Duge i guste trepavice san su svake žene. Trepavice daju našem pogledu puninu i zavodljivost te, dakako, štite naše oči od prejake svjetlosti, znoja, prljavštine, prašine... Opadanje trepavica, tzv. madaroza, najčešće je benigna tegoba uzrokovana blagim alergijama na šminku, ali može ukazivati i na složenije probleme u organizmu

trepavice

Što uzrokuje ispadanje trepavica tj. madarozu?

Madaroza je opadanje trepavica koje je najčešće uzorkovano alergijama na kozmetičke preparate - maskare, sjenila i kreme oko očiju. Upravo zbog toga na madarozu se daleko češće žale žene nego muškarci. Uzrokovati je mogu i neki lijekovi, ali i hormonalni poremećaji, najčešće povezani s neravnotežom hormona štitne žlijezde. Madarozu kod trudnica najčešće uzrokuje trudnička anemija.

Kako njegovati trepavice?

Prilikom njegovanja trepavica treba biti temeljit i dosljedan kao i prilikom njege kože, kose i noktiju, ako želite da one budu pune, guste, dugačke i da ne ispadaju. Važno je unositi namirnice bogate vitaminima B skupine te svakodnevno njegovati područje oko očiju i same trepavice baznim bademovim uljem vrhunske kvalitete jer ono sadrži obilje vitamina E.

Osim bademovog ulja na dnevnoj bazi, stručnjaci ističu kako bi dva puta tjedno trepavice trebalo nahraniti ricinusovim uljem i to tako da ga nanesete od korijena trepavica prema vrhu, ostavite preko noći i ujutro isperete.

Koristite kvalitetnu maskaru i kvalitetna sjenila te ih prestanite upotrebljavati ako primijetite da je neki od proizvoda uzrokovao pojačano ispadanje. Općenito, budite vrlo oprezni kada su u pitanju oči.

Temeljito i nježno uklanjanje šminke

Vatu ili blazinice pomoću kojih odstranjujete šminku lagano natopite vodom i bademovim uljem te ih ostavite nekoliko trenutaka pritisnutim na kapke i trepavice kako bi sastojci počeli djelovati i rastakati maskaru, a zatim ih blago povucite. Nemojte trljati i nervozno grebati trepavice i kapke. Lagano masirajte kapke i trepavice jer ćete na taj način odstraniti maskaru, ali i nahraniti trepavice.

Ukoliko imate problema s madarozom, svakako izbacite iz upotrebe vodootpornu maskaru jer se ona jako teško skida, teška je za trepavice, što pogoduje ispadanju te njihovu lomljenju. Također, ne nosite često umjetne trepavice jer ćete ljepilom koje se koristi za njihovo fiksiranje, prilikom skidanja umjetnih trepavica, počupati i nekoliko vlastitih.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.