomiješajte ½ jušne žlice maslinovog ulja, ½ jušne žlice vode i 1 jušnu žlicu gline. Nanesite tu smjesu četkicom i opustite se. Kad osjetite da je maska suha, isperite je toplom vodom. Nakon toga potapkajte lice vatom namočenom vodicom ruže, zatim tonikom koji inače koristite.

U okviru našeg dosjea MASLINOVO ULJE, čitajte - Maslinovo ulje u službi zdravlja.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.