Topla peciva od dizanog tijesta idealna su za maglovite i hladne jesenske dane. Uzmite si vremena i pripremite sebi i obitelji ukusne buhtle s čokoladom ili nekim drugim nadjevom kao što su orasi, lješnjaci ili marmelada

buhtle s cokoladom

Sastojci:

Tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 60 g šećera
- 2 vanilin šećer
- 100 otopljenog maslaca
- 1 paketić suhog kvasca
- 250 ml mlakog mlijeka
- 1 jaje
- naribana korica 1/2 limuna
- prstohvat soli

Ostalo:
- 1 žlica maslaca za premazivanje buhtli
- čokoladni namaz za punjenje
- šećer u prahu za posipavanje

Priprema: Mlijeko i maslac zagrijte na laganoj toplini, tek toliko da se maslac otopi. Ako je mlijeko pretoplo ostavite ga da se kratko ohladi, mora biti mlako prilikom dodavanja u ostale sastojke. U veću zdjelu stavite brašno, suhi kvasac, šećer, vanilin šećer i sol. Zatim dodajte razmućeno jaje te mlijeko i maslac. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na toplome mjestu da tijesto naraste. Nakon što je tijesto dovoljno odstajalo možete krenuti u izradu buhtli.

Tijesto malo premijesite i podijelite na 15 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglu koju lagano spljoštite pa na sredinu tijesta stavljajte malo čokoladnog namaza ili 2-3 kockice čokolade. Krajeve tijesta spojite u sredini iznad nadjeva. Dobro ih pritisnite prstima da se tijesto zalijepi, tako da nadjev tijekom pečenja ne iscuri. Napunjene buhtle posložite u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje tako da je strana gdje je tijesto spojeno okrenuta prema dolje. Buhtle ostavite još pola sata na toplome mjestu da se dižu. Prije pečenja ih premažite s malo otopljenog maslaca. Buhtle pecite pola sata na temperaturi od 180 ºC. Pečene, još vruće buhtle posipajte šećerom u prahu i poslužite se.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Instagram: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.