Nemogućnost ostvarivanja trudnoće prepoznata je i od strane WHO, Svjetske zdravstvene organizacije, kao problem kojem sustavno treba pristupiti i pružiti medicinsku pomoć s ciljem rješavanja i postizanjem pozitivnog ishoda

intimina report ulla marton neplodnost

Iako je prema definiciji neplodnost nemogućnost ostvarivanja željene trudnoće nakon 12 mjeseci redovitih i nezaštićenih spolnih odnosa, pojedini zdravstveni radnici prvi alarm uključuju već ako nakon 6 mjeseci ne dolazi do željene trudnoće. Smatra se kako će oko 80% parova ostvariti spontanu trudnoću bez medicinske intervencije unutar jedne godine redovitih nezaštićenih odnosa. Danas bilježimo značajni porast u nemogućnosti ostvarivanja trudnoće, smatra se kako se gotovo 15-17% parova suočava s nemogućnošću ostvarivanja želje za roditeljstvom. Predviđanja, nažalost, nisu svijetla i smatra se da će broj u nadolazećim godinama rasti.

Žene su dugo obilježavane kao uzrok neplodnosti para, praćene često pogrdnim izrazima i socijalnom stigmatizacijom. Znanost bilježi porast muškog čimbenika neplodnosti za 50% u odnosu na razdoblje prije 50 godina. Danas se zna da je uzrok jednakomjerno podijeljen na žensku i mušku neplodnost, dok trećina parova koji su suočeni s problemom nemogućnosti ostvarivanja trudnoće bilježi udruženi muški i ženski čimbenik neplodnosti.

Prepoznat je niz uzroka neplodnosti. U ekonomski razvijenim zemljama jedan od bitnih čimbenika je odgađanje roditeljstva. Uvođenje pouzdane kontracepcije sredinom 60-ih dovelo je do promijenjena svjetonazora o reproduktivnoj autonomiji žene, što je omogućilo odvajanje reprodukcije od spolnosti i time dovelo do niza socijalnih i demografskih promjena. Ulazak žena u korporativni sustav, promjena u obrazovanju, ali i znatni utjecaj medija rezultirali su pomakom odluke o rađanju prvog djeteta.

intimina report ulla marton neplodnost

U Hrvatskoj žene rađaju prvo dijete prosječno s 29,4 godine, a sve češće nakon 30. ili 35. Pomicanjem odluke o rađanju nesvjesno se guramo u vremenske okvire kada je sve teže ostvariti trudnoću. Žene se rađaju s konačnim brojem jajnih stanica, koje se, za razliku od muškaraca, ne mogu obnavljati. Količina jajnih stanica koje možete stvoriti tijekom života određena je već pri rođenju. Djevojčica se rađaju s oko 1-2 milijuna jajnih stanica. Nažalost, one započinju odumirati od samog rođenja. Ulaskom u pubertet broj se smanjuje na oko 300.000 jajnih stanica. Oko 45. godine imat ćemo još oko 10.000 jajnih stanica, no njihova kvaliteta nije dovoljna da iz njih nakon oplodnje nastane zdravo dijete. U menopauzu ulazimo kada broj jajnih stanica padne na 1000.

Starenjem se mijenja broj i kvaliteta jajnih stanica. Nažalost, kumulativnom negativnom ishodu pridonose i biološki čimbenici koji rastu sa starenjem (povišeni tlak, dijabetes, kardiovaskularne bolesti...), ali i okolišni čimbenici koji značajno doprinose nemogućnosti ostvarivanja trudnoće. Da bimo provjerili plodnost, moramo raditi ocjenu hormonalnog profila između 2. i 5. dana menstrualnog ciklusa s ocjenom razine FSH, LH, AMH i estradiola, kortizola, prolaktin SHBG-a, ukupnog testosterona u krvi. Temeljem njihovih vrijednosti možemo raditi procjenu tzv. ovarijske rezerve dok ultrazvučno radimo procjenu volumena jajnika i broja jajnih stanica. Svaki parametar ocjenjujemo zasebno, ali i njihove međuodnose.

