Pinca ili slatki kruh - tradicionalna uskršnja poslastica koju svi obožavamo ima niz varijacija. Donosimo vam klasičan recept koji možete varirati po vlastitim željama
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1/2 svježeg kvasca
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 jaje
- 2 žutanjka
- prstohvat soli
- 50 ml toplog mlijeka
- 100 g otopljenog maslaca
- 200 g kiselog vrhnja
- 120 g grožđica
- 1 žlica ruma
- naribana korica 1 limuna
- naribana korica 1 naranče
- sok od 1/2 naranče
Priprema: Maslac otopite na laganoj vatri pa ostavite da se ohladi. Jaje i žutanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. U veću zdjelu stavite brašno pa dodajte ostale sastojke – pripremljeni kvasac, otopljeni maslac, razmućena jaja, kiselo vrhnje, grožđice, rum, sok od naranče te naribanu koricu limuna i naranče.
Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite najmanje sat vremena na toplome mjestu da se diže. Kada je tijesto udvostručilo volumen premijesite ga i ostavite neka se još jednom digne.
Kada tijesto ponovo dobije na volumenu podijelite ga na dva jednaka dijela, oblikujte kugle i stavite ih na lim koji ste prekrili papirom za pečenje. Pince prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu još pola sata.
Prije pečenja pince razrežite na vrhu u obliku križića te premažite jajetom koje ste razmutili s malo mlijeka. Pecite ih 30 minuta na temperaturi od 180° C.
Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet
beba
@09.04.2020. 12:34 1OBOŽAVANA PINCA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sjenica
@09.04.2020. 12:48 1Prefino...
golub
@09.04.2020. 14:40 1Bez pince kao da ni nije Uskrs, obožavam ju , recept je genijalan.
Minimojka
@10.04.2020. 13:32 1obozavam i pravim svakako
kikemedo
@11.04.2020. 07:32 1Odličan recept.
Anchyca
@14.04.2020. 15:32 0njamii