Volite pite i voćne kolače? Onda je ovo pravi recept za vas! Jednostavna voćna pita s jabukama i borovnicama priprema se jednostavno, a odličan je desert uz popodnevu kavu

pita s jabukama i borovnicama

Sastojci za prhko tijesto:

- 250 g maslaca
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 500 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo

Nadjev s jabukama i borovnicama:

- 500 g borovnica
- 500 g jabuka (očišćenih)
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice šećera
- 2 žličice cimeta
- 2 ravne žlice griza

Priprema:

Maslac sobne temperature kratko izmiksajte sa šećerom, a zatim i s jajima. Dodajte brašno i prašak za pecivo rukama umijesite glatko tijesto koje možete lijepo oblikovati.

Polovicu tijesta spremite u hladnjak, a ostatak tijesta u zamrzivač (tako da ga kasnije možete lakše naribati). Dok se tijesto hladi, pripremite jabuke. Očistite ih i narežite na kockice, a zatim ih pirjajte 10tak minuta dok tekućina ne ispari. Jabuke ohladite pa pomiješajte s borovnicama (ako koristite zaleđene prethodno ih odledite i ocijedite), šećerom, vanilin šećerom, cimetom i grizom.

Rashlađeno djelomično razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini, tako da bude 1 cm debljine. Tijesto premjestite u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje (30x30 cm) pa ga u limu rastanjite do kraja. Pripremljenu smjesu od jabuka i borovnica rasporedite tijesta, a preko voćnog nadjeva krupno naribajte onaj dio tijesta koji ste spremili u zamrzivač. Prije pečenja kolač dodatno posipati s listićima badema (50 g).

Pitu pecite 20-25 minuta na 180°C dok ne poprimi lijepu, zlatno-smeđu boju. Kolač ohladite, posipajte šećerom u prahu i poslužite se!

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.