intimina report ulla marton neplodnost

FSH folikulostimulirajući hormon potiče na rast i razvoj folikula s ciljem postizanja ovulacije – što je broj manji, vrijednost FSH-a raste. LH luteinizirajući hormon bitan je za postizanje ovulacije, njegova povišena vrijednost ili je prvi pokazatelj pada ovarijske rezerve ili ukazuje na metaboličke promjene, uključujući PCO sindrom. AMH glikoprotein neovisan je čimbenik koji je u direktnoj korelaciji s brojem jajnih stanica – što je njegova razina niža, ukazuje na smanjenu mogućnost ostvarivanja trudnoće u vlastitom tijelu bez medicinske intervencije. Ponekad sami brojevi mogu biti iznimno loši, ali temeljem kliničke procjene volumena jajnika pacijentice, njegove soničnosti, liječnik shvati da još postoji mogućnost ostvarivanja trudnoće, ali i obrnuto. Stoga je iznimno važna otvorena i iskrena komunikacija između liječnika i pacijentice, odnosno para.

Na pojedine čimbenike možemo značajno utjecati, a to je stil i način života koji značajno mogu pridonijeti mogućnosti ostvarivanja trudnoće, ali i rađanja zdravog djeteta. Neprestani stres povećava u tijelu razinu hormona stresa – kortizola, što može dovesti do neregularnosti u pravilnom radu hipotalamusa u mozgu koji hipofizu potiče na izlučivanje hormona koji reguliraju rad jajnika. Visoka razina kortizola uzrokuje neravnotežu u lučenju inzulina, što dovodi do poremećaja u metabolizmu šećera s posljedicom porasta težine.

Porastom masnog tkiva stvaramo novi hormonski aktivni organ koji dovodi do poremećaja hormonske ravnoteže. Lučenjem kortizola kao posljedice izloženosti stresu mijenja se i libido kako u žena, tako i u muškaraca. Lučenjem kortizola dolazi do promjene u stvaranju derivata muških spolnih hormona androstendiona i time dolazi do pada libida. Upravo je stoga važno određivanje razine kortizol u krvi, u idealnim uvjetima obaju partnera.

intimina report ulla marton neplodnost

Porastom tjelesne mase, u depou masnog tkiva dolazi do stvaranja biološki manje aktivnog derivata estrogena – estrona koji koči ovulaciju i izaziva disfunkciju u ovulacijskom smislu, a kod muškaraca povišena razina estrona kumulativno doprinosi padu libida, odnosno dovodi do smanjenje spolnog nagona u muškaraca. Kortizol ujedno djeluje i na krvožilni sustav, odnosno smanjenje prokrvljenosti, što za posljedicu ima smanjenu lubrikaciju (vlaženje) rodnice, što pak za posljedicu ima nelagodu tijekom odnosa uz manjak užitka i pruženog užitka što na nesvjesnoj razini dovodi do izbjegavanja ili "odrađivanja" spolnog odnosa. Gubitak dinamike spolnog odnosa zbog gubitka užitka dovodi do pada vjerojatnosti da se trudnoća i ostvari.

Prekidanje robovanja zadanim obrascima dnevnog ritma, svjesnim uvođenjem vremena za sebe i partnera, oslobađamo se stresa, ugađanjem u malim stvarima, kavi na suncu, meditacijom, šetnjom, dobrim filmom, knjigom. Odvajanje vremena za nešto što vama pruža užitak ima dalekosežnu dobrobit za vas i vaše zdravlje. Pravilnom i uravnoteženom prehranom dovodite tijelo u očekivani balans, ali i mijenjanjem ostalih čimbenika dovodite tijelo u ravnotežu koja omogućuje ostvarivanje trudnoće. Prema nizu podataka, danas je poznato da je debljina, ali i pothranjenost, uzrok neplodnosti, kao i konzumacija alkohola, pušenje i prekomjerni unos kofeina. Reguliranjem tjelesne težine, gubitkom 5-10 % tjelesne mase značajno možemo pridonijeti regulaciji hormonskog statusa.

