Nutricionistica Jasmina Vrbanec ističe - "Kruh kao izvor vlakana i ugljikohidrata treba pronaći svoje mjesto u uravnoteženoj prehrani, posebno onaj iz cjelovitih sastojaka koji dodatno sadrži vitamine i minerale. To naravno podrazumijeva umjerenost, kao i konzumiranje integralnog, zobenog ili raženog kruha iz cjelovitog zrna, jer su ti kruhovi prehrambeno vrjedniji od onih koji su rafiniranjem i procesiranjem izgubili mnoga hranjivih svojstava"

kruščići s bundevom

Sastojci:

- 300 g polubijelog pšeničnog brašna
- 150 g integralnog pirovog brašna
- 1 suhi kvasac
- 1 žličica soli
- 250 g pirea od bundeve
- 100 g tofua
- sojino vrhnje ili mlijeko po potrebi

Postupak: Pomiješajte brašno, kvasac i sol. Umiješajte pire od bundeve i izmrvljeni tofu i zamijesite. Ako je potrebno dodajte sojino mlijeko ili vrhnje(ovisi o gustoći pirea). Tijesto treba biti mekano, ali kompaktno. Tijesto ostavite da se diže 2 sata. Oblikujte ga u okrugla peciva (9-10 komada)i ostavite da se dižu još 30 minuta. Pecite ih 20 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200°C.

Iz kuharice „Kruh i peciva", Maje Kefeček u izdanju Planetopije.
Fotografija: Maja Danica Pečanić

Preporuka: EKOZONA pirovo brašno - pir, dinkel ili krupnik jedna je od najstarijih poznatih žitarica, potječe iz Azije. Pripada istom redu kao i pšenica, iako je nešto bogatiji bjelančevinama, a sadrži i nezasićene masti, vitamine A, C i skupine B, minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) te vlakna. Pir je veoma otporna žitarica, a tvrda ljuska štiti zrno od zračnih zagađenja pa je pogodan za biološki uzgoj. Preporuča ljudima osjetljivima na pšenicu, jer sadrži slabiju vrstu glutena. Obiluje vlaknima te je pogodno za dijetetsku prehranu, a prisutnost ugljikohidrata, željeza i kalcija čini ga pogodnim za sportaše te osobe oboljele od osteoporoze. EKOZONA pirovo brašno, bez aditiva i pesticida, možete pronaći na policama najbližeg Konzuma u pakiranju od 500g po cijeni od 11,99 kn.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.