Tradicionalni kolačići iz francuske kuhinje popularni su diljem svijeta! Počastite se ovim ukusnim desertom uz razgovore ugodne i druženje s dragim ljudima
Sastojci:
- 3 jaja
- 100 g maslaca
- 100 g čokolade
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 110 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
Priprema: Čokoladu i maslac otopite i ostavite sa strane da se malo ohlade. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte otopljenu čokoladu i maslac. Tijesto ostavite u hladnjaku barem sat vremena dok ne poprimi prozračnu teksturu mousse kreme. Tijestom punite Zenker kalup za Madeleines kolačiće. Prije nego što ulijete tijesto kalup lagano premažite maslacem i pospite kakaom ili brašnom.
Kolačiće pecite 5-6 minuta na 180°C, čačkalicom provjerite jesu li pečeni. Pečene kolačiće ostavite 2-3 minute da se ohlade u kalupu, a zatim ih premjestite na Zenker rešetku za hlađenje i ostavite da se ohlade do kraja na sobnoj temperaturi. Ohlađene kolačiće pospite s malo šećera u prahu ili kakaa, a po želji ih možete djelomično uroniti u čokoladu pa posipati sjeckanim orašastim plodovima.
Madeleines kolačići najukusniji su prvi dan, a kako biste ih sačuvali od sušenja, spremite ih u kutiju s poklopcem. Od navedene količine sastojaka dobit ćete 24 Madeleines kolačića.
Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet
Gioia
@08.01.2019. 10:06 2Nemam kalup a i baš s vremenom nisam, radije bih kupila gotove...jer obožavam prhke suhe kolačiće...samo gdje ima?
nanica
@08.01.2019. 10:33 3ne treba ti puno vremena za prhke kolačiće kao ni za ove,najbolji su oni koje sama napraviš,treba manje šećera od navedenog,ako se odvažiš i nađeš vremena probaj od pola mjere,kupovni a ima ih nisu ni sluga onima koje bi sama napravila.
Minimojka
@08.01.2019. 10:47 3jako fino, ali smanjiti secer
Lady 12
@08.01.2019. 11:19 3Odlično
sneki2
@08.01.2019. 13:17 3Mislim da mogu poslužiti kalupi i od naših klasičnih šapa. To barem sve imamo. Recept zvuči odlično! Možda dodati i koricu naranče?
golub
@08.01.2019. 14:43 2Mmm mljac , super recept , obožavam takve kolačiće.
cuce
@08.01.2019. 15:06 1Pa bas cu morat probati, hvala svima gore za korisne dodatne savjete. I da, slazem se, sitni kolacici ne moraju uvijek nuzno oduzeti puno vremena.
mademoiselle1
@08.01.2019. 15:35 2Definitivno moram probati!
Gioia
@08.01.2019. 15:41 2nanice @ draga, baš si draga, hvala ti....znaš da budem, čim mognem, probati ću...tebi hvala.
Gioia
@08.01.2019. 15:42 2sneki2 ....imam od šapa stare kalupe, još bakini.
Istina, to sve imamo..hvala tebi, hvala nanici<3
kikemedo
@08.01.2019. 16:10 2Odlično izgledaju.
beba
@08.01.2019. 22:02 1Mmmmmm.... izgledaju.... FIIINOOOO!!!!
cskkkk
@10.01.2019. 20:45 1Naziv kolačića podsjetio me na lektiru iz srednje škole, ali i prizvao neke tople uspomene na srednjoškolsko razdoblje.
Junaka je kušanje madeleine (madlen) kolačića podsjetilo na nešto, ali isprva nije znao na što. Kolač mu je vratio sjećanja na tetu Leonie, na njegovo djetinjstvo i na Combray. U tom trenutku svi su njegovi problemi nestali i počeo je tražiti istinu.
~ Combray (U traganju za izgubljenim vremenom), Marcel Proust ~
Xx ❤