Okuse zime je gotovo nemoguće zamisliti bez lješnjaka, slasnog džema od šumskog voća i opojnih nota naranče i cimeta. A kada se svi nađu u jednom desertu, užitak je zajamčen 

linzer torta

Sastojci:

- 330 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 250 g mljevenih lješnjaka
- 200 g meda
- 220 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žličica cimeta
- 2 žličice kakaa u prahu
- 1 vanilin šećer
- naribana korica 1 manje naranče
- 300 g džema/marmelade od šumskog voća

Priprema: Lješnjake tostirajte, ohladite i sameljite. Maslac sobne temperature izmiksajte s medom i jajem pa dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo, mljevene lješnjake i začine. Umijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i spremite u hladnjak barem na dva sata.

Tijesto razvaljajte na Zenker silikonskoj podlozi za valjanje na 1,5 cm debljine i prekrijte njime dno Zenker okruglog kalupa za torte promjera 26 cm. Uzmite komad od ostatka tijesta, oblikujte ga u duguljasti valjak debljine 1 cm pa utisnite uz cijeli rub kalupa. Tijesto premažite džemom od šumskog voća. Ostatak tijesta tanko razvaljajte, izrežite zvjezdice. Ja sam koristila dvije vrste Zenker izrezivača za kekse koji dolaze u paketu od 9 komada. Ostatak će vam još tijesta od kojeg možete napraviti još zvjezdica i lijepiti ih pekmezom.

Linzer tortu pecite 40 minuta na 180°C. Tortu ostavite 10 minuta da se hladi u kalupu, zatim lagano prođite nožem uz rub kalupa uklonite obruč. Ostavite tortu da se do kraja ohladi na podlozi od kalupa ili ju pažljivo premjestite na Zenker rešetku za hlađenje. Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu i poslužite se!

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.