Revolucionarni posljednji krik tehnologije - resurfacing laser za tzv. frakcioniranu lasersku obnovu površinskog sloja kože - će vam bez skalpela, prematanja i oporavka, ukloniti sve vidljive nepravilnosti na licu - bore, proširene pore, pigmentacijske mrlje...

resurfacing laser, laser centar doctor

Dr. Augustin Bralić, vlasnik i voditelj Centra za primjenu lasera u estetskoj medicini „Laser Centar Doctor", u Petrovoj 15a u Zagrebu, prvi je u Hrvatskoj počeo s radom pomoću najnovijeg lasera za tzv. resurfacing kože, tj. za frakcioniranu lasersku obnovu površinskog sloja kože. Dr. Bralić koristi za sada jedini takav laser u našoj zemlji, s posebnim nastavkom, čija je osnovna zadaća obnova kože. O čemu je zapravo riječ?

Obnova površinskog sloja kože

„Nije riječ tek o uobičajenom laserskom tretmanu tzv. rejuvenacije, tj. blažem obliku laserske stimulacije kože, već o „stepenici više" - o obnovi površinskog sloja kože. Do sada se obnova površinskog sloja kože mogla postići jedino odstranjivanjem cjelokupne površine kože. Takvi su zahvati bili složeni i skupi, s mnogo komplikacija i mogućih nuspojava te dugim vremenom oporavka. No zahvaljujući frakcioniranoj tehnici resurfacinga, danas imamo mogućnost učiniti mikrootvore u površine kože s ciljem poticanja aktivne pregradnje i stvaranja novih stanica, kolagena i elastina iz preostalih, netaknutih dijelova kože. Kada pregradnja kože završi, nakon otprilike 6-7 dana, vi imate „novu" kožu.", objašnjava dr. Bralić.

augustin bralic, tretman resurfacing laseromLaserska zraka resurfacing lasera vrlo je precizna i reagira isključivo na vodu u koži, pa kada na nju naleti, odstrani vodu ultrazvučnom brzinom. S nestankom vode, nestane i vrlo mali djelić kože, na mjestu koje ostane sitna lezija promjera 250 mikrometara. Nevidljivi usisivač čitavo vrijeme tretmana usisava stanice kože koji se odstranjuju. Također, laser lagano zagrijava dublje slojeve kože, što samo po sebi potiče stvaranje kolagena. 

Zaboravite bol i dugi oporavak

„Nakon tretmana željenog dijela lica (ili tijela), okolne stanice naprosto dobivaju komandu za obnovu sitnog oštećenja koje je laserska zraka napravila. S obzirom da su oštećenja tako malena (za razliku od klasičnog resurfacinga kod kojeg se vrši potpuna ablacija i koji uzrokuje veća oštećenja kože), nema ležanja u bolnici, anestezije, zavoja, prematanja, infekcije i sl. Zato govorimo o mikro-invazivnom zahvatu. Klijent(ica) kod mene napravi tretman i nakon toga ide kući.", ističe dr. Bralić.

Neposredno nakon tretmana resurfacing laserom lice je crveno, imate osjećaj vrućine na koži, te još 30 do 60 minuta ostanete u ordinaciji, pod nadzorom, dok se osjećaj vrućine malo ne povuče. Već sljedeći dan na tretiranom se području stvara tanka krastica, koja nije jako izražena i izgleda kao suhi film presvučen preko kože. Ona se u potpunosti povlači, tj. otpadne, nakon 6-7 dana i ispod se nalazi nova, obnovljena koža. Optimalno je napraviti dva do tri tretmana u razmaku od mjesec dana, s time da se ciklus po potrebi može ponoviti nakon nekoliko mjeseci. 

augustin bralicResurfacing laser ima sljedeće učinke:

  • zaglađuje bore
  • usklađuje neujednačenu pigmentaciju kože i uklanja pjegice od sunca
  • smanjuje pore
  • smanjuje ožiljke od akni (ili bilo kakve druge manje ožiljke)
  • vraća koži sjaj, glatkoću i svježinu


Kako se ponašati nakon tretmana?

Dr. Bralić svojim pacijentima savjetuje da neposredno nakon tretmana lice (ili drugi dio tijela na kojem je tretman proveden) njeguju fiziološkim termalnim sprejem, kojim se koža čisti, osvježava i hladi. Kada se stvori korasti film preko lica, znači da je koža uspostavila svoju zaštitu, te se može krenuti s upotrebom lagane kreme s antibakterijskim svojstvima koja pomaže obnavljanju i sprečava eventualnu infekciju. Kada krastica otpadne, važno je čuvati kožu lica od djelovanja sunčevih zraka, pa dr. Bralić savjetuje lagane kreme sa zaštitnim faktorom.

Budući da je riječ o do sada najnježnijem tretmanu resurfacinga, pri kojem je bol svedena na minimum, a vrijeme ozdravljenja kože znatno ubrzano, zahvatu resurfacing laserom može se podvrgnuti svatko tko želi eliminirati određene nepravilnosti na svojoj koži, bilo da je riječ o preširokim porama, ožiljcima od akni, borama, pjegama od sunca i sl. 

Laserski piling

Osim ovog jačeg tretmana resurfacing laserom, moguće je napraviti i blaži tretman, tzv. laserski piling koji predstavlja najmoderniju verziju čišćenja lica i otklanjanja odumrlih stanica s kože.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.