Regulacijom razine inzulina, gubitkom na tjelesnoj masi odgađamo i/ili preveniramo intoleranciju glukoze i šećernu bolest, mijenjamo aktivno hormonski status u povoljnom smislu. Promjena životnog stila, uz dijetetski režim, te redovito provođenje fizičke aktivnosti zasigurno su temelj i početak liječenja i mijenjanja zdravlja u pozitivnom smjeru i ostvarivanja trudnoće. Ciljano postizanje uključuje dugoročne promjene, odnosno promjenu stila i načina života. Iznimno je važno prepoznati na vrijeme predisponirajuće čimbenike kao što su obiteljski srodnici koji su razvili jedna od oblika šećerne bolesti ili imaju bliže srodnike koji imaju jednu od autoimunih bolesti (Hashimoto tireoiditis, sistemski lupus...).

intimina report ulla marton neplodnost

Uz promjenu načina prehrane i životnog stila (uvođenje fizičke aktivnosti, aerobnog treninga 2-3 x tjedno od 45 minuta) postoji i mogućnost i farmakološke terapije:

D-chiro-inozitol je spoj koji nastaje iz mio-inozitola i predstavlja aktivnu tvar koja je implementirana u metabolizam inzulina. Danas nam je poznato da je njegov manjak zabilježen u pacijentica s neregularnošću ciklusa koji najčešće uključuje niz poremećaja rada endokrinoloških žlijezda, inzulinsku rezistenciju, bolesnika sa šećernom bolešću, ali i kod trudnica koje su razvile gestacijski i/ili metaboličkim sindromom. Uvođenjem suplemenata koji sadrže mioinozitol i D chiro inozitol poboljšava se tkivna osjetljivost na inzulin. U konačnici time dovodimo do pozitivnog učinka i smanjenje inzulinske rezistencije uz pravilno iskorištavanje glukoze u stanicama našeg organizma.

Promjena razine inzulina u tijelu ima svoje pozitivne učinke, hormonsku ravnotežu, odnosno smanjenu stimulaciju rasta jajnih stanica i time djeluju na sniženje  razine derivata testosterona u tijelu. Učinak je dodatno pospješen istodobnim davanjem s folnom kiselinom koja se preporučuje prilikom planiranja trudnoće i u trudnoći, ali i kao suplement važan za stvaranje krvnih stanica.

Metformin, koji se kao lijek koristi više od 60 godina za liječenje šećerne bolesti (nisu nam poznati svi mehanizmi njegova djelovanja), primarno djeluje na povećanje senzitivnosti tkiva na inzulinsku rezistenciju i smanjenje stvaranja šećera unutar jetre. Uvođenjem u prehranu povrća i voća unosi se dovoljno antioksidansa koji nas štitite od štete što je tijelu nanose slobodni radikali pripremamo tijelo za dolazak novog bića. Moramo biti svjesni da je žensko tijelo poput rudnika, izvorište svega što je nužno za izgradnju djeteta, ali bitno je održavanje zdravog okolišnog čimbenika u kojem raste i razvija se novo biće. Slobodni radikali su nestabilni atomi koji oštećuju tjelesne stanice, što u konačnici dovodi do zdravstvenih problema, među kojima je i prerano starenje. Vitamini A, C i E te minerali selen i cink poznati su antioksidansi, a nalazimo ih u voću i povrću žarkih boja (mrkva, bundeva, dinja...) te orašastim plodovima.

Ulaganje u zdravlje je naš izbor i odluka s kratkoročnim i dugoročnim posljedicama.

ulla marton intimina neplodnost

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

intimina logo

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.