Rolada s bananama je klasik koji svi volimo! Ipak, iako vrlo običan, ovaj desert je malo drugačiji zbog ukusne kreme s keksima koja se odlično slaže s bananama i finim kakao biskvitom. Isprobajte ovaj recept i počastite ukućane prefinim desertom

rolada s bananama i keksom

Sastojci:

Kakao biskvit:
- 5 jaja
- 90 g šećera
- 90 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 20 g kakaa u prahu

Krema s keksima:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g kiselog vrhnja
- 70 g šećera u prahu
- 100 ml mlijeka
- 200 g mljevenog keksa

Ostalo:
- 2 veće banane

Priprema: Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miksajte ih dok se ne zapjene. Postupno dodajte šećer pa nastavite miksati 2-3 minute da dobijete čvrsti snijeg, tj. dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte jedan po jedan žutanjak i sve još kratko izmiksajte. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijte pa ih pomalo dodajte u smjesu od jaja i šećera i sve lagano izmiješajte. Biskvitnu smjesu izlijte u veliki kalup za pečenje (30x35 cm) obložen masnim papirom i pecite na temperaturi od 180 °C 10 minuta. Vrući biskvit zajedno s papirom za pečenje zamotajte u roladu i ostavite da se ohladi. Slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag. U zasebnoj zdjeli kiselo vrhnje uz pomoć pjenjače pomiješajte sa šećerom u prahu i mlijekom. Pripremljenu smjesu lagano sjedinite sa šlagom, a zatim umiješajte kekse. 

Ohlađeni biskvit odmotajte i premažite pripremljenom kremom. Veći dio kreme iskoristite za nadjev rolade, otprilike 2/3, a ostatak ostavite za premazivanje. Na rub biskvita premazanog kremom posložite očišćene banane, a zatim biskvit ponovno zamotajte u roladu. Roladu premažite ostatkom kreme te ukrasite šlagom uz pomoć Zenker vrećice i nastavaka za ukrašavanje slastica. Roladu spremite u hladnjak na nekoliko sati, a zatim poslužite.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.