Uz krafne nas često vežu tople uspomene iz djetinstva, a fašničko veselje bez njih je nezamislivo. Volimo ih punjene marmeladom, čokoladom ili posute šećerom, a najfinije su kao doručak ili slasni desert poslije ručka.

jelena_krafne_cijela

Sastojci za 10 krafni:

• 280g brašna Farina 00
• 40g šećera
• 1 vanilin šećer
• pola žličice soli
• 1/4 muškatnog oraščića
• malo naribane limunove korice
• 1 jaje
• 40g otopljenog maslaca
• 120g toplog mlijeka
• 7g suhog kvasca
• 1 žličica ruma

Postupak:

Pomiješaju se suhi sastojci u zdjelu za miksanje, a mokri sa strane s jajem i kvascem. Spojiti suhe i mokre sastojke te mijesiti 10-tak minuta. Ako je previše mokro dodati još malo brašna, ali ne previše jer smjesa mora biti ljepljiva! Namastiti ruke i prebaciti smjesu u namašćenu zdjelu. Pokriti prijanjajućom folijom i pustiti na toplom da se udvostruči. Kada se udvostručilo, tijesto prebaciti na dasku posutu brašnom i valjati na debljinu od oko 2 cm. Rezati (čašom ili kalupom za krafne) krugove i te krugove prebacivati na papir za pečenje.

Ponavljati postupak dok se svo tijesto ne potroši! Pokriti krpom i pustiti još sat vremena na toplom, da naraste. Kada se krafne dignu, pržiti u ulju (temperatura ulja oko 160°C) prvo gornju stranu te poklopiti na 50 sekundi. Otklopiti, okrenuti krafne i pržiti još oko 50 sekundi. Krafne slagati na papirnati ubrus da se ocijede od ulja, a kada se malo ohlade bušiti ih i puniti po želji.

Jelenu pratite na kanalima:

https://www.youtube.com/@deliciousandtasty

https://www.tiktok.com/@deliciousandtasty?_t=8rJA69cnxva&_r=1

jelena_krafne_cijela3

Jelena Raspor

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.