Retinol je najslavniji anti-age aktivator, derivat vitamina A. Između ostaloga, sprječava nastanak bora, a ima i učinkovito djelovanje kod učvršćivanja i zacjeljivanja kože

retinolRetinol je derivat vitamina A koji ima široku upotrebu u kozmetičkoj industriji. Taj aktivator pokazuje se kao idealna kombinacija učinkovitosti i podnošljivosti, za razliku od retinolne kiseline, drugog derivata vitamina A, koja je vrlo efikasna, ali i vrlo nadražujuća, zbog čega je i zabranjena njena upotreba u kozmetičkim proizvodima. U prirodnom stanju, vitamin A dobiva se iz dva izvora: kao retinol koji se nalazi u hrani (jetricama, jajetu, mlijeku); ili kao pre-retinol, nazivan još i provitamin A, a koji spada u grupu karotenoida (a ti karotenoidi se nalaze u raznom obojenom voću i povrću).

Ublažava nastajanje bora i malih nabora

Djelovanje retinola počinje rastavljanjem rožnatih stanica koje su sasvim na površini kože, što mu omogućava da zatim prodre do same kože. A stimulirajući fibroblaste (kožne stanice), pospješuje sintezu kolagena i elastina, pomoćnih vlakana kože. A dobiveni rezultat je upravo smanjenje bora i čvršća koža. Njegovo djelovanje protiv bora temelji se prvenstveno na ubrzanju stanične aktivnosti: a time pripomaže regeneraciji tkiva u bazalnom sloju, i zacjeljivanju.

Sudjelujući u stvaranju ravnoteže i obnavljanju stanica, retinol igra tako važnu ulogu što se tiče problema keratinizacije (zadebljanja kože). Na taj način posebno poboljšava stanje stare kože za koju je karakteristično usporeno stanično obnavljanje. Mnoge studije pokazuju, da je, upravo zahvaljujući retinolu, poboljšana elastičnost kože, i spriječeno stvaranje bora uslijed djelovanja ultraljubičastog zračenja. 

Liječi kožu sklonu aknama

Retinol također djeluje na pravilan rad lojnih i znojnih žlijezda. Zato se ponekad koristi i u liječenju akni. Zapravo, zaustavljajući hiperkeratinizaciju kože (prejako zadebljanje kože), sklone aknama, sprječava stvaranje komedona (mitesera). Naime, smanjujući nakupljanje mrtvih stanica na površini kože, sprječava začepljenje pora i stvaranje mitesera i prištića. 

vichy lifeactiv retinol haKako ga koristiti?

Retinol dobro prodire i ne izaziva nadraženost kože (naravno, ako je kao proizvod dobro formuliran). Redovitim korištenjem retinola popravlja se izgled kože, smanjuju se bore i mali nabori, ali ti rezultati se gube čim ga se prestane koristiti. Kao i svi derivati vitamina, tako se i retinol ne može dobro očuvati, jer vrlo lako oksidira i mijenja se u dodiru s kisikom. 

Bogata noćna njega kože s retinolom

Vichy je donio u kozmetiku djelovanje najnovije generacije dermatoloških sastojaka za popunjavanje bora u obliku njege - Liftactiv Retinol HA NUIT. Jedinstveni proizvod s trostrukom koncentracijom hijaluronske kiseline i Retinolom + A omogućuje duboko noćno djelovanje na sve vrste bora. 

Proizvod Liftactiv Retinol HA NUIT uz koncentraciju aktivnih sastojaka odlikuje i posebna aktivna tekstura koja poboljšava noćno djelovanje proizvoda. Za razliku od kreme za dnevnu njegu Liftactiv Retinol HA, noćna je krema obogaćena uljnom fazom koja koži pruža veću udobnost i osjećaj popunjenosti.

Saznajte sve i o Vichy Liftactiv Retinol HA dnevnoj njezi.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.